in

Ε.Ε: Ξεκίνησαν συζητήσεις στις επιστημοινικές κοινότητες ώστε να δοθεί άδεια κατανάλωσης κατσαρίδων και σκουληκιών σε Ευρωπαϊκές χώρες – Γιατί μας προςτοιμάζουν?

Την ώρα που η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τις περισσότερες χώρες του κόσμου, επιστήμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για να υπάρξει άδεια κατανάλωσης εντόμων από τους Ευρωπαϊκούς.
Μια πρόταση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι με την κρίση του κορωνοϊού και το αν τελικά τα τρόφιμα… επαρκούν.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο αλλά η χρονική στιγμή που βγαίνει και πάλι στην πρώτη γραμμή με τις προτάσεις των ειδικών προς την Ε.Ε. προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και εύλογες ανησυχίες ίσως γιατί δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η αγαπημένη διατροφική συνήθεια Aσιατών, Aφριακανών και Nοτιοαμερικάνων για την Ευρώπη παραμένει ταμπού. Η, μάλλον παρέμενε ταμπού καθώς η μαζική κατανάλωση ακρίδων, σκουληκιών, κατσαρίδων ήδη παρουσιάζεται σαν ιδανική διατροφική πρόταση από ερευνητές, διατροφολόγους και επιστήμονες που συνδέονται με την καινοτομία και την διαχείριση πόρων του πλανήτη. Ζητούν μάλιστα από τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικών αδειών ενώ παράλληλα δημιουργούν προσδοκίες για εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες

Μεταξύ των επιχειρημάτων τους προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. είναι πως πρόκειται για φτηνές πηγές ενέργειας πλούσιες σε πρωτεΐνες. Κυρίως απαιτούν χαμηλό κόστος για να θρέψουν τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη χωρίς να απαιτείται μεγάλη κατανάλωση πόρων σε σύγκριση με την φροντίδα και κατανάλωση βοϊδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών.

«Ακρίδες όπως οι γαρίδες»

«Δεν βλέπω γιατί διαφέρει μια μερίδα γαρίδες από μία μερίδα με ακρίδες. Τα ίδια λέγαμε κάποτε και για το κλασσικό γάλα αγελάδας. Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψίες και αλλεργίες σε ορισμένους, έχουμε πλέον υποκατάστατα γάλακτος σόγιας, καρύδας και αμυγδάλου που είναι πολύ θρεπτικά. Συνεπώς γιατί δεν πρέπει να έχουμε και υποκατάστατα των κλασσικών πηγών πρωτεϊνών και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος;», αναρωτιέται ο Βέλγος διατροφολόγος Χάινς Βεν Λάργκεντικ.

«Και φτηνές και καλές»

Ο Ολλανδός Κρίστεν Ντάνλοπ που διευθύνει την επιτροπή καινοτομίας και ανάπτυξης της πατρίδας του είπε: «Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πρέπει να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις ανάγκες σε έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Και πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε και τους πόρους που καταναλώνουμε. Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη των εντόμων είναι πολύ καλή πρωτεΐνη και είναι επίσης καλλιεργήσιμη με τρόπο που έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στον άνθρακα από την καλλιέργεια εκατομμυρίων βοοειδών, προβάτων και χοίρων».

Μήπως τελειώνουν τα τρόφιμα;

Οπως φαίνεται αργά η γρήγορα η καλλιέργεια εντόμων θα καθιερωθεί και στην Ευρώπη ωστόσο η στιγμή που ξεκινάει η κουβέντα είναι για κάποιους ακατάλληλη και για έναν ακόμα λόγο. Θεωρούν πως εντείνονται οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πως οδηγούμαστε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο επιβίωσης όπου οι βασικές τροφές της διατροφικής αλυσίδας αργά ή γρήγορα και εκλείψουν και προετοιμάζουν τον πληθυσμό για εναλλακτικές πηγές διατροφής και από την συνήθεια να τρώνε σκουλήκια, κατσαρίδες, ακρίδες και έντομα. Ο χρόνος θα δείξει…

ΠΗΓΗ

Η ζωή ενός αγοριού από τη Σπάρτη θα μας φαινόταν πολύ σκληρή σήμερα.

20 σημαντικές αλήθειες για τη ζωή