Η νηστεία κρύβει παγίδες. Μη νομίζεις ότι επειδή αποφεύγεις το κρέας μπορείς να τρως όλα τα υπόλοιπα και να μην παχαίνεις.
Δυστυχώς το να νηστεύεις το κρέας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να παχύνεις. Ίσα ίσα που το να το ρίξεις στον υδατάνθρακα είναι που θα κάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνεις ημερησίως να χτυπήσουν κόκκινο.
Ακριβώς λοιπόν επειδή θέλει προσοχή, πέρα από το να σου πω να το ρίξεις στα φρούτα και τα λαχανικά, έχω μια πιο χρήσιμη συμβουλή να σου δώσω. Ή μάλλον τρεις. Ακολουθούν τρεις ενδεικτικές συνταγές που θα σε βοηθήσουν να φας σωστά, θρεπτικά και χωρίς να φορτώσεις με πολλές θερμίδες τον οργανισμό σου.
Τάκος με ρύζι και φασόλια
Βράσε καστανό ρύζι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις σιγοβράζει, ρίξε ένα κουτί κόκκινα φασόλια σε σάλτσα τσίλι. Ανακάτεψέ το, πρόσθεσε ένα κουτάκι καλαμπόκι (στραγγισμένο) και ανακάτεψε ξανά μέχρι να ζεσταθούν όλα μαζί.
Σέρβιρε πάνω σε τάκος ή σε ζεστή τορτίγια με μαρούλι. Μπορείς να προσθέσεις και τυρί, αλλά είναι ήδη αρκετά γευστικό, οπότε απόφυγέ το για να μειώσεις τις θερμίδες.
Κις Μπρόκολο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο μπρόκολο
- 1 φύλλο κρούστας
- 1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο
- τυρί μοτσαρέλα
- 4 αυγά, καλά χτυπημένα
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση: Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Λιώνεις το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπρόκολο. Μαγείρεψε αργά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Βάλε τα λαχανικά στην κρούστα και πασπάλισε με τυρί. Ανακάτεψε τα αυγά με το γάλα. Ρίξε αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε με το λιωμένο βούτυρο. Ρίξε το μείγμα των αυγών στα λαχανικά και το τυρί. Ψήστα στον προθερμασμένο φούρνο για τριάντα λεπτά.
Χωριάτικη σαλάτα με φακές
- μισή κούπα φακές
- ντοματίνια
- ρίγανη
- μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- μισή κούπα κινόα
- ελιές
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ξέπλυνε και στράγγισε τις φακές. Βάλτες σε μια κατσαρόλα και κάλυψέ τες με νερό. Μόλις βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και κάλυψέ τες με νερό. Άστες να σιγοβράσουν 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στράγγιξέ τες και άφησέ τες στην άκρη.
Βάλε την κινόα σε μια μικρή σάλτσα κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις βράσει, σκέπασε και άστη να σιγοβράζει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, περίπου 12 λεπτά.
Μόλις οι φακές και η κινόα έχουν κρυώσει, τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τις ελιές. Χτύπησε ελαφρά τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ρίχτο στη σαλάτα.