in

Ποιες τροφές βοηθούν να μη χάνετε τη συγκέντρωσή σας;

.Τζίνσενγκ, ψάρι μούρα ή καφεΐνη;
Αν ακολουθήσετε τη μόδα σχετικά με τις τροφές και τα διατροφικά συμπληρώματα θα πιστέψετε ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, από το να οξύνουν την προσοχή μέχρι να ενισχύσουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.
Ωστόσο δρουν; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας γερνά μαζί μας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες να διατηρήσετε υγιή εγκέφαλο αν προσθέσετε έξυπνες τροφές και ποτά στη διατροφή σας.

Η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να ενισχυθεί το IQ ή να σας κάνει πιο έξυπνο αλλά ορισμένες ουσίες όπως η καφεΐνη μπορεί να σας ενεργοποιήσουν και να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε.
Περιέχεται στον καφέ, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα φάρμακα. Η καφεΐνη, σας ξυπνά αν και η επίδραση είναι βραχυπρόθεσμη. Και το περισσότερο, συχνά είναι λιγότερο. Αν το παρακάνετε με την καφεΐνη μπορεί να γίνετε ευέξαπτοι και να μη νιώθετε άνετα.

Η ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση
Η ζάχαρη είναι η προτιμώμενη πηγή ανεφοδιασμού για τον εγκέφαλο-όχι η επιτραπέζια αλλά η γλυκόζη την οποία ο οργανισμός επεξεργάζεται από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που τρώμε. Για αυτό, ένα ποτήρι από κάτι γλυκό που πίνετε μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ώθηση στη μνήμη, τη σκέψη και την ψυχική ικανότητα.
Αν καταναλώνετε πολύ η μνήμη σας μπορεί να βλαφθεί- όπως και άλλα. Να μην τρώτε πολλή ζάχαρη ώστε να ενισχύσετε τη μνήμη σας χωρίς να αυξήσετε το βάρος.

Φάτε πρωινό για να εφοδιάσετε τον εγκέφαλό σας
Αν έχετε την τάση να παραλείπετε το πρωινό σας, έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Φοιτητές που τρώνε τείνουν να έχουν καλύτερη επίδοση σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν πρωινό.
Στις τροφές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ερευνητών περιέχονται δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά κα φρούτα. Μόνο μην τρώτε υπερβολικά. Ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι πρωινά με πολλές θερμίδες φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση.

Το ψάρι είναι τροφή για τον εγκέφαλο
Μια πηγή πρωτεΐνης που δίνει μεγάλη ώθηση στον εγκέφαλο είναι το ψάρι- πλούσιο σε ωμέγα- 3 λιπαρά που είναι σημαντικά για την υγεία.
Τα συγκεκριμένα υγιεινά λιπαρά έχουν εκπληκτική εγκεφαλική δύναμη.
Η διατροφή με υψηλότερα επίπεδα αυτών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου και πιο αργή νοητική εξασθένηση.
Επίσης, μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε.
Για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου να τρώτε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Προσθέστε καθημερινή δόση ξηρών καρπών και σοκολάτας
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης E, που συνδέεται με λιγότερη νοητική εξασθένηση καθώς γερνάτε.
Η σκούρα σοκολάτα, επίσης έχει άλλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει φυσικά διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση.
Να απολαμβάνετε μέχρι 28 γραμμάρια ξηρών καρπών και σκούρας σοκολάτας την ημέρα, για να έχετε όλα τα οφέλη που χρειάζεστε χωρίς επιπλέον θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη.

Προσθέστε αβοκάντο και δημητριακά ολικής αλέσεως
Κάθε όργανο εξαρτάται από τη ροή αίματος, ιδιαίτερα η καρδιά και ο εγκέφαλος.
Μια διατροφή υψηλή σε ολική άλεση και φρούτα, όπως τα αβοκάντο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας και ενισχύει τη ροή του αίματος προσφέροντας απλό και νόστιμο τρόπο ενίσχυσης των νευρώνων.
Η ολική άλεση, όπως το ποπκόρν και τα ολόκληρα δημητριακά, επίσης συμβάλλουν σε διατροφικές ίνες και βιταμίνη Ε.
Αν και τα αβοκάντο έχουν λιπαρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν με την υγιή ροή αίματος.

Τα βατόμουρα είναι σούπερ θρεπτικά
Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι τα βατόμουρα μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από τη βλάβη που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες και μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την επίδραση παθήσεων που συνδέονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer ή η άνοια.
‘Ερευνες επίσης δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε βατόμουρα βελτιώνει τη μάθηση και τη λειτουργία των μυών ποντικών που έχουν γεράσει καθιστώντας τους ισοδύναμους ψυχικά με πολύ νεότερους ποντικούς.

Οφέλη της υγιεινής διατροφής
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι αλήθεια. Αν λείπουν από τη διατροφή σας θρεπτικές ουσίες μπορεί να βλαφθεί η ικανότητα συγκέντρωσης. Η μεγάλη και η μικρή κατανάλωση μπορούν επίσης να παρεμβληθούν με την προσοχή.
Ένα βαρύ γεύμα μπορεί ενδεχομένως να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ενώ πολύ λίγες θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε πείνα, που σας αποσπά την προσοχή.
Ωφελήστε τον εγκέφαλό σας. Ψάξτε για ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία υγιεινών τροφών.

Βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα;
Τα ράφια των καταστημάτων ξεχειλίζουν από συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την υγεία.
Αν και πολλές από τις αναφορές της δύναμης των συμπληρωμάτων όσον αφορά την ενίσχυση του εγκεφάλου όπως οι βιταμίνες B, C, E, η βήτα καροτίνη και το μαγνήσιο είναι υποσχόμενες, συμπληρώματα είναι χρήσιμα μόνο σε ανθρώπους των οποίων η διατροφή έχει έλλειψη στη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία.
Ερευνητές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το τζίνσενγκ, το ginkgo, και συνδυασμούς βιταμινών μετάλλων και βοτάνων σχετικά με την επίδρασή τους στον εγκέφαλο.
Ελέγξτε με τον γιατρό σας.

Ετοιμαστείτε για μια μεγάλη ημέρα
Θέλετε να δυναμώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης; Αρχίστε με γεύμα που περιέχει 100% φρουτοχυμό, μπέγκελ ολικής αλέσεως με σολομό και ένα φλιτζάνι καφέ. Εκτός της διατροφής με ισορροπημένο γεύμα ειδικοί προσφέρουν τις ακόλουθες συμβουλές:
Να κοιμάστε καλά τη νύχτα
Να παραμένετε ενυδατωμένοι
Να ασκείστε ώστε να οξύνεται η σκέψη σας
Διαλογιστείτε για καθαρή σκέψη και χαλάρωση.

ΠΗΓΗ

Είστε το μικρό, το μεγάλο ή το μεσαίο παιδί της οικογένειας;

20 Τρόφιμα που «ξεβουλώνουν» με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες