in

Αυτοβελτίωση: 9 πράγματα που αξίζει κάνεις στα 20 για να μην μετανιώσεις στα 40

Αισθάνεστε άσχημα με το «όχι» ή νιώθετε ότι η δουλειά που έχετε επιλέξει δε σας ταιριάζει; Δώστε προσοχή στο παρακάτω άρθρο και θυμηθείτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μπείτε σε διαδικασία αυτοβελτίωσης

Υπάρχει μία αίσθηση ότι όταν είμαστε νέοι συνηθίζουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας σε διάφορα ανούσια πράγματα. Μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι, αλλά επειδή η νεαρή ηλικία είναι καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή σας, φροντίστε να θέσετε καλά τα θεμέλια και τα όρια σας από νωρίς. Γι’ αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που αποδεδειγμένα αν δεν τα κάνουμε σε νεαρή ηλικία θα μετανιώνουμε οικτρά αργότερα.
Ποια είναι αυτά;

1. Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν κάποιος μαθαίνει από τα λάθη του, ταυτόχρονα γίνεται και πιο επιτυχημένος. Το να σκέφτεστε συνέχεια τις αποτυχίες του παρελθόντος δε θα αλλάξει αυτό που συνέβη, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβιβαστείτε μ’ αυτά και μαθαίνοντας από αυτά να προσπαθήσετε για ένα καλύτερο μέλλον.

2. Πείτε «όχι» με αυτοπεποίθηση

Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε προτεραιότητα στους ανθρώπους στις εμπειρίες και στα πράγματα που έχουν πραγματικά νόημα για εσάς.

Αν νιώθετε άσχημα να αρνηθείτε για παράδειγμα κάτι στη δουλειά, αρκεστείτε στην εξής πρόταση: «Θα ήθελα πολύ να το κάνω αυτό αλλά θα πρέπει να τελειώσω μέσα σε τρεις ώρες μία άλλη δουλειά. Θέλετε να ασχοληθώ με το θέμα σας και να αφήσω τη δουλειά αυτή για αύριο;»

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές… η ειλικρίνεια είναι αυτή που μετράει.

3. Ρισκάρετε

Η καταλληλότερη ηλικία για να ρισκάρετε είναι τα 20. Δεν έχετε οικογένεια, υποχρεώσεις και τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για εσάς. Σ’ αυτήν την ηλικία θα πρέπει να έχετε όλη την ενέργεια, το θάρρος και τη διάθεση να δοκιμάζετε καινούρια πράγματα και να παίρνετε ρίσκα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το κόστος είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ενδεχομένως θα είχατε σε μία πιο μεγάλη ηλικία.

4. Μετατρέψτε τις αδυναμίες σας σε δυνατά σημεία

Οι πρώτοι διδάξαντες σ’ αυτό είναι ο διάσημος Ολυμπιονίκης, Michael Phelps και ο Βρετανός πρωθυπουργός Winston Churchill.

Για τον Phelps, το «δύσκολο» σωματότυπο, του τον εμπόδιζε να γίνει χορευτής ή δρομέας, αλλά δεν τον έκανε έναν απίστευτο κολυμβητή. Για τον Churchill, ο παρανοϊκός χαρακτήρας του ήταν «ακατάλληλος για τις ισχυρές εταιρίες», αλλά ο χαρακτήρας αυτός ήταν και αυτός που ανάγκασε το Χίτλερ να το χαρακτηρίσει ως απειλή για τον κόσμο.

5. Μάθετε να διαπραγματεύεστε με ευγένεια

Η καλή διαπραγμάτευση από νεαρή ηλικία είναι μεγάλη υπόθεση. Οφείλετε να θέτετε τις σωστές βάσεις από την αρχή γιατί αυτό θα σας ακολουθεί για μία ολόκληρη ζωή. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κερδίσετε το 100% από αυτό που ζητάτε, σίγουρα θα είστε πιο ευνοημένοι από το να μην το είχατε επιχειρήσει καν.

6. Μη φοβηθείτε να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό

Ναι μπορεί να σπουδάσατε πάνω σ’ έναν κλάδο αλλά ξαφνικά να συνειδητοποιείτε ότι αυτό δε σας γεμίζει. Η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν πρέπει να είναι τρομακτική.

Το μυστικό βρίσκεται στην άμεση απόφαση. Όσο πιο πολύ το σκέφτεστε τόσο πιο δύσκολο για εσάς θα είναι να το επιχειρήσετε.

Σκεφτείτε ότι η δουλειά που θα επιλέξετε θα σας ακολουθεί για πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό προτιμήστε τουλάχιστον να σας ικανοποιεί.

7. Φροντίστε το σώμα σας

Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στον καναπέ τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή βλέποντας τηλεόραση, νομίζοντας ότι το σώμα που έχουν στα 20 τους θα το έχουν μία ολόκληρη ζωή.

Πιστέψτε μας, ότι όταν φτάσετε τα 40 ή 50 ή 60 θα εύχεστε να είχατε σηκωθεί από τον καναπέ.

8. Επενδύστε στις κοινωνικές σας σχέσεις

Όταν είστε νέοι μπορεί να σας φαίνεται βαρετό, αλλά αργότερα θα συνειδητοποιήσετε πόσο πολλά μπορείτε να κερδίσετε από αυτές τις σχέσεις.

Επιδιώξτε να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που σας εκτιμούν και που επιλέγουν να επενδύουν το χρόνο τους μαζί σας και φροντίστε να μοιράζεστε όμορφες στιγμές μαζί τους.

και το κυριότερο…

9. Μην αφήσετε ούτε ένα λεπτό, κανένα να σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε «λίγοι»

Είναι ξεκάθαρο. Επιλέξτε ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάσετε και μη δεχθείτε ούτε για ένα λεπτό, κάποιον που θα σας κάνει να νιώσετε «λίγοι».

Θυμηθείτε ότι αυτός που θα σας συμπεριφερθεί άσχημα δε θα αλλάξει ποτέ προς το καλύτερο, αντίθετα ίσως αλλάξει προς το χειρότερο.

11 αποσπάσματα του Βούδα που θα γαληνέψουν τη ψυχή σας.

Kατανοώντας την δυαδικότητα