in

9 κλειδιά για την επίτευξη των στόχων σας

Μέσω διαφόρων δοκιμασμένων  τεχνικών , ενθαρρύνεται η μέγιστη καλλιέργεια της ικανότητας του ατόμου να κατορθώνει τους στόχους του και να επιτυγχάνει. Τα κλειδιά λοιπόν της διαδικασίας διαμόρφωσης επιτυχημένων στόχων και είναι τα εξής:

Γνωρίστε τι είναι αυτό που θέλετε με ακρίβεια. Πρώτα απ’ολα λοιπόν ρωτήστε τον εαυτό σας ‘Τι ακριβώς θέλω;’. Έπειτα, εκφράστε αυτό που θέλετε με τρόπο καταφατικό/θετικό. Για παράδειγμα, δε θα είχε νόημα να πείτε ‘Αυτό που θέλω είναι να μην είμαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση πια’.Στην πρόταση αυτή υπάρχει μια λέξη που υποδηλώνει άρνηση, το ‘μην’.Το ασυνείδητο δεν επεξεργάζεται αρνητικές λέξεις. Αυτό που ακούει είναι : ‘θέλω…κακή οικονομική κατάσταση’.

Ένα κλασσικό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι το εξής :
Προσπαθήστε να μη σκέφτεστε ένα μπλέ άλογο. Μη σκέφτεστε ένα μπλέ άλογο. Επαναλάβετε αυτή την πρόταση στο μυαλό σας. Τι σκέφτεστε; (ΓΓΓιιιιιχαααααα)

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να φτιάχνουν την εικόνα αυτού που τους ζητήθηκε να μη σκέφτονται. Επειδή ο ασυνείδητος νούς σας έχει μεγάλη δύναμη, πάντα συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε, όχι αυτό που δεν θέλετε. Διατυπώστε λοιπόν το στόχο σας καταφατικά, σε παροντικό χρόνο σαν να τον έχετε ήδη αποκτήσει.
Για παράδειγμα ‘Έχω άριστη οικονομική κατάσταση και αγοράζω ο,τι θέλω’.

Αναρωτηθείτε σε ποιό σημείο βρίσκεστε τώρα σε σχέση με την απόκτηση του στόχου σας. Τι χρονικό διάστημα νομίζετε ότι θα χρειαστεί για να φτάσετε το στόχο σας;

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, οι σκέψεις μας έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τον τρόπο που νιώθουμε και πράττουμε.Όταν οραματίζεστε με λεπτομέρειες πως θα είναι η ζωή σας όταν έχετε αποκτήσει το στόχο σας, δημιουργείτε ένα είδος θετικού ‘προγραμματισμού’ του νού σας για να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε. Φανταστείτε λοιπόν εκείνη τη μέρα που θα έχετε ήδη κατορθώσει να επιτύχετε το στόχο σας.

Τι βλέπετε γύρω σας;
Τι ακούτε;
Πώς νιώθετε;
Τι λέτε στον εαυτό σας;

Όταν προσκαλείτε τις αισθήσεις να συμμετάσχουν στον οραματισμό του στόχου σας, κάντε το δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες που υπάρχουν γύρω σας. Κάντε την εικόνα ζωντανή, ελκυστική και δείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτή. Νιώστε πώς θα νιώθατε,ακούστε τι θα ακούγατε εάν το όνειρό σας είχε πραγματοποιηθεί.

Πώς θα ξέρετε ότι φτάσατε τον στόχο σας; Ποιές λεπτομέρειες θα αποτελέσουν για εσάς την ένδειξη ότι πετύχατε;

Εάν για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι επαγγελματική επιτυχία, πώς θα ξέρετε ότι τον φτάσατε; Τι σημαίνει επαγγελματική επιτυχία για εσάς; Σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες και τις πτυχές του στόχου αυτού που θα να είναι για σας ενδείξεις ότι πετύχατε αυτό που θέλατε.

Τι θα κερδίσετε με το να πετύχετε αυτό το στόχο; Τι θα σας επιτρέψει να κάνετε;

Όταν αλλάζουμε έναν παράγοντα στη ζωή μας, τείνουν να ακολουθούν και άλλες αλλαγές. Το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να φέρετε στη ζωή σας συνδέεται με άλλες επιθυμίες, αξίες ή αλλους στόχους που μπορεί να έχετε. Για να είναι η αλλαγή που θέλετε να επιτύχετε αποτελεσματική και να διαρκέσει πρέπει ο στόχος σας να δένει αρμονικά με τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σας.

Θέλετε να επιτύχετε αυτό τον στόχο μόνο για εσάς ή και για τους άλλους;Η αλλαγή που θέλετε να επιτύχετε είναι σημαντικό να ξεκινά επειδή το θέλετε εσείς πρώτος/η απ’όλους. Εάν για παράδειγμα, θέλετε να χάσετε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα, θέλετε να το κάνετε επειδή σας παροτρύνει η οικογένεια σας ή επειδή το θέλετε εσείς οι ίδιοι; Για ποιόν θέλετε να αλλάξετε; Το να θέλετε φυσικά να πετύχετε ένα στόχο και για τους άλλους ίσως είναι παράγοντας που σας παροτρύνει, αρκεί να μην είναι μόνο για τους άλλους.

‘Εχετε θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος;

Σκεφτείτε: Πού θα πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος;
Πότε;
Πώς;
Με ποιόν;
Στην περίπτωση της απώλειας βάρους για παράδειγμα: Πού θα επικεντρώσετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους περισσότερο; Στο σπίτι, στη δουλειά ή και στα δύο;Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε; Θέστε μια ακριβή ημερομηνία. Πώς σκοπεύετε να χάσατε βάρος; Με δίαιτα,γυμναστική ή και τα δύο; Με ποιόν θα κάνετε αυτή την προσπάθεια;Ποιός σας υποστηρίζει;

Τι πόρους χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας;Ίσως να μην τους έχετε ή να τους έχετε αλλά να χρειάζεστε κάτι παραπάνω.

Κάνατε ή είχατε ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;
Ξέρετε κάποιον που το έχει καταφέρει;
Μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν το είχατε ήδη κατορθώσει;
Ο στόχος εδώ είναι να ανακαλύψετε επιτυχή πρότυπα συμπεριφοράς δικά σας που σας βοήθησαν να φτάσετε τους στόχους σας στο παρελθόν ή να πάρετε ιδέες από τη στρατηγική κάποιου άλλου ανθρώπου που κατάφερε κάτι παρόμοιο με αυτό που στοχεύετε εσείς τώρα.

Πώς αυτός ο στόχος δένει με την κοσμοθεωρία σας; Με άλλα λόγια,

Για ποιόν σκοπό το θέλετε αυτό;
Τι θα χάσετε και τι θα κερδίσετε αν το αποκτήσετε;
Τι θα γίνει αν το αποκτήσετε;
Τι δε θα γίνει εάν το αποκτήσετε;
Τι θα γίνει εάν δεν το αποκτήσετε;
Τι δε θα γίνει εάν δεν το αποκτήσετε;
Ένα γνωμικό λέει ότι ‘ένας στόχος που έχει καθοριστεί με τον σωστό τρόπο, είναι ήδη κατά το ήμισυ φτασμένος’.
Αυτή εξάλλου είναι και η διαφορά ανάμεσα στα όνειρα και τους στόχους. Τα πρώτα βασίζονται περισσότερο στην ελπίδα ότι κάποια μέρα θα αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε ενώ οι δεύτεροι βασίζονται στον σχηματισμό ενός σχεδίου δράσης για την επίτευξή τους.

Μ. Γιωσαφάτ: Δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία, Πρέπει να είσαι ηλίθιος!

ΑΥΤΑ τα μυστικά της γλώσσας του σώματος θα σας φανούν πολύ χρήσιμα