Το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι δεν έχει καμία σχέση με το βαριά ραφιναρισμένο αλάτι που θα βρείτε στο εμπόριο Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα, ενώ το ραφιναρισμένο (που είναι παραπροϊόν της χημικής βιομηχανίας) περιέχει μόλις δύο στοιχεία – νάτριο (Νa) και χλώριο (Cl).
Άρα να προτιμάτε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού όπως π.χ. το φυσικό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων ή της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία. Δεδομένου ότι έχει φυσική, έντονη γεύση, μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για το φαγητό μιας 4 μελούς οικογένειας. Συστήνεται και σε υπερτασικούς με τη συγκατάθεση πάντα του γιατρού.
Καλύτερα μειώστε τη ζάχαρη παρά το αλάτι
Τελικά την πίεση μας την ανεβάζει η ζάχαρη και όχι το αλάτι! Αυτό υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον μας καλό είναι να στραφεί στη γλυκιά ζάχαρη και όχι στο νάτριο. Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη είναι αυτή, η οποία αποτελεί τον πραγματικό παράγοντα που τελικά οδηγεί σε υψηλή πίεση.
Μάλιστα, όπως εξηγούν, τα υψηλά επίπεδά της επηρεάζουν μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άνοδο της πίεσης του αίματος. Για την παρατήρηση αυτοί οι ειδικοί βασίστηκαν στην μετα-ανάλυση ερευνών μεγάλης κλίμακας και θεωρούν ότι το να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί καλύτερη διατροφική σύσταση από το να κόψουμε το αλάτι όσον αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Ο Andreas Moritz, στο βιβλίο Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής – Εκδόσεις Διόπτρα, γράφει για το θαλασσινό αλάτι
Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, το φυσικό θαλασσινό αλάτι επιτρέπει στα υγρά να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγειώδη σπειράματα (διηθητικές μονάδες) του νεφρού. Όταν η συγκέντρωση αλατιού στο αίμα αυξάνεται, το αλάτι αναμειγνύεται πάραυτα με τα υγρά των παρακείμενων ιστών. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στα κύτταρα να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το εμπλουτισμένο ενδοκυτταρικό υγρό. Επιπλέον, τα υγιή νεφρά αποβάλουν εύκολα τα αλατούχα υγρά, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ισορροπίας της συγκέντρωσης των υγρών. Ωστόσο, το ραφιναρισμένο αλάτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τον οργανισμό αφού εμποδίζει τη μεταφορά των υγρών και των μετάλλων (ο λόγος παρατίθεται παρακάτω), με συνέπεια τα υγρά να συσσωρεύονται και να λιμνάζουν στις αρθρώσεις, τους λεμφικούς πόρους, τα λεμφογάγγλια και τα νεφρά. Η αφυδατική επίδραση του εμπορικού αλατιού μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό χολόλιθων, αύξηση του σωματικού βάρους, υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.
Ο οργανισμός χρειάζεται αλάτι για να πέψει τους υδατάνθρακες. Όταν υπάρχει επαρκές φυσικό αλάτι, το σάλιο και τα γαστρικά υγρά διασπούν το ινώδες τμήμα των υδατανθράκων. Στη διαλυμένη και ιονισμένη του μορφή, το αλάτι διευκολύνει τις πεπτικές διεργασίες και καθαρίζει τη γαστρεντερική οδό.
Το εμπορικό επιτραπέζιο αλάτι έχει την αντίθετη επίδραση. Προκειμένου να καταστήσουν το αλάτι ανθεκτικό στην υγρασία, άρα και πιο εύχρηστο για τον καταναλωτή, οι βιομηχανίες αλατιού προσθέτουν τόσο αφυγραντικές όσο και λευκαντικές ουσίες στην τελική φόρμουλα του αλατιού. Αφού υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία, το αλάτι δεν μπορεί πλέον να αναμειχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος, με επακόλουθο την υπονόμευση των βασικότερων χημικών και μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Η κατακράτηση υγρών, η νεφρική υπέρταση και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι οι πιο εμφανείς συνέπειες της κατανάλωσης ραφιναρισμένου αλατιού. Το ραφιναρισμένο αλάτι προστίθεται σε χιλιάδες τυποποιημένα προϊόντα. Περίπου το 50% των Αμερικανών, για παράδειγμα, υποφέρει από κατακράτηση υγρών (η βασικότερη αιτία αύξησης του βάρους αλλά και της παχυσαρκίας). Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ραφιναρισμένου αλατιού ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό.
Πριν ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή του αλατιού (και υποβαθμιστεί η συλλογή του από το φυσικό περιβάλλον), το αλάτι θεωρείτο το πολυτιμότερο αγαθό – πολυτιμότερο ακόμη και από το χρυσό. Την περίοδο της ακμής του πολιτισμού των Κελτών, το αλάτι χρησιμοποιείτο για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών σωματικών και διανοητικών διαταραχών, εγκαυμάτων και άλλων παθήσεων. Έρευνες έδειξαν ότι το θαλασσινό αλάτι συντελεί στη θεραπεία της υδροηλεκτρικής ανισορροπίας, μιας διαταραχής που προκαλεί απώλεια της ανοσοαπόκρισης, αλλεργίες και ποικίλα άλλα προβλήματα υγείας.
Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα όφελος για τον οργανισμό. Αντιθέτως, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μόνο αλάτι που είναι σε θέση να χωνέψει, να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός είναι το μη-ραφιναρισμένο, ακατέργαστο θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, το αλάτι πρέπει να διαπεράσει τις τροφές – δηλαδή, η υγρασία των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των δημητριακών πρέπει να διαλύσει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιηθεί στην ξηρή του κατάσταση, εισέρχεται στον οργανισμό σε μη-ιονισμένη μορφή και προκαλεί δίψα (που αποτελεί ένδειξη δηλητηρίασης). Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι επιβλαβές διότι δεν αφομοιώνεται σωστά.
Μπορούμε να διαλύσουμε μία πρέζα αλάτι σε μια μικρή ποσότητα νερού, και να προσθέσουμε αυτό το νερό σε φρούτα ή άλλα τρόφιμα που εν γένει δεν μαγειρεύουμε. Αυτό θα διευκολύνει την πέψη αυτών των τροφίμων, ενώ παράλληλα συντελεί στην επαναφορά του αλκαλικού ρΗ. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού στο πόσιμο νερό το καθιστά αλκαλικό και παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η τροφή μας πρέπει να είναι νόστιμη, αλλά όχι υπέρμετρα αλμυρή. Ο τύπος Κάφα και Πίττα χρειάζεται λιγότερο αλάτι συγκριτικά με τον τύπο Βάτα.
Πως επιδρά το θαλασσινό αλάτι στον οργανισμό
Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση – σε συνδυασμό με το νερό
Εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα, ιδίως από τα εγκεφαλικά κύτταρα
Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς
Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα
Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό
Συντελεί στον καθαρισμό των πνευμόνων από την κολλώδη βλέννα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για όσους υποφέρουν από άσθμα και κυστική ίνωση.
Συντελεί στη θεραπεία της καταρροής και της συμφόρησης στη ρινική κοιλότητα
Αποτελεί ισχυρό φυσικό αντιισταμινικό
Συντελεί στην πρόληψη των κραμπών
Συντελεί στην πρόληψη της σιελόρροιας (η σιελόρροια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια αλατιού)
Δυναμώνει τα οστά: Το 27% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και/ή η πρόσληψη ραφιναρισμένου αλατιού είναι τα πραγματικά αίτια της οστεοπόρωσης.
Όντας φυσικό υπναγωγό, προάγει τον καλό ύπνο
Συντελεί στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας
Είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλικότητα και τη λίμπιντο
Συντελεί στην πρόληψη των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια
Εφοδιάζει τον οργανισμό με 80 απαραίτητα μέταλλα. Όλα αυτά τα μέταλλα έχουν αφαιρεθεί από το ραφιναρισμένο αλάτι (ή το σύνηθες επιτραπέζιο αλάτι) και έχουν απομείνει μόνο δύο. Συν τοις άλλοις, το ραφιναρισμένο, εμπορικό αλάτι περιέχει επιβλαβή πρόσθετα, όπως το πυριτικό αλουμίνιο, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί ως βασικός παράγοντας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Θαλασσινό αλάτι
Το φυσικό αλάτι σαν μέσο θεραπείας ασθενειών
Ο γιατρός Fereydoon Batmanghelidj, στο βιβλίο του ABC of Asthma, Allergies and Lupus αναφέρει για τις θεραπευτικές χρήσεις του θαλασσινού αλατιού:
Το αλάτι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντισταμινικό. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια ρινική καταρροή ή υγρά μάτια από τις αλλεργίες, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό βρύσης, βάλτε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν έχετε ήπια μορφή άσθματος.
Το αλάτι βοηθά στην ανακούφιση του «στρες»
Το αλάτι αφαιρεί την οξύτητα από τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεφρών.
Μπορεί να μετριάσει τα έντονα συμπτώματα της κατάθλιψης και τα συναισθηματικών εντάσεων εάν συνδυαστεί με υψηλή κατανάλωση νερού και περπάτημα.
Βοηθάει στην ακράτεια
Περιορίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μετριάζει τις καρδιακές αρρυθμίες
Το αλάτι είναι αναγκαίο ώστε το πεπτικό μας σύστημα να απορροφήσει σωστά τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Ανακουφίζει από τις κράμπες
Πως να φτιάξετε το δικό σας θαλασσινό αλάτι
Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα θαλασσινό αλάτι εάν μένετε σε κάποια περιοχή όπου τα νερά είναι καθαρά και βραχώδη. Για ευνόητους λόγους αποκλείεται η ακτογραμμή της Αττικής και της Κορίνθου. Γενικά χρειάζεται να επιλέξετε νερά που ανανεώνονται συχνά από ρεύματα, είναι σχετικά κρύα και υπάρχει καλή θαλάσσια ζωή.
Συγκεντρώστε το νερό που επιθυμείτε με γνώμονα την ποσότητα του αλατιού που θέλετε να συλλέξετε. Αφού η περιεκτικότητα των θαλασσών μας σε αλάτι είναι περίπου 2,5%, κάθε 100 περίπου λίτρα νερού θα δώσουν 2,5 κιλά αλάτι. Η καλύτερη περίοδος φυσικά είναι το καλοκαίρι.
Διαδικασία εξαγωγής αλατιού
Στραγγίστε καλά το θαλασσινό νερό σε διαφορετικά δοχεία χρησιμοποιώντας καλά διπλωμένο τουλπάνι ώστε να απομονωθούν τυχόν ξένα σώματα. Έπειτα αφήστε το νερό στα δοχεία για 2 – 3 μέρες. Έπειτα, με ένα μικρό δοχείο και χωρίς να αναταράσσετε το νερό, κάντε άλλη μια τελική μετάγγιση σε άλλα δοχεία. Προσοχή: Αφήστε, ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου μισή με μια παλάμη νερό, το οποίο και θα πετάξετε διότι πιθανόν να έχουν συσσωρευτεί μικροοργανισμοί και ανεπιθύμητες ουσίες.
Η διαδικασία εξάτμισης του νερού
Υπάρχουν δύο τρόποι να εξατμίσετε το νερό. Ο γρήγορος τρόπος είναι να το βράσετε. Ο φυσικός τρόπος (και ο ανέξοδος) όμως είναι να το αφήσετε να εξατμιστεί από μόνο του εκτεθειμένο στον ήλιο σε προστατευμένο χώρο. Προτιμήστε τον δεύτερο τρόπο διότι έτσι το αλάτι σας θα έχει όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που στην περίπτωση του βρασμού θα χαθούν.