Ο καιρός έχει βελτιωθεί αισθητά, αλλά δεν ξέρετε πού να πάτε. Ώσπου ένας φίλος, οικολόγος, σε προσκαλεί στο Facebook σε event με θέμα «το ξύπνημα της καφέ αρκούδας». Πού αλλού; Στο χωριό των αρκούδων, το μαγευτικό Νυμφαίο.
Το Νυμφαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1380 μ. στο όρος Βίτσι και απέχει περίπου 57 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Αρχικά το χωριό λεγόταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα έχει τρεις σημασίες: νύμφη, χιονάτη και αθέατη. Κατά καιρούς έχει ψηφιστεί ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Ακόμα και το Μάρτιο, βέβαια, κάνει αρκετό κρύο όποτε φρόντισε να πάρεις μαζί σου ζεστά ρούχα, γάντια και φυσικά κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές για να φτάσεις στο χωριό. Η πρώτη είναι το αυτοκίνητο, διαφορετικά μπορείς να φτάσεις με λεωφορείο ή τρένο ως το Αμύνταιο και έπειτα να πάρεις ταξί ως το Νυμφαίο. Αν επιλέξεις το αυτοκίνητο θα παρκάρεις υποχρεωτικά στο δημοτικό πάρκινγκ λίγο έξω από το χωριό, χωρίς χρέωση φυσικά.
Από εκεί σιγά-σιγά θα περπατήσεις μέχρι την είσοδο του χωριού όπου θα δεις τα πέτρινα αρχοντικά με τις καπνισμένες καμινάδες και τα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια. Πριν μπεις στο χωριό αξίζει να σταματήσεις για λίγο στην πινακίδα με τα πρόσωπα που έζησαν κατά καιρούς στο Νυμφαίο. Ανάμεσά τους θα διακρίνεις Μακεδονομάχους και εθνικούς ευεργέτες. Αξίζει να πούμε ότι η οικογένεια Γιάννη Μπουτάρη έκανε πολλές ευεργεσίες για το χωριό.
Αφού, λοιπόν, τακτοποιηθείς σε κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες μπορείς να κάνεις μια βόλτα μέχρι την πλατεία του χωριού. Εκεί στη μέση θα δεις υψωμένη την Ελληνική σημαία, γεγονός που θυμίζει ότι το χωριό υπήρξε ορμητήριο σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Έπειτα μπορείς να περπατήσεις ως τη Νίκειο Σχολή, ένα επιβλητικό ιστορικό κτίριο, εκεί όπου θα μάθεις για την ιστορία του χωριού μέσα από φωτογραφίες. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα. Η ενημέρωση, βέβαια είναι μόνο για όσους έχουν ένα σχετικό ενδιαφέρον, διαφορετικά αρκεί και η ξενάγηση στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Αφού περάσεις τη Νίκειο Σχολή μπορείς να επισκεφτείς το Σπίτι των Χρυσικών, το οποίο είναι ένα αρχοντικό που μετατράπηκε σε Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, με εκθέματα παλιά έργα αργυροχρυσοχοΐας και έργα λαϊκής τέχνης. Αξίζει επίσης μια στάση στον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη του χωριού για να δεις τις πολύ παλιές καμπάνες από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό που βρίσκονται εκεί.
Το μεσημέρι μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακό φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού, κυρίως κυνήγι με μακαρόνια, ενώ αν σου αρέσουν τα σνίτσελ μπορείς να αναζητήσεις την ταβέρνα για την οποία μιλάνε όλοι, στο Σκλήθρο, ένα κοντινό χωριό. Και αν σου αρέσουν οι γεύσεις που θα δοκιμάσεις στα ταβερνάκια, τότε σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς τον γυναικείο συνεταιρισμό του χωριού, τη Νύμφη. Εκεί θα βρεις παραδοσιακά γλυκά και χειροποίητα ζυμαρικά καθώς και πολλά αναμνηστικά δώρα για τους φίλους. Το απόγευμα μετά το φαγητό και αφού ξεκουραστείς μπορείς να ρωτήσεις που μπορείς να κάνεις ιππασία.
Την επόμενη μέρα, προμηθεύσου το εισιτήριο προκειμένου να επισκεφθείς τον Αρκτούρο, όπου θα δεις τις αρκούδες και έπειτα το καταφύγιο του λύκου στο γειτονικό χωριό, τις Αγριπιδιές Φλώρινας. Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ. Στο καταφύγιο του Αρκτούρου θα βρεις το ξύλινο περίπτερο με τους εθελοντές που θα σε κατευθύνουν προκειμένου να γνωρίσεις τις καφέ αρκούδες που ζουν εκεί. Οι περισσότερες αρκούδες ήταν πριν αιχμάλωτες στους λεγόμενους «αρκουδιάρηδες» της περιοχής. Καθεμία έχει και το δικό της όνομα. Μπορείς επίσης μέσω από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Αρκτούρου να υιοθετήσεις μια αρκούδα ή ένα λύκο. Τέλος, μετά από τόσο περπάτημα μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου διπλά στο τζάκι κάποιου ξενώνα.
Για περισσότερες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην οργάνωση του ταξιδιού σου μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα: