in

22 συμβουλές από τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία της Κίνας

Ο Jack Ma είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Alibaba, της πιο επιτυχημένης διαδικτυακής επιχείρησης στην Ασία. Είναι ο πρώτος Κινέζος επιχειρηματίας που κατάφερε να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Forbes. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια, οπότε πέρασε από πολλά επαγγέλματα και πολλές θέσεις, μέχρι να φτάσει να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Γνωρίζει τι γεύση έχει και η επιτυχία και η αποτυχία. Ποτέ, όμως, δεν τα παράτησε.

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις συμβουλές του για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και όχι μόνο.

Σχετικά με τις καινοτόμες ιδέες.
Αν το 90% όσων παρευρίσκονται σε μια επαγγελματική συνάντηση ψηφίσουν υπέρ κάποιας ιδέας, πάντα την απορρίπτω. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Αν όλοι οι παρευρισκόμενοι βλέπουν την ευκαιρία σε αυτή την ιδέα, τότε πιθανότητα την ίδια ιδέα την επεξεργάζονται ήδη και άλλες εταιρίες, οπότε δεν θα μπορέσεις να καινοτομήσεις.

Τι δεν πρέπει να κάνετε.

Το 2001 έκανα ένα λάθος. Είπα στους υπαλλήλους μου, που είχαμε ιδρύσει μαζί την εταιρία, ότι το όριο για την ανάπτυξη της καριέρας τους ήταν το διοικητικό επίπεδο. Νόμιζα, ότι χρειαζόμουν επαγγελματίες στο πλευρό μου. Χρόνια αργότερα κανένας από αυτούς τους επαγγελματίες δεν εργάζεται πια στην εταιρία, ενώ οι υπάλληλοι που κάποτε είχα αμφισβητήσει είχαν την δυνατότητα να εξελιχθούν τόσο πολύ, που ένας από αυτούς έγινε αντιπρόεδρος της εταιρίας μου.

Τα χειρότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας είναι: ο σνομπισμός, η ανικανότητα να εκτιμήσει κατάλληλα μια κατάσταση, να αναπτύξει γρήγορους ρυθμούς δουλειάς χωρίς να έχει την ικανότητα να την διατηρήσει μακροπρόθεσμα και να μην διαθέτει την ικανότητα να προβλέψει τι θα γίνει στην συνέχεια.
Πάντα πορεύομαι με βάση αυτή την αρχή: η στάση σου απέναντι στην δουλειά και τις αποφάσεις που λαμβάνεις είναι πιο σημαντική από τις ικανότητές σου.

Σχετικά με τις καταγγελίες.

Δεν θα καταστραφεί ο κόσμος αν επιτρέπεις μια στο τόσο στον εαυτό σου να παραπονιέται.

Το να πέφτεις σε κατάθλιψη και να παραπονιέσαι για την άσχημη κατάσταση στην ζωή σου, είναι το ίδιο καταστροφικό με τον αλκοολισμό. Ενέχει τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο: όσο πιο πολύ το κάνεις, τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Συμβουλές για την νεολαία.

Ξέρετε ποια είναι η πραγματική αποτυχία; Όταν σταματάτε να παλεύετε για αυτό που πραγματικά θέλετε.

Τι είναι η προσαρμοστικότητα; Θα καταλάβετε, όταν βιώσετε την αποτυχία και την απογοήτευση.

Τι είστε υποχρεωμένοι να κάνετε; Είστε υποχρεωμένοι να δουλεύετε όσο πιο σκληρά μπορείτε και να είστε πιο φιλόδοξοι από τους άλλους.

Μόνο οι χαζοί μιλάνε με το στόμα τους. Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν εσωτερικό διάλογο, ενώ οι σοφοί μιλούν με την καρδιά τους.

Σχετικά με το να ζείτε την ζωή στο έπακρο.
Αργά ή γρήγορα θα μετανιώσετε,αν σπαταλάτε όλο σας τον χρόνο στην δουλειά.
Πάντα υπενθυμίζω στον εαυτό μου, ότι δεν είμαστε προορισμένοι για να δουλεύουμε, αλλά για να απολαμβάνουμε την ζωή. Γεννηθήκαμε, για να κάνουμε τις ζωές των άλλων ανθρώπων καλύτερες, όχι για να ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας στην δουλειά.

Σχετικά με τους ανταγωνιστές και τον ανταγωνισμό.
Ο ανταγωνισμός μοιάζει με μια παρτίδα σκάκι. Αν χάσεις μια φορά, πάντα θα έχεις μια ακόμα ευκαιρία να κερδίσεις. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένεις για μια χαμένη παρτίδα.

Αν ο αντίπαλος σου είναι κατώτερος από σένα, πρέπει να τον αντιμετωπίζεις ως ισάξιο. Αντίθετα, αν ο αντίπαλος σου είναι πιο δυνατός από σένα, δεν πρέπει να τον φοβάσαι.

Ο πραγματικός επιχειρηματίας δεν έχει εχθρούς. Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό, δεν θα υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε σταματήσει.

Συμβουλές για τους επιχειρηματίες.
Οι πελάτες είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι υπάλληλοι η δεύτερη. Οι μέτοχοι έρχονται τρίτοι σε σειρά σημαντικότητας.

Αντί να ψάχνετε για εύκολες και γρήγορες λύσεις, δώστε βάση σε σταθερά και μακροπρόθεσμα σχέδια.
Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι άσχημα, αύριο ακόμα χειρότερα. Μεθαύριο, όμως, θα είναι καταπληκτικά.

Σχετικά με το ξεκίνημα της δικής σας επιχείρησης.
Όταν ξεκινάς την δική σου επιχείρηση, αυτό σημαίνει, ότι δεν θα έχεις πια ένα σταθερό εισόδημα, ούτε τα ετήσια bonus.
Από την άλλη μεριά το εισόδημά σας θα είναι άνευ περιορισμών, θα κάνετε πιο ποιοτική χρήση του χρόνου σας και δεν θα χρειάζεται να ζητάτε άδεια από κανέναν για να κάνετε αυτό που θέλετε.
Όταν ψάχνετε για συνέταιρο, να αναζητάτε κάποιον που θα έχει να προσθέσει κάτι στις ικανότητες και τις γνώσεις σας. Δεν χρειάζεστε κάποιον που είναι ήδη επιτυχημένος σε κάτι.
Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας, για να σιγουρευτείτε, ότι οι υπάλληλοι σας έρχονται με χαμόγελο στην δουλειά.

ΠΗΓΗ

Γυναίκα, ο ρόλος και η σημασία της στην Ιστορία μέσα από ένα υπέροχο Βίντεο

Το Μυαλό Έχει Ένα Κουμπί Διαγραφής! Μάθε Πως να το Χρησιμοποιείς και Πάτα Τώρα το Delete!