in

Αυτά είναι τα 10 πιο ισχυρά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τάσεις ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας!

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Τι είναι;

Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή, θεωρούν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από άτομό τους. H Ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι μια διαταραχή που έχει να κάνει με την αλαζονική συμπεριφορά και την ανάγκη για ένα συνεχές θαυμασμό από τον περίγυρο. Οι άνθρωποι που είναι νάρκισσοι χαρακτηρίζονται ως εγωκεντρικοί, απαιτητικοί και χειριστικοί. Οι νάρκισσοι τείνουν να επικεντρώνουν τη προσοχή τους κυρίως σε μη ρεαλιστικούς στόχους (όπως πχ στη άμεση φήμη) και είναι πεπεισμένοι ότι χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τους άλλους ανθρώπους .
Νάρκισσοι και άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση

Οι νάρκισσοι τείνουν να έχουν πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση. Παρολαυτά, δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ναρκισσισμό με τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση έχουν την αίσθηση της ταπεινότητας, σε αντίθεση με τους νάρκισσους που δεν κατανοούν την έννοια.

Στο παρελθόν πολλοί πίστευαν ότι οι νάρκισσοι νιώθουν κατά βάθος μεγάλη ανασφάλεια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όχι μόνο δεν νιώθουν ανασφάλεια αλλά έχουν την αίσθηση μιας μεγαλοπρέπειας μέσα τους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι νάρκισσοι εάν αισθανθούν «κίνδυνο» (πχ. Κάποιος τους γελοιοποιήσει δημόσια) μπορούν να γίνουν επιθετικοί. Η καθημερινότητα τους μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια καθώς πολλές φορές προκειμένου να αυτοπροβληθούνε μπορεί να πάρουν μεγάλα ρίσκα (π.χ. μεγάλα οικονομικά ανοίγματα).

Χρακτηριστικά του νάρκισσου

Αντιδρά στη κριτική με θυμό ή ντροπή

Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους στόχους του

Υπερβάλει για το σημαντικό του χαρακτήρα του

Υπερβάλει για κατορθώματα του και τα ταλέντα του

Συνεχώς σκέφτεται μη ρεαλιστικά σχετικά με δύναμη, λεφτά, ομορφιά

Περιμένει ιδιαίτερη μεταχείριση από τους άλλους

Θέλει συνεχώς τα φώτα της προσοχής στραμμένα πάνω του

Ζηλεύει συνέχεια

Δεν τον ενδιαφέρει τι νιώθουν οι άλλοι

Εχει ψύχωση με τον εαυτό του

Επίσης οι νάρκισσοι είναι συνήθως ελκυστικοί και φαίνονται φυσιολογικοί εκ πρώτης όψεως.

Ακόμα και αν αυτά τα άτομα καταφέρουν να πετύχουν κάποια πράγματα στην αρχή της γνωριμίας τους με κάποιο άτομο ( είτε για προσωπικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς) στο άμεσο μέλλον η ναρκισσιστική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων τους κάνει να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ( ιδιαίτερα στις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις)

Γενικά, τα επίπεδα ναρκισσισμού κατά το πέρασμα του χρόνου τείνουν να πέφτουν και βλέπουμε μια δραματική αλλαγή κοντά στην ηλικία των 30.

Αίτια

Τα αίτια για αυτή τη διαταραχή δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά. Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο (περίπου το 50%) όπως και επίσης το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει το άτομο. Σχετικές υποθέσεις για τα αίτια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Kληρονομικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά τα οποία προέκυψαν λόγω μια φυσικής επιλογής για τη σεξουαλικότητα του ατόμου.

Ορισμένα άτομα ανάπτυξαν ναρκισσιστική συμπεριφορά εξαιτίας μιας ιδέας που είχαν για τον εαυτό τους ( είμαι όμορφος άρα αξίζω ιδιαίτερης μεταχείρισης)
Πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια ναρκισσιστικές τάσεις ( πχ άτομα φτασμένα που είναι στη τηλεόραση, κοινωνικό οικογενειακό στάτους)

Θεραπεία
Η κλινική θεραπεία είναι σπάνια καθώς οι νάρκισσοι την αποφεύγουν. Παρολαυτά , οι νάρκισσοι μπορεί να μάθουν να νοιάζονται για τους άλλους και πολλές φορές ο ναρκισσισμός μπορεί να περιοριστεί εάν αυτά τα άτομα καταφέρουν να ενταχτούν σε κάποια κοινωνική ομάδα

ΠΗΓΗ

Όταν κλείνεις την πόρτα σε μια δυσάρεστη κατάσταση, ανοίγεις παράλληλα μια άλλη που σε οδηγεί στο σύμπαν.

39 τρόποι που θα σε βοηθήσουν ζήσεις αν τους ακολουθήσεις, και όχι απλά να υπάρχεις