in , ,

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων: 4+1 λόγοι για να βάλεις τον εθελοντισμό στη ζωή σου

Είναι γνωστό πλέον ότι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου ανεξάρτητα από την ηλικία σου είναι ο εθελοντισμός! Ειδικά εάν είσαι φοιτητής/τρια και αισθάνεσαι ότι θες να γεμίσεις με κάτι ακόμα τον χρόνο σου (πέρα από τη φοιτητική ζωή), ο εθελοντισμός είναι η λύση στο πρόβλημα σου! Ας δούμε αναλυτικότερα 6 λόγους για τους οποίους αξίζει να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό.

Μαθαίνεις νέα πράγματα, αποκτάς εμπειρία σε διάφορους τομείς

Η εθελοντική εργασία είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία. Μπορείς να ασχοληθείς εθελοντικά με το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο σπουδάζεις ώστε να αποκτήσεις εμπειρία. Εάν για παράδειγμα σπουδάζεις ειδική αγωγή μπορείς να γίνεις μέλος σε εθελοντικούς οργανισμούς με σκοπό την φροντίδα των ΑΜΕΑ ή αν είσαι δημοσιογράφος, μπορείς να γίνεις συντάκτης/τρια εθελοντικά σε μια ιστοσελίδα ή ένα περιοδικό. Έτσι θα γεμίσεις τον χρόνο σου, θα αποκτήσεις πείρα και φυσικά μπορείς να το προσθέσεις σαν προϋπηρεσία στο βιογραφικό σου!

Γνωρίζεις νέους ανθρώπους

Ένα ακόμα όφελος που σου προσφέρει ο εθελοντισμός είναι νέες γνωριμίες- φιλίες, διασκέδαση, δημιουργικές συζητήσεις, εμψύχωση σε διάφορους τομείς και το κυριότερο; Θα σου μάθουν να λειτουργείς ομαδικά! Αυτό κι αν είναι σημαντικό τόσο για την προσωπική σου ζωή όσο και για την επαγγελματική σου πορεία.

Συναισθηματική πληρότητα

Το να ασχολείσαι με μια δραστηριότητα εθελοντικά είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα σε καλύψει συναισθηματικά, καθώς δεν υπάρχει πιο όμορφο και θετικό πράγμα από το να προσφέρεις! Έρευνες μάλιστα επισημαίνουν ότι και μόνο με τη σκέψη που κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του ενεργοποιεί το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα της ικανοποίησης. Θα εκτιμήσεις λοιπόν τις μικρές αξίες της ζωής, θα αισθανθείς ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις και για όσα πρόκειται να αποκτήσεις, απομακρύνοντας έτσι από τη ζωή σου την απαισιοδοξία, την αρνητικότητα και την αχαριστία! Μην ξεχνάς πόσο θετικό είναι να είναι η βοήθεια σου πολύτιμη για κάποιους!

Βοηθάς την κοινωνία να αλλάξει

«Σύμφωνα με την επιστήμη του Applied Behavioural Analysis, οποιαδήποτε συμπεριφορά γίνεται κατ’ επανάληψη και με χρονική διάρκεια, έχει επίδραση στο περιβάλλον». Ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη στερεοτυπικές αντιλήψεις, αδιαφορία, και κυριαρχία του συμφέροντος. Αν ο καθένας από εμάς καταλάβαινε πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά τόσο για την ατομική ευημερία αλλά κυρίως για την κοινωνική ευημερία, μέρα με τη μέρα ο κόσμος μας θα άλλαζε προς το καλύτερο. Μπορείς να συμμετάσχεις εθελοντικά λοιπόν σε καθαρισμούς παραλιών ή δασών, για να δεις μέρα με τη μέρα το περιβάλλον μας πιο καθαρό, μπορείς να βοηθήσεις εθελοντικά στην οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με φιλανθρωπικούς σκοπούς, για να δεις μέρα με τη μέρα, τον κόσμο μας να ευαισθητοποιείται και να θέλει να ενημερωθεί για διάφορα ζητήματα. Είναι απίστευτο το πόσο διαφορετική θα ήταν η ποιότητα της ζωής μας και της κοινωνίας μας εάν ο καθένας από εμάς έδινε λίγο από τον χρόνο του σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Ευκαιρία για ταξίδια

Θέλεις να ταξιδεύεις με κάθε ευκαιρία; Όνειρό σου είναι να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο; Σίγουρα μπορείς να το συνδυάσεις με τον εθελοντισμό! Υπάρχουν πολλές οργανώσεις μέσω των οποίων μπορείς να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και να συμβάλλεις τόσο στην μόρφωση παιδιών σε υποανάπτυκτες χώρες όσο και στην βοήθεια σε ποιο πρακτικές δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά εκεί. Με την ευκαιρία, θα ξεσκονίσεις και τα αγγλικά σου ή θα μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα!

Αυτοί είναι λοιπόν πέντε από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό, λάβε τους σοβαρά υπόψιν σου! Και μην ξεχνάς «Οι δράσεις είναι η αντανάκλαση του χαρακτήρα μας».

πηγή

Κατανοώντας τα συμβόλαια της ψυχής:Εσείς τι συμφωνία κάνατε πριν έρθετε σε αυτή τη ζωή;

Πότε βάζουμε «ν» και άλλα σημαντικά λάθη στην ελληνική γλώσσα