in

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και πως να το διδάξετε στα παιδιά σας?

Οι γιορτές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση, να τους διδάξετε την ανάγκη της προσφοράς προς τον συνανθρώπους μας, την αγάπη και την ενότητα.

Δείτε πώς να διδάξετε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων στα παιδιά.

Mάθετέ τους το «δίνω, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα».

Από τις σημαντικές και βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων είναι η ανιδιοτελής προσφορά και η φροντίδα στους συνανθρώπους μας. Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο μάθημα για τα παιδιά. Τα Χριστούγεννα συνδέονται με τον Άι Βασίλη. Αλλά πίσω από τον Άγιο Βασίλη, κρύβεται η φιλανθρωπία. Στην Ευρώπη ο Άι Βασίλης βασίζεται στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που δώρισε στους φτωχούς την κληρονομιά του, ενώ στην Ελλάδα βασίζεται στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος είχε κάνει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Έτσι μπορείτε να μιλήστε στα παιδιά για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι η ανιδιοτελής αγάπη και η αλληλεγγύη.

Επίσης, εξηγήστε στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσάς, ότι πολλά παιδιά δεν έχουν τα απαραίτητα να ζήσουν και συζητήστε μαζί τους με τι τρόπο θα μπορούσατε να βοηθήσετε. Διαλέξτε μαζί ρούχα, βιβλία και παιχνίδια που τα παιδιά είναι πρόθυμα να χαρίσουν και κάντε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ψωνίζοντας τρόφιμα μεγάλης διάρκειας που θα στείλετε σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Αυτά είναι παραδείγματα που διδάσκουν το «δίνω, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα».

Διδάξτε τους την αγάπη Τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά θα πρέπει να διδαχτούν το νόημα της αγάπης, αφού τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξετε ότι αγαπάτε τους άλλους. Η εθελοντική εργασία σε σωματεία που επιτελούν κοινωνικό έργο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Η αγκαλιά, το καλύτερο δώρο Τα δώρα των Χριστουγέννων δεν αντιστοιχούν σε «καλές πράξεις», ούτε επειδή τα παιδιά ήταν «καλά», αλλά αποτελούν το νόημα της αγάπης και της προσφοράς. Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, ό,τι άλλο σκεφτείτε, τυλίξτε τα και δώστε τα σε αγαπημένους ανθρώπους.

Διδάξτε στα παιδιά το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της προσφοράς μιλώντας του για το ότι δεν έχει σημασία τα δώρα να είναι ακριβά ή μεγάλα.

Οι περισσότεροι γονείς πέφτουν στην παγίδα της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης χωρίς να καταλαβαίνουν ότι όσο πιο πολλά δώρα κάνουν στο παιδί τόσο περισσότερο ενισχύουν την κτητικότητα και την απαιτητικότητά του. Να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και τη ζεστή σας αγκαλιά. ;

Ενισχύστε τους δεσμούς της οικογένειας

Συχνά, η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις, δεν μας αφήνουν να χαρούμε τις στιγμές με τα παιδιά ή τα παιδιά με τους γονείς. Έτσι, τώρα που μικροί και μεγάλοι δεν έχουν υποχρεώσεις, σας δίνεται η ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά, να μιλήσετε, να παίξετε επιτραπέζια, να γελάσετε και να περάσετε όμορφα. Στολίστε μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τραγουδήστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια για να γίνει η ατμόσφαιρα εορταστική, ψήστε μαζί κουλουράκια και γλυκά και κάντε τις μέρες αυτές μοναδικές στις αναμνήσεις των παιδιών σας. Δημιουργήστε κάποιες νέες οικογενειακές παραδόσεις και ενισχύστε περισσότερο την ενότητα και τον οικογενειακό δεσμό.

Τέλος, παραμερίστε τυχόν διαφορές και κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και στους ανθρώπους της ευρύτερης οικογένεια που τα παιδιά τους βλέπουν λίγο. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

ΠΗΓΗ

Γιατί όλοι οι πλανήτες είναι σφαιρικοί;

Γεμίζει μία στοίβα LEGO με τσιμέντο. Όταν τα αφαιρεί,το αποτέλεσμα το θέλω και εγώ…