in

Γιατί τα παιδιά πρέπει να ζητάνε μόνο ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη?

Δεν χρειάζεται να περιμένουν πάντα έναν γεμάτο σάκο με όλα όσα ζήτησαν από τον Αι Βασίλη. Αντιθέτως, το να αγοράσουμε λιγότερα παιχνίδια είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκλειδώσουν τα παιδιά τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν τις τεχνικές τους δεξιότητες αλλά και τη χαρά που μπορεί να δώσει το ΕΝΑ δώρο κι όχι τα πολλά.

Γιατί να ζητήσουν μόνον ένα δώρο Τα υπερβολικά παιχνίδια εμποδίζουν το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία και την εφευρετικότητά του σύμφωνα με πείραμα που έγινε από γερμανούς ερευνητές. Επιπλέον τα λιγότερα παιχνίδια βοηθούν το παιδί να γίνει πιο επινοητικό, μαθαίνει να εκτιμά τα όσα έχει, να προσέχει τα πράγματά του, να αναπτύσσει μεγαλύτερη αγάπη για το διάβασμα, τη ζωγραφική, τη μουσική και το γράψιμο, να μειώνει τον εγωισμό του.

Δώστε το παράδειγμα Εάν εσείς είστε άτομο που βρίσκει τη χαρά στην αγορά αντικειμένων τότε γιατί και το παιδί να μην μιμηθεί την ίδια συμπεριφορά; Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. Και δεν ζητούν πολλά παιχνίδια αν δεν τους δίνονται συχνά παιχνίδια και εάν δεν έχουν μάθει στην υπερκατανάλωση. Συμβαίνει πολλοί γονείς να παρέχουν σε υπερβολικό βαθμό διάφορα αντικείμενα προκειμένου να μην λείψει «τίποτα του παιδιού». Ωστόσο πολλές φορές αυτό κρύβει την προσπάθεια των γονιών να κερδίσουν την αποδοχή των παιδιών τους. Όσα περισσότερα αντικείμενα του παρέχουν τόσο περισσότερη αποδοχή πιστεύουν ότι θα έχουν από αυτά.

Γράψτε μαζί το γράμμα στον Αι Βασίλη Ζητήστε από τα παιδιά να γράψει ο καθένας το δικό του γράμμα. Όταν θα γράφετε το δικό σας διαβάζετε φωναχτά ότι θέλετε για δώρα κάποιες αξίες όπως αγάπη, ειρήνη, ασφάλεια κ.λπ. εξηγώντας το γιατί. Μη βάλετε υλικά αγαθά στη λίστα των γιορτών. Τα παιδιά να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Μην νιώθετε ενοχές Οι περισσότεροι γονείς επειδή απουσιάζουν από το σπίτι πολλές ώρες για να εξιλεώσουν τις ενοχές τους «εξαγοράζουν» τον χρόνο που δεν αφιερώνουν στο παιδί με παιχνίδια. Όμως ένας γονιός που δεν νιώθει ενοχές και δεν αγχώνεται βρίσκει τρόπους και λύσεις και γίνεται πιο εφευρετικός. Ο ικανός γονιός δεν ορίζεται από τις πλούσιες παροχές αλλά από την αγάπη που δίνει στο παιδί του.

Προσοχή στις διαφημίσεις Κάθε φορά που το παιδί βλέπει διαφημίσεις είναι λογικό να παρασύρεται και να ζητά κάποια πράγματα. Είναι μία καλή ευκαιρία να μιλήσετε για τα χρήματα και την οικονομική κατάσταση. Επίσης μπορείτε να του θέσετε την επιλογή: «Τι πιστεύεις ότι θα σε έκανε περισσότερο ευτυχισμένο: αυτό το παιχνίδι ή μία περιπέτεια στη φύση;». Δώστε του επιλογές χωρίς αυτές να περιλαμβάνουν ακριβά παιχνίδια.

Μην υποκύπτετε Προσπαθήστε να μην υποκύπτετε σε όλες τις απαιτήσεις των παιδιών γιατί τους περνάτε το μήνυμα ότι τα παιδιά που παίρνουν όλα όσα θέλουν πιστεύουν πως μπορούν να έχουν όλα όσα θέλουν. Η χειρονομία μετράει Το παιδί μέχρι την προσχολική ηλικία, περιμένει το δωράκι χωρίς να αξιολογεί εάν είναι ακριβό ή όχι. Ακόμα και με τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, όμως, μπορεί να γίνει μία συζήτηση αναφορικά με το τι τους λείπει περισσότερο και τι θα ήθελαν να έχουν αυτές τις γιορτές. Κάντε του δώρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ Τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν άπειρα παιχνίδια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τα εντυπωσιάσουμε με κάτι καινούριο. Ωστόσο, τα καλύτερα δώρα δεν βρίσκονται στα καταστήματα. Φροντίζετε να το επιβεβαιώνετε συχνά όταν τα καταφέρνει σε κάτι, δίνετέ του άφθονα χάδια, φιλιά και αγκαλιές, προσφέρετέ του το κίνητρο να πετύχει σημαντικά πράγματα, αφιερώστε του χρόνο, είναι ένα δώρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ.

Ενθαρρύνετέ το να δημιουργήσει, να ανακαλύψει, να μάθει, να βιώσει νέες εμπειρίες, να βάζει στόχους, να είναι περήφανο για τον εαυτό του. Τονώνετέ του την αυτοεκτίμηση και βοηθήστε το να αυτονομηθεί. Τέλος, το σπουδαιότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι η αγάπη σας. Δεν κοστίζει και θα τη θυμάται μια ολόκληρη ζωή. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

ΠΗΓΗ

20 γνωμικά του πατέρα της ψυχανάλυσης Sigmund Freud που θα σε κάνουν να δεις τη ζωή αλλιώς

7 ταινίες πραγματικός δυναμίτης για το μυαλό που θα σε κάνουν να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα και τη ζωή