in

9 Σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν για το μυστικό της ευτυχίας!

Μπορεί το να έχει κανείς όλα τα επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς να μοιάζει με την απόλυτη ευτυχία, όμως πάντα κάτι λείπει.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, μπορεί να μας βοηθήσει η σοφία των σπουδαιότερων φιλοσόφων της ιστορίας μας, όπως ο Σωκράτης ή ο Κομφούκιος.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε τι ανακάλυψαν για την ευτυχία οι φιλόσοφοί μας.

Ο Σωκράτης, όπως τον ζωγράφισε το 1787 ο Ζακ-Λουί Νταβίντ.

Μπέρτραντ Ράσελ

Το να ανακατεύεται σε κάτι τόσο διαπραγματεύσιμο, όπως η ευτυχία, δεν αντικατοπτρίζει έναν λάτρη των μαθηματικών, της επιστήμης και της λογικής. Όμως η ιδέα του ότι η ευτυχία μπορεί να βρεθεί στην παράδοση του έμφυτου αισθήματος της αγάπης, έχει μία βάση σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική.

Φρίντριχ Νίτσε

Για το Νίτσε, τον διάσημο μηδενιστή με το μουστάκι, η ευτυχία είναι ένα είδος ελέγχου που έχει κανείς στο περιβάλλον του. Ο Γερμανός φιλόσοφος έγραφε συχνά για τις επιπτώσεις που έχει η δύναμη (ή η έλλειψή της) στα βιώματα των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι αντιστέκονται, παίρνουν πίσω την παρέμβασή τους. Αυτή η αίσθηση για τον εαυτό τους, μπορεί να τους οδηγήσει στην ευτυχία.

Τζον Στιούαρτ Μιλ

Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ήταν ένας τιτάνας του φιλελευθερισμού και μάλλον αποτέλεσε την πιο σημαντική του μορφή. Εξάπλωσε το ευαγγέλιο της ελευθερίας όπου μπορούσε. Όταν μελέτησε την ευτυχία, υιοθέτησε τη σοφία των Αρχαίων Ελλήνων. Πίστευε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε πράγματα για έναν συγκεκριμένο σκοπό και αν δεν είχαν, τα εξόριζε από τη ζωή του.

Σωκράτης

Για τον Σωκράτη, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαίους στοχαστές, η ευτυχία δεν έρχεται με εξωτερικές ανταμοιβές και τα βραβεία, αλλά από την ιδιωτική, εσωτερική επιτυχία που παραχωρούν οι άνθρωποι στον εαυτό τους. Με το να λιγοστεύουμε τις ανάγκες μας, μπορούμε να μάθουμε να εκτιμάμε πιο απλές απολαύσεις.

Κομφούκιος

Η άποψη του Κομφούκιου για την ευτυχία έχει αποτυπωθεί σε πολλά βιβλία, με στόχο να κατανοήσουν οι άνθρωποι τη σύνδεση μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους. Σύμφωνα με τη νοοτροπία του, η ευτυχία είναι μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που αναπαράγεται όσο βρίσκουμε λόγους για την ύπαρξή της.

Σενέκας

Για μερικούς ανθρώπους, η εστία βρίσκεται στο εξωτερικό. Νιώθουν πως εξωτερικές δυνάμεις κατευθύνουν τις πράξεις τους. Για άλλους, η εστία βρίσκεται μέσα τους. Ο Σενέκας, θεωρεί πως ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι οι τελευταίοι.

Λάο Τσε

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος είναι ο Λάο Τσε, όμως η σοφία του στο να ζει κανείς τη στιγμή, έχει μείνει στους αιώνες. Μερικές έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία όταν ασχολούνται με πράγματα που απαιτούν την πλήρη προσοχή τους, όπως μια καλή συζήτηση, δημιουργικές εργασίες ή η συνουσία.

Σαίρεν Κίρκεγκωρ

Ο Κίρκεγκωρ πίστευε πως η ευτυχία πηγάζει από το να ζει κανείς τη στιγμή και να το διασκεδάζει. Μόλις σταματήσουμε να μετατρέπουμε τις καταστάσεις σε προβλήματα και ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε σαν εμπειρίες, μπορούμε να αντλήσουμε ικανοποίηση από αυτές.

Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Ο Θόρω προτίμησε να σπάσει τη σύμβαση. Απέφυγε τη συνήθεια. Ίσως μέσα από τη δέσμευσή του στην τυχαιότητα, πίστεψε πως θα μπορούσε να ανακαλύψει μια μεγαλύτερη, περισσότερο κοσμική αίσθηση της ευτυχίας. Πίστευε πως πρέπει να ζούμε τη στιγμή.

Πείτε μας τις σκέψεις σας, αφήνοντας ενα σχόλιο.

Business Insider

Έδωσαν σε έναν άστεγο 100.000 δολάρια και γύρισαν Ντοκιμαντέρ για να δουν πιο θα ήταν το αποτέλεσμα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΙΜΑΙΟΣ – ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (BINTEO)