in

Μουτζούρες στο χαρτί: Μήπως αποκαλύπτουν κάτι για το χαρακτήρα σου;

Πώς εξηγούνται μερικά από τα αφηρημένα σχέδια που ζωγραφίζεις
Κάνε ένα ταξίδι στην μνήμη σου και θυμήσου τις μέρες στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, καθώς περιεργαζόσουν τα πρόσφατα αγορασμένα τετράδια σου, που μοσχοβολούσαν από την υπέροχη μυρωδιά του φρέσκου νέου χαρτιού.

Πόσο δελεαστικό και απειλητικά ευχάριστο ήταν να γράφεις άσκοπα το όνομά σου και να ζωγραφίζεις αφηρημένα σχέδια, ειδικά στις μπροστινές και τελευταίες σελίδες;

Επίσης, όχι πολύ καιρό πριν, όταν δεν υπήρχαν smart-phones και αναζήτηση στις λίστες επαφών της Google, εκεί δίπλα στο σταθερό τηλέφωνο σου είχες πάντα ένα σημειωματάριο που κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνομιλίας σου, γέμιζε από πολλούς λαβύρινθους, λουλούδια, δέντρα, κύκλους, μοτίβα, πρόσωπα ή οτιδήποτε άλλο.

Συνήθως, κανείς δεν κάνει μια δεύτερη σκέψη για αυτές τις μουντζούρες. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι πολλά πράγματα μπορούν να καθοριστούν για εσένα με βάση αυτά: από το χαρακτήρα σου μέχρι την τρέχουσα κατάσταση της ύπαρξης σου!

moutzoures_afirimena_sxedia_psixologia_sxedia_sto_xarti_sxeseisΟι ψυχολόγοι λένε ότι αυτά τα αφηρημένα σχέδια ή μουτζούρες ή όπως εσύ θέλεις να τα ονομάσεις, είναι εκφράσεις του υποσυνείδητου νου. Το υποσυνείδητο είναι η γενέτειρα όλων των μορφών της δημιουργικότητας.

Έτσι, μέσα από το υποσυνείδητο η «μουτζούρα» σου, κερδίζει ένα μέσο για να απελευθερωθεί από τους κανόνες της γλώσσας και της μετάφρασης και να έρθει στην επιφάνεια, μέσω της άμεσης συμβολικής και δημιουργικής έκφρασης. Σε μπέρδεψα; Ελπίζω πως όχι!

Την επόμενη φορά, όταν καλλιτέχνη μου δημιουργείς τα αφηρημένα σχέδια σου, που κάποιος θα σε ρωτήσει “τι κάνεις;” μην ντρέπεσαι, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις ότι δεν παλιμπαιδίζεις. Σκέψου ότι αυτά τα σχήματα, μπορούν να καθορίσουν τον εαυτό σου και να αποκαλύψουν πολλά για εσένα.

Εδώ σου παραθέτω την εξήγηση μερικών από τα πιο κοινά σύμβολα που πιθανόν ζωγραφίζεις:
Αν σχεδιάζεις ανθρώπους, είναι ένα σαφές σημάδι μιας απελπισμένης αδυναμίας και επιθυμίας να ξεφύγεις από τις ευθύνες.

Αν σχεδιάζεις τετράγωνα, τρίγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα, θα σου πω ότι μιλούν για σένα. Δείχνει ότι είσαι ένα πρόσωπο που είναι πολύ δύσκολο να παραπλανήσει κάποιος, αφού έχει σαφείς στόχους και πεποιθήσεις. Σπάνια κρύβεις τις σκέψεις σου, αλλά θα πρέπει να έχεις μια απλούστερη θεώρηση των γεγονότων.

Αν ζωγραφίζεις κάτι παρόμοιο με κηρήθρες, είναι μια προφανής ένδειξη της επιθυμίας σου για ειρήνη, αρμονία και οργανωμένη ζωή. Επιπλέο, αυτές οι μουντζούρες μπορεί να αντιπροσωπεύουν την επιθυμία σου, για να δημιουργήσεις μια οικογένεια.

Αν πάλι σχεδιάζεις τετράγωνα μοτίβα από σκάκι, υποδεικνύει ότι έχεις πέσει σε μια δυσάρεστη και πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν αυτό το μοτίβο εμφανίζεται συχνά, έχεις πολλές πιθανότητες να σε απασχολούν κάποιου είδους κρυφά θέματα.

Εάν ζωγραφίζεις κύκλους, σπείρες ή κυματιστές γραμμές, είσαι σε μια κρίση και μπορεί να εκραγείς ανά πάσα στιγμή. Αυτό που χρειάζεσαι αυτήν τη στιγμή, είναι μοναξιά και ηρεμία.

Αν σχεδιάζεις λουλούδια, ήλιο και στεφάνια, φαίνεται ότι η χαρούμενη διάθεση σου είναι μια μάσκα. Η ψυχή σου λαχταρά για τη φιλία και την ευγένεια. Οπότε φρόντισε να είσαι συχνά μεταξύ άλλων ανθρώπων.

Αν σχεδιάζεις αλληλένδετες καρδιές, μπορώ να πω ότι είσαι εξαιρετικά συναισθηματικός/ή. Μην το κρύβεις!
Εάν σημειώνεις μοτίβα ταπετσαρίας, νιώθεις μεγάλη κούραση, είτε από την κατάσταση γύρω σου ή γενικά τη ζωή.

Αν ζωγραφίζεις σταυρούς, κάτι βαραίνει τη συνείδησή σου. Αυτό μπορεί να προκαλείται από την κατάσταση που βιώνεις γύρω σου.

Τέλος, αν σχεδιάζεις αλληλένδετους κύκλους, μπορεί να αισθάνεσαι απομονωμένος από την κατάσταση γύρω σου ή από τον κόσμο γενικότερα. Επίσης δείχνει ότι έχεις σκέψεις για μια σταθερή σχέση.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά, μα πάρα πολλά άλλα σχέδια. Εγώ είμαι πρόθυμη να ακούσω, να δω το δικό σου σχέδιο και να κάνω την έρευνα μου για να σου πω κάτι γι’ αυτό! Νιώσε ελεύθερος/η να το μοιραστείς μαζί μου!

20 γνωμικά του πατέρα της ψυχανάλυσης Sigmund Freud που θα σε κάνουν να δεις τη ζωή αλλιώς

8 σημάδια ότι έχετε μια ιδιαίτερη, αγγελική ψυχή