in

7 Τακτικές που χρησιμοποιούν οι Ναρκισσιστές, οι Ψυχοπαθείς και οι Κοινωνιοπαθείς για να μας Χειραγωγήσουν Σιωπηλά!

Υπάρχουν γύρω μας άτομα, πολλές φορές πολύ κοντινά μας, που μας χειραγωγούν σιωπηλά, που μας ελέγχουν βελούδινα, χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ένας κακόβουλος ναρκισσιστής, ένας ψυχοπαθής ακόμη και κάποιος που εκδηλώνει σοβαρά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά∙ τέτοια άτομα επιδίδονται σε συμπεριφορά χειραγωγική, με μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευτούν και να καταστρέψουν είτε τους συντρόφους τους, είτε τα μέλη της οικογένειάς τους.

Το άτομο που δέχεται αυτή τη συμπεριφορά πληγώνεται και αποκτά μια παραμορφωμένη και διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας ναρκισσιστής / κοινωνιοπαθής θα χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους αντιπερισπασμού για να εκτρέψει, να πετάξει από πάνω του την ευθύνη και να τη ρίξει στον άλλον, πολύ απλά, χωρίς αιδώ, χωρίς ενοχές.

Όσοι έχουμε έρθει σε αυτή τη θέση, αισθανόμαστε την αδικία σαν μια λαιμητόμο πάνω από το κεφάλι μας, αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι! Οφείλουμε στον εαυτό μας να τον προστατεύσουμε και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις τακτικές αυτών των ανθρώπων για να τους αποφύγουμε:

1. Θολώνοντας την εικόνα της πραγματικότητας.

Αυτή η χειριστική τακτική έχει στόχο να υποβαθμίσει την αίσθηση της πραγματικότητας όπως την έχουμε αντιληφθεί, σε σημείο που μπορεί να αμφισβητήσουμε την ίδια μας την κρίση. Τα χειριστικά άτομα αρνούνται την ύπαρξη κάποιου γεγονότος που εμείς έχουμε δει στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνουν ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας μας και/ή ότι έχουμε λανθασμένη άποψη, βυθίζοντας το μυαλό μας στο χάος.

Μόλις χάσουμε την ικανότητα να εμπιστευόμαστε τις ίδιες μας τις αποφάσεις, χάνουμε τον έλεγχο και μπλοκάρουμε, αδυνατούμε δηλαδή να σταματήσουμε αυτή την ψυχολογικά καταχρηστική συμπεριφορά.

2. Προβάλουν τις δικές τους ελλείψεις.

Αυτός είναι ο τρόπος των χειριστικών ανθρώπων για να αποφύγουν την ευθύνη των πράξεών τους∙ πολύ απλά, τις μεταθέτουν στους άλλους. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο αρνείται να αναγνωρίσει τα λάθη του και να κάνει τα πάντα για να ρίξει την ευθύνη σε κάποιον άλλον.

Εννοείται ότι όλοι έχουμε κάνει κάτι παρόμοιο, αρκετές φορές,  ωστόσο οι πραγματικά κακόβουλοι άνθρωποι προβάλλουν τα δικά τους λάθη στους άλλους με έναν τρόπο που είναι αρρωστημένα τοξικός. Εμείς γινόμαστε η αιτία που η ζωή τους έχει ναυαγήσει, εμείς ευθυνόμαστε ακόμη και για την οικονομική κρίση της χώρας (!), ενώ εκείνοι παραμένουν αθώοι, άμοιροι ευθυνών.

3. Παρερμηνεύουν την σκέψη του άλλου.

Αυτοί οι άνθρωποι παρερμηνεύουν σκοπίμως τις σκέψεις και τα αισθήματά σας και το κάνουν με έναν τόσο παράλογα χαρισματικό τρόπο που σας φτάνουν σε σημείο να αμφισβητείτε τη νοητική σας κατάσταση.

Μια λύση είναι να διαμορφώσετε κι εσείς έναν λόγο τοξικό κι αρρωστημένο, αλλά λόγω φύσης  θα αισθανθείτε άσχημα, βουλιάζοντας στις ενοχές. Οι λέξεις σας παρερμηνεύονται σύμφωνα με την αντίληψη των ατόμων αυτών, αλλά η δική σας άποψη δε λαμβάνεται καθόλου υπ΄όψιν, στην ουσία είναι ανύπαρκτη.

Ενδεχομένως να βάλουν στον στόμα σας λόγια, τα οποία θα σας κάνουν να φανείτε σκληροί κι αδιάφοροι.

4. Αλλάζουν το θέμα, μεταθέτουν την ευθύνη.

Όταν συζητάτε ένα θέμα που τους είναι δυσάρεστο, ή φοβούνται ότι ίσως τους κατηγορήσετε για κάτι, αλλάζουν γρήγορα και με μαεστρία το θέμα. Σκοπός τους είναι να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών, οπότε είτε θα προσπαθήσουν να αναδείξουν προηγούμενα δικά σας λάθη, ή θα στραφούν σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα για να ελιχθούν.

5. Βάζουν ταμπέλες, με εσφαλμένες σημασίες.

Η «ναρκισσιστική οργή» είναι εκείνη η οργή που καταλαμβάνει τον ναρκισσιστή όταν σε μια δύσκολη κατάσταση αδυνατεί να μιλήσει με λογικά επιχειρήματα. Η υψηλή αίσθηση ανωτερότητας που τους διακατέχει, τους οδηγεί να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς για να επικρίνουν και να κατακρίνουν τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σας∙ άλλωστε είναι πιο εύκολο να συντρίψεις ένα πρόσωπο παρά να αντιπαρατεθείς με λογικά επιχειρήματα.

6. Χρησιμοποιούν απόψεις άλλων για να δικαιολογήσουν οποιοδήποτε επιχείρημα.

Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν απόψεις άλλων, οι οποίες είναι άσχετες με τη συζήτηση για να επικυρώσουν την καταχρηστική τους συμπεριφορά. Έτσι σας οδηγούν να αμφιβάλετε για τη δική σας στάση, καθώς σύμφωνα με την άποψή τους, όσο περισσότεροι στηρίζουν την άποψή τους, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους.

7. Θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο στα πάντα.

Ο καλύτερος τρόπος για να σας ελέγχουν παντού και πάντα είναι η προσωπική σας απομόνωση. Σας απομονώνουν από την οικογένεια, τους φίλους και τον κόσμο σας και, χειραγωγώντας τα συναισθήματά σας, κερδίζουν τον απόλυτο έλεγχό σας. Αυτό πυροδοτεί την ανάγκη τους να διαβρώσουν την αίσθηση που έχετε για τον εαυτό σας και να γεμίσουν τοξικότητα τη ζωή σας.

Ο μόνος τρόπος για να πολεμήσετε αυτή την αρνητικότητα είναι να μπορέσετε να ελέγξετε το μυαλό και τα συναισθήματα σας. Όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεστε, τόσο περισσότερα τόξα έχετε στη φαρέτρα σας για να αντιμετωπίσετε ορισμένες αρνητικές πτυχές της ζωής.

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Spirit Alive

7 παράξενες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το στόχο της ζωής σας;

Είναι αλήθεια ότι πιάνουν οι ευχές των “Σαββατογεννημένων”; Τι σημαίνει η μέρα που γεννηθήκατε;