Το ξέρατε πως η μπανάνα είναι ένα εξωτικό υπέρ φρούτο?

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με μια πολύ απαιτητική δουλειά, φροντίστε να φάτε πριν μία μπανάνα. Πρόκειται για «βόμβα βιταμινών» γι΄ αυτό και είναι το αγαπημένο φρούτο των αθλητών: δύο μόνο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για 90 λεπτά έντονης σωματικής αλλά και διανοητικής καταπόνησης.

Καθώς περιέχει τριών ειδών φυσικής προέλευσης σάκχαρα (σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη) αλλά και άφθονες φυτικές ίνες, η μπανάνα είναι ιδανική για το καθημερινό μας διαιτολόγιο και βοηθά τον οργανισμό μας ποικιλοτρόπως.

Ιδού μερικές από τις ευεργετικές της ιδιότητες σύμφωνα με το World Observer:

Κατάθλιψη: Η τρυπτοφάνη που περιέχουν οι μπανάνες μετατρέπεται σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που μας χαλαρώνει, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε ανεβασμένοι.

Προεμμηνορησιακό σύνδρομο: Ξεχάστε τα χάπια και καταναλώστε μπανάνα. Η βιταμίνη Β6 που περιέχει βοηθά να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα η διάθεσή σας να βελτιώνεται.

Αναιμία: Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε σίδηρο εντείνει την παραγωγή αιμογλομπίνης και βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό φρούτο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε κάλιο και συγχρόνως φτωχό σε νάτριο, κάτι που το κάνει ιδανικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ιδιαίτερα αυστηρή US Food and Drug Administration έχει επιτρέψει στις εταιρίες που παράγουν μπανάνες να υπογραμμίζουν ότι το προϊόν τους μειώνει την αρτηριακή πίεση και απομακρύνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας: Η μπανάνα είναι ιδανική για μαθητές, φοιτητές και όσους ασχολούνται με πνευματική εργασία. Το κάλιο που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή.

Δυσκοιλιότητα: Πλούσια σε φυτικές ίνες η μπανάνα κινητοποιεί το έντερο και βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς τη βοήθεια καθαρτικών.

Παρεπόμενα μέθης: Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεπεράσει κανείς το χανγκόβερ είναι να πιεί ένα μίλκσεϊκ μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα καταπραΰνει το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το γάλα κατευνάζει και ενυδατώνει τον οργανισμό μας.

Καούρες στο στομάχι: Η μπανάνα είναι αντιοξική, εξουδετερώνει δηλαδή τα δηλητηριώδη οξέα του οργανισμού.

Πρωινή ναυτία: Η κατανάλωση μιας μπανάνας μεταξύ των γευμάτων διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλά, κάτι που καταπολεμά την πρωινή ναυτία.

Τσιμπήματα κουνουπιών: Προτού βάλετε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, αλείψτε το μέρος του δέρματος όπου σας τσίμπησαν τα κουνούπια με το εσωτερικό από τη φλούδας μιας μπανάνας. Θα διαπιστώσετε ότι καταπολεμά τη φαγούρα και εξαφανίζει την κοκκινίλα.

Νευρικό σύστημα: Με τις βιταμίνες Β που έχουν οι μπανάνες καλμάρουν το νευρικό μας σύστημα.

Ελκη: Η μπανάνα είναι ιδανική για τις λογής πεπτικές διαταραχές καθώς η σάρκα της είναι μαλακή και βελούδινη. Εξουδετερώνει την υπερέκκριση οξέων και περιορίζει τις φλεγμονές του στομάχου.

Ρύθμιση θερμοκρασίας: Η μπανάνα ρίχνει τη θερμοκρασία του οργανισμού -τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική- γι αυτό και θεωρείται ιδανική τροφή για τις εγκύους.

Αν δεν έχετε ακόμα πειστεί για την αναγκαιότητα να προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μια μπανάνα, σας φυλάξαμε το καλύτερο για το τέλος. Ακούστε, λοιπόν, και εκστασιαστείτε: μία μπανάνα έχει 4 φορές περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ό,τι ένα μήλο, 2 φορές περισσότερους υδατάνθρακες, 3 φορές περισσότερο φώσφορο, 5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α ή σίδηρο και 2 φορές περισσότερες λοιπές βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

Η σύγκριση υπέρ της μπανάνας είναι συντριπτική. Οπότε, παραφραζόμενη η γνωστή λαϊκή ρήση θα μπορούσε να γίνει: «Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Ενα μόνο σημείο χρειάζεται προσοχή: η χρήση είναι καλή, η κατάχρηση (ακόμα και στην περίπτωση της θαυματουργής μπανάνας) βλάπτει…

ΠΗΓΗ

Κάποιοι άνθρωποι έρχονται με μοναδικό σκοπό να φύγουν

Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και πιο πιστοί άνθρωποι σύμφωνα με τους επιστήμονες.