in

Πως μπορείς να μάθεις πολλά μέσα από τα σοφά λόγια των ιθαγενών Ινδιάνων τις Αμερικής? Ινδιάνικα αποφθέγματα με νόημα ζωής..

Σοφά Λόγια

Τα λόγια τους διατηρούν τη σοφία τους και την διαχρονική τους φιλοσοφία. Συνοδεύουν μια καταγραφή πολιτιστικών, αξιών, πεποιθήσεων και στάσεων ζωής ενός μεγάλου αριθμού Ινδιάνων που έζησαν και βίωσαν τον παραδοσιακό φυλετικό τρόπο ζωής.

Μάθαμε να πιστεύουμε ότι το Μεγάλο Πνεύμα βλέπει και ακούει τα  πάντα και ότι ποτέ δεν ξεχνάει. Πως από δω και πέρα θα δώσει σε κάθε άνθρωπο ένα σπίτι-πνεύμα σύμφωνα με τις ερημιές του… Αυτό πιστεύω, και όλοι οι  άνθρωποί μου πιστεύουν το ίδιο.
Chief Joseph, Nez Perce (Hinmaton Yalatkit)

Όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι δυο. Στο μυαλό μας είμαστε δυο – καλοί και κακοί. Με τα μάτια μας βλέπουμε δυο πράγματα – πράγματα που είναι ωραία και πράγματα που είναι άσχημα… Έχουμε το δεξί χέρι που χτυπάει και κάνει το καλό και το αριστερό χέρι γεμάτο καλοσύνη, κοντά στην καρδιά. Το ένα πόδι μπορεί να μας οδηγήσει σε πονηρό μονοπάτι, το άλλο πόδι μπορεί να μας οδηγήσει σε καλό. Έτσι είναι όλα τα πράγματα δυο, όλα δυο.
Letakots-Lesa Pawnee

Δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αλλαγή κόσμων
Seattle (Seatlh) Suquamish

Κανείς δεν μπορεί να πουλήσει τη γη πάνω στην οποία περπατούν οι άνθρωποι.
Crazy Horse Oglala Sioux

Όταν ήμουν παιδί και η μητέρα μου μου έμαθε τους θρύλους του λαού μας, μου έμαθε τον ήλιο και τον ουρανό, το φεγγάρι και τ’ αστέρια τα σύννεφα και τις καταιγίδες. Μου έμαθε επίσης να γονατίζω και να προσεύχομαι στον Usen για δύναμη, υγεία, σοφία και προστασία, ποτέ δεν προσευχόμαστε για το κακό κάποιου, όμως αν είχαμε κάτι εναντίον κάποιου παίρναμε μόνοι μας εκδίκηση. Μαθαίναμε ότι ο Usen δεν ενδιαφέρεται για τους ασήμαντους καυγάδες των ανθρώπων.
Geronimo (Goyathlay) – Chiricahua Apache

Από τον Wakan-Tanka, το Μεγάλο Μυστήριο έρχεται όλη η δύναμη. Είναι από τον Wakan-Tanka που ο μάγος γιατρός έχει τη σοφία και τη δύναμη να θεραπεύει και να φτιάχνει φυλαχτά. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι όλα τα θεραπευτικά φυτά τα δίνει ο Wakan-Tanka γι’ αυτό είναι ιερά. Έτσι και ο βούβαλος είναι ιερός, γιατί είναι το δώρο του Wakan-Tanka.
Maza Blaska – Oglala Sioux

Υπάρχει η γενική πεποίθηση στους Ινδιάνους πως όταν ο άνθρωπος πεθαίνει το πνεύμα του πηγαίνει κάπου στη γη ή στον ουρανό, δεν ξέρουμε ακριβώς που, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι το πνεύμα εξακολουθεί να ζει… Έτσι είναι και ο Wakan-Tanka. Πιστεύουμε πως βρίσκεται παντού, όμως είναι όπως τα πνεύματα των φίλων μας που δεν μπορούμε να ακούσουμε τις φωνές τους.
Sante – Yanktonai Sioux

Συχνά στη σιωπή της νύχτας, όταν όλη η φύση μοιάζει να κοιμάται γύρω μου, ακούγεται ένα απαλό χτύπημα στην πόρτα της καρδιάς μου. Την ανοίγω και μια φωνή ρωτάει. “Pokagon, τι γίνεται με το λαό σου; Ποιο θα είναι το μέλλον του;” Η απάντησή μου είναι: “Ο θνητός δεν έχει τη δύναμη να τραβήξει το πέπλο του αγέννητου χρόνου και να μαντέψει το μέλλον της φυλής του. Αυτό το δώρο ανήκει μόνο στο Θεό. Αλλά μπορεί να κρίνει το μέλλον από το παρόν και το παρελθόν
Simon Pokagon – Potawatomie

Όταν σκότωνα κάποιο πουλί, όταν σκότωνα  έβλεπα τη ζωή του να φεύγει μαζί με το αίμα του. Αυτό με δίδαξε για ποιο σκοπό βρίσκομαι εδώ.  Ήρθα σ’ αυτό το κόσμο για να πεθάνω. Το σώμα μου είναι για να κρατάει μια πνευματική ζωή. Αν είναι να χυθεί το αίμα μου, δεν θέλω πληγές πισώπλατες. Ο θάνατος ας έρθει από μπροστά.
Toohoolhoolzote – Nez Perce

Είμαι φτωχός και γυμνός, όμως είμαι ο αρχηγός του έθνους. Δεν θέλουμε πλούτη, όμως θέλουμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας σωστά.
Τα πλούτη δεν θα μας έκαναν καλό. Δεν θα μπορούσαμε να τα πάρουμε στον άλλο κόσμο. Δεν θέλουμε πλούτη. Θέλουμε ειρήνη και αγάπη.
Red Cloud (Makhpiya-luta) – Sioux

Όταν οι λευκοί φερθούν στους Ινδιάνους όπως και μεταξύ τους, τότε δεν θα ‘χουμε πια πολέμους. Θα είμαστε όλοι ίδιοι – γιοι του ίδιου πατέρα και της ίδια μάνας, μ’ έναν ουρανό από πάνω μας και μια χώρα γύρω μας και μια κυβέρνηση για όλους.
Chief Joseph, Nez Perce (Hinmaton Yalatkit)

Και έτσι τελείωσε. Δεν ήξερα πόσο από αυτό είχε λήξει. Όταν κοιτάζω πίσω τώρα “από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα. Και μπορώ να δω ότι κάτι άλλο πέθανε εκεί στη ματωμένη λάσπη και θάφτηκε στη χιονοθύελλα. Ένα ανθρώπινο όνειρο πέθανε εκεί. Ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο.”
Black Elk, Lakota Holy Man

Όταν ένας Ινδιάνος σκοτώνεται είναι μια μεγάλη απώλεια, που αφήνει ένα κενό στο λαό μας και μια λύπη στην καρδιά μας.
Chiksika, Shawnee

Θα αρχίσεις ποτέ να καταλαβαίνεις τη σημασία  που έχει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου; Από ένα κόκκο άμμου έως ένα μεγάλο βουνό, όλα είναι ιερά. Το χθες και το αύριο υπάρχουν αιώνια σε αυτή την ήπειρο. Εμείς οι ιθαγενείς είμαστε οι φύλακες αυτού του ιερού τόπου.
Peter Blue Cloud, Mohawk

Ο κεραυνός είναι καλός. Όταν ένας κεραυνός χτυπά ένα δέντρο, οι άνθρωποι λένε ότι αυτό το δέντρο ευλογήθηκε, και πάνε να μαζέψουν το ξύλο του για ειδικούς σκοπούς.
Delmar Boni, Apache

Οι πρόγονοί σας πέρασαν το μεγάλο νερό και προσάραξαν σε αυτό το νησί. Ήταν λίγοι σε νούμερο. Τους λυπηθήκαμε, και κάθισαν ανάμεσά μας.
Τους δώσαμε καλαμπόκι και κρέας. Μας έδωσαν δηλητήριο σαν ανταπόδοση.
Sagoyewatha, Seneca

Μια φωτιά συμβουλίου για όλα τα έθνη θα ανάψει. Θα ανάψει για τους Cherokee και για τους Wyandot. Θα την ανάψουμε επίσης και για τα επτά έθνη που μένουν προς τη μεριά της ανατολής του ήλιου, και για τα έθνη που κατοικούν προς τη δύση του ήλιου. Όλοι θα λάβουν το Μεγάλο Νόμο και θα δουλέψουν μαζί για το συμφέρον του ανθρώπου.
Attributed to Deganawidah

Είναι ένα περίεργο πράγμα, ότι από τότε που η προσευχή μπήκε στις καλύβες μας, τα προηγούμενα έθιμά μας πλέον είναι σε αχρηστία και όμως θα πεθάνουμε όλοι γιατί τα εγκαταλείπουμε.
Algonquin sachem

Αφού είστε εδώ σαν ξένοι, θα έπρεπε να περιορίσετε τους εαυτούς σας στα έθιμα της χώρας μας αντί να επιβάλλετε τα δικά σας σε μας.
Wicomesse leader, 1633

Ξέρουμε πως τα εδάφη μας έχουν γίνει περισσότερο πολύτιμα. Οι λευκοί σκέπτονται πως δε ξέρουμε την αξία τους αλλά είμαστε λογικοί, η γη είναι αιώνια και τα λίγα αγαθά που παίρνουμε για αυτή σύντομα φθείρονται και φεύγουν.
Canasatego, Onondaga

Κάποιοι από τους αρχηγούς μας διεκδικούν ότι η γη ανήκει σε μας. Δεν είναι αυτό που μου είπε το Μεγάλο Πνεύμα. Μου είπε ότι η γη ανήκει σε εκείνο, ότι σε κανένα άνθρωπο δεν ανήκει η γη, και ότι δεν έπρεπε να ξεχάσω να το πω αυτό στους λευκούς.
Kannekuk, Kickapoo prophet

Τις παλιές ημέρες οι άνθρωποί  μας δεν είχαν εκπαίδευση. Όλη η σοφία και η γνώση ερχόταν σε αυτούς από τα όνειρα. Έβαλαν σε δοκιμασία τα όνειρά τους και με αυτόν τον τρόπο έμαθαν την ίδια τους τη δύναμη.
Ojibwa elder

Πούλα μία χώρα. Γιατί να μην πουλήσεις τον αέρα,  τη μεγάλη θάλασσα, όπως και τη γη; Το Μεγάλο Πνεύμα τα έφτιαξε όλα αυτά για να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά του;
Tecumseh, Shawnee

Με πήρατε αιχμάλωτο μαζί με όλους τους πολεμιστές μου. Είμαι πολύ θλιμμένος …;Περίμενα να κρατήσω πολύ παραπάνω και να σας βάλω σε μεγαλύτερη φασαρία πριν να παραδοθώ. Ο Black Hawk είναι τώρα αιχμάλωτος του λευκού. Αλλά μπορεί να αντέξει τα μαρτύρια, και δε φοβάται το θάνατο. Δεν είναι δειλός. Ο Black Hawk είναι ένας Ινδιάνος.
Black Hawk, Sauk

Ω, άκουσέ με, Μεγάλε Πατέρα, και βοήθησέ μας, για να μπορέσει η γενιά μας στο μέλλον να ζήσει και να περπατήσει τον καλό δρόμο με το ανθισμένο ραβδί της επιτυχίας. Επίσης, την πίπα της ειρήνης, θα την προσφέρουμε καθώς θα περπατάμε τον καλό δρόμο προς την επιτυχία. Άκουσέ με, και άκουσε την έκκλησή μας.
Black Elk, Lakota

Γιε μου, είσαι τώρα σάρκα από τη σάρκα μου και κόκαλο από το κόκαλό μου. Αλλά με την τελετή που γίνεται αυτή την ημέρα, κάθε σταγόνα λευκού αίματος ξεπλύθηκε από τις φλέβες σου, μπήκες στο έθνος των Shawnee …; υιοθετήθηκες από μια σπουδαία οικογένεια.
Black Fish, Shawnee

(Από την υιοθεσία του Daniel Boone, το 1778, από τη φυλή).
Όταν οι Γάλλοι έφτασαν σε αυτούς τους καταρράκτες, ήρθαν και μας φίλησαν …;  Ποτέ δεν κορόιδεψαν τις τελετές μας και ποτέ δε βεβήλωσαν τα μέρη των νεκρών μας. Εφτά γενιές ανθρώπων έχουν περάσει, και ποτέ δεν το ξεχάσαμε.
Chippewa chief

Kάντε αυτές τις 10 Ερωτήσεις στον Εαυτό σας και Αλλάξτε τον Τρόπο που Βλέπετε τα Προβλήματά σας

25 δώρα που μπορείς κάθε μέρα να κάνεις στον εαυτό σου