Tης Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου Ε.Κ.Π.Α.
Το να μπορεί το παιδί να παρακινεί τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικό και συχνά αγνοείται. Η αυτό-παρακίνηση δεν είναι μόνο να μπορεί να σηκωθεί μόνο του από κρεβάτι το πρωί αλλά με το πόσο καλά μπορεί να τα πάει στο σχολείο.
Τα παιδιά παρακινούνται από μόνα τους να μάθουν έως την ηλικία των 7 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία χρειάζεται να αναπτύξουν την ικανότητα να κινητοποιούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αν αναπτυχθεί θα τα οδηγήσει στην επιτυχία.
Παρόλο που η αυτο-παρακίνηση είναι κάτι που καλλιεργείται από μέσα, πάντα υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να την αναπτύξει, ώστε να πλεονεκτεί αργότερα.
Πως αναπτύσσουμε την αυτό-παρακίνηση στο παιδί μας;
Ενθαρρύνουμε το παιδί να βλέπει τα θετικά σε μια κατάσταση
Βοηθώντας το παιδί να εστιάζει σε λύσεις παρά στο πρόβλημα ή στο τι πήγε στραβά
βοηθάμε το παιδί να υιοθετεί νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων.
Ενθαρρύνουμε το παιδί να επιμένει
Χρειάζεται να ανταμείβουμε και να επικροτούμε την προσπάθεια του παιδιού, όχι μόνο την επιτυχία του. Αυτή η στάση θα βοηθήσει το παιδί μας να αναπτύξει αντοχή στις δυσκολίες και τις αποτυχίες και την επιμονή μέχρι να επιτύχουν.
Διαχείριση αποτυχίας
Είναι αναγκαίο να διδάξουμε στο παιδί να αποδέχεται ότι κάποιες φορές πρόκειται να αποτύχει. Δείχνοντας του πως να χάνει ή να νικά του δίνουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστεί και να προχωρήσει.
Ενθαρρύνουμε το παιδί να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα
Τα παιδιά που έχουν μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων μπορούν να εκτεθούν σε διαφορετικές εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες συνδυασμένες μπορούν να το οδηγήσουν αργότερα σε καταλληλότερες επιλογές εργασίας.
Εορτασμός επιτυχίας
Το να γνωρίζει το παιδί πως να γιορτάζει και να χαίρεται ακόμη και με μια απλή επιτυχία δική του ή άλλων το βοηθά να θέλει να στοχεύει σε κάτι θετικό.
Δείξτε στο παιδί πως είναι το αίσθημα της επιτυχίας
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επιτύχει και αφήστε το να νιώσει αυτά τα συναισθήματα. Υποστηρίζοντας και καθοδηγώντας το θα βοηθηθεί ώστε να αναπτύξει μια ισχυρή αυτοεκτίμηση και μια καλή αυτο-παρακίνηση.
Καλλιεργείστε τα ενδιαφέροντα του
Το να ενθαρρύνουμε το παιδί να μάθει περισσότερα για αυτά που το ενδιαφέρουν θα το βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τους τρόπους που του αρέσει να μαθαίνει στο σχολείο. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα απλά υλικά της κουζίνας όπως αλεύρι ή ζυμαρικά μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει το βάρος ή το ποσό για την αριθμητική.
Υιοθετήστε το τρόπο που του αρέσει να μαθαίνει
Σε κάποια παιδιά αρέσει να κάθονται και να ακούνε νέες πληροφορίες. Σε κάποια άλλα αρέσει να εμπλέκονται αμέσως σε μια διαδικασία για να δουν πως γίνεται. Υιοθετώντας το δικό τους στυλ εκμάθησης θα διατηρήσει το ενδιαφέρον τους να μάθουν ακόμη περισσότερα καθώς θα βρίσκουν αυτό τον τρόπο περισσότερο διασκεδαστικό.
Όλοι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν στο σχολείο και στη ζωή τους αργότερα. Ξεκινώντας να ενθαρρύνουμε τα παιδιά με το σωστό τρόπο τα βοηθάμε να αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά που θα τους χρησιμεύσουν για όλη τους τη ζωή.
Πηγή: childdevelopmentinfo.com
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλα Γεωργακοπούλου:
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, και τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Είναι εισηγήτρια μεμονωμένων σεμιναρίων που αφορούν την Ψυχική υγεία καθώς και εκπαιδεύτρια στο 4ετές Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δικαστικής Ψυχολογίας στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής«περί Ψυχής». Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισηγήση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”,“Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του ΕλληνικούsiteΨυχολογίαςPsychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com
τηλ. 6934650265