in ,

Διαλογισμός με τη χρήση του AUM ή OM, του ήχου του σύμπαντος

Η λέξη Aum είναι μία λέξη με πολύ μεγάλη δύναμη και θα πρέπει να προφέρεται με πολύ μεγάλο σεβασμό. Είναι ένα μάντρα ή μία προσευχή, η οποία όταν επαναλαμβάνεται με την ανάλογη τονικότητα της φωνής μπορεί να συντονιστεί με όλο το σώμα έτσι ώστε ο ήχος να εισχωρήσει στο κέντρο της οντότητας μας, την ψυχή μας.
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όλα εμπεριέχονται στον ήχο αυτό καθώς επίσης και ότι υπάρχει πέρα από τις τρεις αυτές μορφές του χρόνου.

Η λέξη αντιμετωπίζεται ως δόνηση. Το σύμπαν δεν είναι στατικό, αλλά έχει παλμό. Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας πάλλεται δημιουργώντας μια ρυθμική δόνηση, την οποία οι αρχαίοι αναγνώριζαν στον ήχο του Om. Θα ακούσουμε την ρυθμική δόνηση του om, αν παρατηρήσουμε ή αν έρθουμε πιο κοντά στην φύση και ακούσουμε πιο προσεκτικά τους ήχους της..

Η συλλαβή Aum ή Om – στα σανσκριτικά, τα φωνήεντα α και u συγχωνεύονται για να γίνουν o, αντιπροσωπεύει διάφορες σημαντικές τριάδες:

– Τους τρεις κόσμους της γης, της ατμόσφαιρας, και του ουρανού.

– Τους τρεις μεγάλους θεούς του Ινδουισμού Brahma, Vishnu, και Shiva.

– Τις τρεις ιερές Βεδικές γραφές.

Αποτελείται από τρία σανσκριτικά γράμματα και έτσι φαίνεται σαν να έχει τρία μέρη. Στην πραγματικότητα όμως έχει τέσσερα.

Το «Α», συμβολίζει την κατάσταση της εγρήγορσης, το συνειδητό , την δημιουργία, το παρόν – «Sat». Αυτός ο ήχος παράγεται στο λαιμό και στο πίσω μέρος του στόματος όπου η γλώσσα έχει τις ρίζες της και αντηχεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το «U», συμβολίζει την κατάσταση του ονείρου, το υποσυνείδητο, το παρελθόν – «Chit». Μας συνδέει με μια εσωτερική αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να δούμε και να νιώσουμε με τις αισθήσεις μας. Ο ήχος κινείται προς τα εμπρός μεταξύ της γλώσσας και του ουρανίσκου μέχρι τα χείλη και δονείται στο ηλιακό πλέγμα.

Το «M» συμβολίζει την κατάσταση του βαθέως ύπνου, το ασυνείδητο, το μέλλον. Ο ήχος παράγεται από το κλείσιμο των χειλιών και δονείται το στέμμα του κεφαλιού. Ο ήχος συμβολίζει την ευδαιμονία ή «Ananda», ευδαιμονία παντού με όλα τα πράγματα.

Ο τέταρτος ήχος είναι σιωπή ή anagata. Είναι η δόνηση η οποία είναι πέρα από τη λεκτική προφορά. Είναι η καθαρή συνείδηση του Εαυτού. Αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από την τριάδα, από οποιοδήποτε διαχωρισμό ή κατηγοριοποίηση, την πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από το χρόνο και το χώρο.

Η ενότητα της Sat Chit Ananda – υπάρχω, το ξέρω, είμαι ευτυχισμένος- βιώνεται με αυτόν τον ήχο.

Νιώθουμε τη δύναμη της κάθε συλλαβής με τις ηχητικές δονήσεις που κινούνται από το χαμηλό μέρος της κοιλιάς, πάνω από το ηλιακό πλέγμα και το στήθος σε όλη τη διαδρομή προς την κορυφή του κεφαλιού. Αφήνουμε τις δονήσεις να καθαρίσουν το ενεργειακό σύστημα και τα τσάκρα μας. Βρίσκουμε την πληρότητα και την επούλωση σε αυτό το μάντρα που πολύ εύκολα μπορούμε να θυμόμαστε.

Η επανάληψη του ΟΜ, μας επιτρέπει να βιώσουμε μία εμπειρία σύνδεσης, ενότητας και αγάπης και μας φέρνει πιο κοντά στην αληθινή μας φύση: δεν είμαστε μόνοι, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.

Μέσω της αναπνοής που συντονίζεται με την απαγγελία του ΟΜ, η ατομική μας ενέργεια συντονίζεται με την πηγή της και πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας ακαταμάχητο προσωπικό μαγνητισμό και λάμψη.

Το κείμενο Mandukya Upanishad από τη Βέδα Atharvaveda, ασχολείται αποκλειστικά με την έννοια της συλλαβής Om.

Από τον 6ο αιώνα, το γραπτό σύμβολο Om χρησιμοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την αρχή ενός κειμένου σε ένα χειρόγραφο ή μία επιγραφή.

Το Om λέγεται στην αρχή και το τέλος του κάθε Ινδουιστικού μάντρα, σε κάθε προσευχή και στον διαλογισμό. Χρησιμοποιείται συχνά από τους βουδιστές σε τελετές, και έχει σχέση με τις τεχνικές του διαλογισμού ακοής.

Πολλά μαθήματα γιόγκα αρχίζουν και τελειώνουν με την ψαλμωδία του Om τρεις φορές. Συντονιζόμαστε με τον εαυτό μας και θυμίζουμε στο σώμα και στο μυαλό να αναιρέσει τις κοσμικές ανησυχίες και να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα μέσα στην αιώνια χαρά που η γιόγκα μπορεί να επιφέρει. Η επανάληψη του Om στο τέλος του μαθήματος, μαζί με το παραδοσιακό «Namaste«, είναι μια δήλωση του σεβασμού για την πρακτική και τον άλλο.

Οι Ινδουιστές λένε ότι το AUM είναι ο Θεός με τη μορφή του ήχου.

Ψάλλοντας τον ήχο OM ερχόμαστε σε αρμονικό συντονισμό με το σύμπαν – αυτό είναι ένα επιστημονικό γεγονός! Θεωρείται πως το OM δονείται στα 432 Hertz, τα οποία είναι η φυσική μουσική κορύφωση του Σύμπαντος, σε αντίθεση με τα 440 Hertz, στα οποία είναι η συχνότητα της πιο σύγχρονης μουσικής.

Μειώνοντας την συχνότητας μας ώστε να συμπέσει με εκείνη του Σύμπαντος ακινητοποιούμε τις διακυμάνσεις του νου.

Ο ήχος του Om είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που όλοι οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την εστίαση και την ευαισθητοποίηση στο νόημα της ζωής.

Διαλογισμός Om

Αποσυρθείτε σε ένα ήσυχο μέρος, καθίστε κάτω, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε πλήρως όλους σας τους μυς και τα νεύρα. Εστιάστε την προσοχή σας ανάμεσα στα φρύδια (στο τρίτο μάτι/ έκτο chakra) και ησυχάστε το μυαλό σας. Αρχίστε να επαναλαμβάνετε τη λέξη «ΟΜ» νοητικά καθώς σκέφτεστε το άπειρο, την αιωνιότητα,κλπ. Πρέπει να επαναλαμβάνετε τη λέξη «ΟΜ» με το συναίσθημα ότι είστε το άπειρο. Μια απλή επανάληψη δε θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να έχετε τη σημασία του «ΟΜ» μέσα στην καρδιά σας. Να νιώθετε τις δονήσεις του «ΟΜ». Αισθανθείτε ότι είστε αγνός, τέλειος αιώνιος, ελεύθερος. Νιώστε ότι είστε η απόλυτη συνείδηση και το άπειρο. Κάθε μέρος του σώματός σας πρέπει να νιώθει τη δύναμη της δόνησης αυτής της ιδέας. Αυτό το συναίσθημα θα πρέπει να τηρείται όλη την ημέρα. Πρακτική να κάνετε τακτικά και σταθερά, με ειλικρίνεια, πίστη , επιμονή και ενθουσιασμό

ΠΗΓΗ

Η ιστορία του Brandon Corey (Ντοκιμαντέρ)

22 συμβουλες για μαμάδες που μεγαλώνουν γιους