Medicine doctor hand working with modern computer interface as concept
in ,

Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος αυτής της μάστιγας: Εγκρίθηκε επαναστατική γονιδιακή θεραπεία που καταπολεμά τον καρκίνο!

Η θεραπεία επαναπρογραμματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να επιτεθεί το ίδιο στα καρκινικά κύτταρα και να πολεμήσει τον καρκίνο.

Την αποκαλούν «ζωντανό φάρμακο» και πρόκειται για εξατομικευμένη θεραπεία, διαφορετική δηλαδή για κάθε ασθενή. Αρχικά η θεραπεία αφορά μόνο στους πάσχοντες από λεμφοβλαστική λευχαιμία και πήρε έγκριση για παιδιά και άτομα έως 25 ετών που πάσχουν από B κυτταρική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, που παραμένει ανθεκτική στις συμβατικές θεραπείες ή έχει παρουσιάσει υποτροπή.

Η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή, συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός, ορόσημο που θα αλλάξει τις αντικαρκινικές θεραπείες και εκτιμά ότι παρόμοιες προσεγγίσεις θα εφαρμόζονται και για άλλους τύπους καρκίνου.

Οι γιατροί παίρνουν λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα) των ίδιων των ασθενών, τα τροποποιούν γενετικά ώστε να συμπεριλάβουν ένα νέο γονίδιο που περιέχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (CAR), η οποία κατευθύνει τα Τ-κύτταρα να στοχεύουν και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα μετατρέπουν δηλαδή σε ζωντανό φάρμακο και στη συνέχεια εισάγουν τα τροποποιημένα κύτταρα στον οργανισμό του ασθενούς. Αυτά αφού πολλαπλασιαστούν «κυνηγούν και σκοτώνουν» τον εχθρό.

Η θεραπεία CAR-T δημιουργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, φέρει το εμπορικό όνομα Kymriah, παρασκευάζεται από τη Novartis και κοστίζει 475 χιλιάδες δολάρια.

Ο Δρ Στέφαν Γκρουπ, ο οποίος εφάρμοσε την θεραπεία CAR-T σε ένα παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση ήταν εξαιρετικά συναρπαστική και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει ποτέ πριν κάτι παρόμοιο».

«Με την ικανότητα να επαναπρογραμματίζουμε τα κύτταρα των ασθενών για να επιτεθούν σε έναν θανατηφόρο καρκίνο εισερχόμαστε σε ένα νέο πεδίο στην ιατρική καινοτομία» δήλωσε ο Δρ. Σκοτ Γκότλιεμπ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη από πολλές νέες ανοσοθεραπείας που σύντομα θα εφαρμοστούν σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου» δηλώνει ο ο Δρ. Ντέιβιντ Μαλόνι, ιατρικός διευθυντής Κυτταρικής Ανοσοθεραπείας στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson.

To Kymriah, θα πρέπει να παρασκευαστεί ειδικά για κάθε ασθενή και θα χορηγείται σε μία δόση. Η εταιρεία Novartis ανακοίνωσε ότι αν στον πρώτο μήνα από την έναρξή της θεραπείας ο ασθενής δεν ανταποκριθεί δεν θα πρέπει να πληρώσει.

Η θεραπεία αυτή έχει ένδειξη μόνο για τον συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας και ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα αποτελεσματικότητας για άλλες κακοήθειες συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm574058.htm

https://www.novartis.com/news/media-releases/novartis-receives-first-ever-fda-approval-car-t-cell-therapy-kymriahtm-ctl019

http://www.bbc.com/news/health-41094990

http://www.marketwatch.com/story/novartis-car-t-gene-therapy-the-first-approved-by-fda-to-be-priced-based-on-cancer-patients-outcomes-2017-08-30

http://edition.cnn.com/2017/08/30/health/fda-first-gene-therapy-leukemia/index.html

ΠΗΓΗ

28 Οκτ 2022: Παρ’ ολίγον σύγκρουση F-16 ΖΕΥΣ με UFO πάνω από την Θεσσαλονίκη ?

Πεπόνι: Το χρυσό καλοκαιρινό φρούτο και τα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό