Μύθος τα περί ελληνικής πατέντας κατά του καρκίνου με άρωμα φουντούκι

Ψευδή είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πατέντα» ενός αποτελεσματικού αντικαρκινικού φαρμάκου, το οποίο ανακαλύφθηκε από Ελληνίδα γιατρό.

Τα δημοσιεύματα αν’εφεραν ότι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα φουντούκια θα μπορούσε να αποτελέσουν πηγή για την παρασκευή της ταξόλης που καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς περιέχουν το δραστικό συστατικό πακλιταξέλη..η οποία χρησιμοποιείται στην θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Nuts source for cancer drug» είχε κάνει και το BBC.

Ως τώρα, η πηγή αυτής της πολύτιμης χημικής ουσίας ήταν ο φλοιός από το «πουρνάρι του Ειρηνικού», το οποίο όμως αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μικρή. Για την προμήθεια της ταξόλης επιστρατεύθηκε μια ημισυνθετική μέθοδος επεξεργασίας των φύλλων ενός άλλου είδους πουρναριού, που κι αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική.

Η Ελληνίδα γιατρός Τατιάνα Μάλιαγκα ήταν αυτή που έδωσε λύση στο πρόβλημα. Κατάφερε να δημιουργήσει από τη φουντουκιά ένα βιολογικό συμπλήρωμα διατροφής με δραστικό συστατικό την ταξόλη και να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία του επιφανειακού και διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης! Μάλιστα, εξασφάλισε διεθνή πιστοποίηση για την παγκόσμια πατέντα της, μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι έχει θαυμαστά αποτελέσματα.

Το συμπλήρωμα βράζεται σε νερό και αποδίδει ένα ρόφημα που ο χρήστης λαμβάνει καθημερινά σε δόσεις ενός ποτηριού του κρασιού. Το μόνο πρόβλημα είναι η… παραγωγή φουντουκιών που είναι ελλειμματική στην Ελλάδα, καθώς το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από Ιταλία και Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα!

Το κόστος της καλλιέργειας αγγίζει τα 600 ευρώ ανά στρέμμα και απαιτούνται τρία χρόνια για να δώσει καρπούς το κάθε δέντρο, με αποτέλεσμα δύσκολα να επενδύουν σε αυτού του είδους την καλλιέργεια οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν την χρησιμότητα του φουντουκιού.

Η πακλιταξέλη (ή ταξόλη όπως είναι η εμπορική της ονομασία) είναι μια οργανική ένωση η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως χημειοθεραπευτικός παράγοντας για διάφορες μορφές καρκίνου όπως ο παγκρεατικός, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος των ωοθηκών και ούτω καθεξής.

Όπως συμβαίνει με ένα μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αρχική πηγή είναι συνήθως κάποιο φυτό ή μικροοργανισμός από τον οποίο εξάγεται η ουσία που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια υφίσταται ειδική επεξεργασία για να πάρει τη χρήσιμη μορφή της. Αυτή η διαδικασία τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο αποδοτική, τόσο από χρηματική σκοπιά όσο και από χρονική καθώς η ολική σύνθεση της ένωσης μπορεί να χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο και πρώτες ύλες. Στη περίπτωση της ταξόλης η πρώτη ύλη είναι το φυτό «Taxus brevifolia«, όχι το φουντούκι.

To 2000 η αρχική πατέντα του φαρμάκου έληξε, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για εκμετάλλευση του από άλλες εταιρίες ως γενόσημο φάρμακο. Την ίδια περίοδο η Dr. Angela Hoffman, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Portland στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψε την εν λόγω ουσία σε φουντούκια και δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε συνέδριο της American Chemical Society.

Η ανακάλυψη της Dr. Hoffman θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή κέρδους για τις εταιρίες που θα παρήγαγαν το φάρμακο καθώς το Taxus brevifolia αποτελούσε ακριβή πρώτη ύλη. Ωστόσο η έρευνα της Dr. Hoffman έδειξε ότι η συγκέντρωση της πακλιταξέλης στα φουντούκια είναι το 1/10 της συγκέντρωσης της στο Taxus brevifolia.

Σε κανένα σημείο της μελέτης ή οποιασδήποτε άλλης δημοσιευμένης αναφοράς δεν γίνεται λόγος για την συνδρομή της Τατιάνας Μάλιαγκα στην εν λόγω ανακάλυψη. Μάλιστα η πατέντα για την ανακάλυψη και την μέθοδο εξαγωγής αυτών των ουσιών εκδόθηκε το 2006 στο όνομα της Dr. Hoffman.

Κρύο μπάνιο: θαυματουργό αλλά και επικίνδυνο

Δεκαεπτά κόλπα που δεν ξέρετε ότι κάνει το σώμα σας!