Ο Κουρκουμάς έχει πολλές ονομασίες, όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόριζα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία.
Ιστορία και Παράδοση
Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.
Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.
Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.
Οι Θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκούμης
– Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
– Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
– Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου
– Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
– Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
– Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
– Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας
– Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
– Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
– Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
– Κατά της αναιμίας
– Κατά της διάρροιας
– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
– Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
Ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με ισχυρά φάρμακα
Η κουρκούμη είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης βιοϊατρικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, το 5ετες μας ερευνητικό έργο σχετικά με αυτό το ιερό φυτό αποκάλυψε πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις, καθώς και 175 ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα.
Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:
- Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης)
- Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα)
- Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά)
- Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος)
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
- Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη)
Δείτε αναλυτικά τη βιβλιογραφία εδώ
Η Κουρκουμίνη «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις
Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης εκπαίδευσε ομάδα ποντικών ώστε να φοβούνται όταν ακούνε έναν συγκεκριμένο ήχο. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα πειραματόζωα στο άκουσμα του ήχου θα «πάγωναν». Έτσι λοιπόν, ώρες αργότερα όταν οι αρουραίοι άκουσαν τον συγκεκριμένο ήχο, όντως φοβήθηκαν. Εκείνα όμως που προηγουμένως είχαν καταναλώσει τροφή πλούσια σε κουρκουμίνη δεν φοβήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσάρεστη ανάμνηση είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους.
«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές στις οποίες εμπεριέχονται και οι κακές αναμνήσεις, ενδεχομένως να επωφεληθούν από μια διατροφή πλούσια σε κουρκουμίνη», σχολιάζει ο καθηγητής Γκλεν Σάφε. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο Κουρκουμάς συντελεί στην ανάπλαση του εγκεφάλου
Ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ιατρικής εντόπισαν ένα συστατικό του κουρκουμά που μπορεί να «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αποκαθιστά μόνος του τις βλάβες του. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή κουρκουμίνη στην σπονδυλική στήλη των πειραματόζωων και στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, ήταν πιο δραστήρια μετά την έγχυση της κουρκουμίνης. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το φυσικό αυτό συστατικό μπορεί να προάγει τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η κουρκούμη εξίσου αποτελεσματική με το prozac στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» έδειξε ότι η κουρκουμίνη, η κύρια πολυφαινόλη της κουρκούμης, είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φλουοξετίνη (Prozac) στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά αυτό γίνεται με ασφάλεια, χωρίς μάλιστα να προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις, αύξηση του σωματικού βάρους και αλλαγές στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία και θάνατο. Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές παρενέργειες που προκαλεί το Prozac.
Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Μπάναγκαρ στην Ινδία, αξιολογήθηκαν ομάδες ατόμων που έλαβαν κάψουλες κουρκουμίνης και Prozac είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είκοσι άτομα λάμβαναν κάψουλες κουρκουμίνης των 500 mg δύο φορές την ημέρα, είκοσι λάμβαναν 20 mg Prozac καθημερινά και τα υπόλοιπα είκοσι λάμβαναν έναν συνδυασμό και των δύο. Η Κλίµακα Κατάθλιψης του Χάμιλτον, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε για να μετρήσει το επίπεδο κατάθλιψης ενός ατόμου, δόθηκε για να εκτιμηθούν τυχόν αλλαγές στη διάθεση των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη λειτούργησε εξίσου καλά με το Prozac και αποτέλεσαν την «πρώτη κλινική απόδειξη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές βοηθητικό για τη θεραπεία ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή χωρίς την ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού ή άλλων ψυχωσικών διαταραχών».
Ο κουρκουμάς μας προστατεύει από τον βομβαρδισμό των χημικών
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» είχε τίτλο «Η κουρκουμίνη εξισορροπεί τον άξονα miR-19/PTEN/AKT/p53 και καταστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων MCF – 7 (καρκίνος του μαστού) που προκαλείται από τη δισφαινόλη Α» (Curcumin Modulates miR-19/PTEN/AKT/p53 Axis to Suppress Bisphenol A-induced MCF-7 Breast Cancer Cell Proliferation). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη, η οποία έχει αποτελέσει το θέμα πάνω από 5.000 δημοσιευμένων μελετών, μπορεί να αντιστρέψει τη δράση της δισφαινόλης Α που προκαλεί καρκίνο στα κύτταρα που εκτίθενται στο συγκεκριμένο χημικό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες γνώσεις για τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους η δισφαινόλη Α προκαλεί καρκίνο του μαστού καθώς και για τον τρόπο παρεμπόδισης αυτής της διαδικασίας.
Ο κουρκουμάς είναι ίσως το πιο ισχυρό μπαχαρικό – φάρμακο της φύσης
Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός περιέχει πάνω από 300 συστατικά, όπως πτητικά/αιθέρια έλαια (πχ τουρμερόνη και ζιγγιβερόνη), σάκχαρα, πρωτεΐνες, ρητίνη, ενώ οφείλει το έντονο κίτρινο χρώμα του στις πολυφαινολικές χρωστικές, γνωστές ως κουρκουμινοειδή, συμπεριλαμβανομένων των δεμεθοξυκουρκουμίνης (demethoxycurcumin) και μπισδεμαθοξυκουρκουμίνης (bisdemethoxycurcumin). Θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται εν μέρει στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να επιδρά σε πολλαπλές οδούς σηματοδότησης της φλεγμονώδους και νευρολογικής ρύθμισης, μέσω πολλαπλών οδών (π.χ. COX-2, LOX-5, Nrf2, NF-KB κτλ). Μάλιστα, συγκρινόμενος ο κουρκουμάς με στατίνες, κορτικοστεροειδή και ασπιρίνη απεδείχθη ότι αποτελεί την απάντηση στην χωρίς παρενέργειες θεραπεία της φλεγμονής.
Όταν κανείς αναλογίζεται ότι ο τερμινανθός ή κουρκουμάς περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές, αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από κουρκουμίνη.
Τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές
Πως και που τον χρησιμοποιούμε:
– Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε
– Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
– Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά
Εξωτερική χρήση:
– Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
– Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι
Πως να ενισχύσετε την απορρόφησή του στον οργανισμό σας
Ενώ έχει γίνει γνωστό στην φυσική ιατρική ότι η κουρκουμίνη έχει χαμηλή απορροφησιμότητα (βιοδιαθεσιμότητα), είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός ότι χρειάζεται μόνο ελάχιστη ποσότητα για να είναι αποτελεσματική. Σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζει χημειοθεραπευτική και χημειοπροληπτική δράση σε χαμηλές συγκεντρώσεις των 5-50μm.
Η παραδοσιακή χρήση του κουρκουμά με μαύρο πιπέρι, πιπερόριζα (τζίντζερ), γάλα ή βούτυρο ghee αποδεικνύει την αρχαία γνώση και σοφία για την ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας και της αποτελεσματικότητας του κουρκουμά. Ενδείκνυται η κατανάλωσή ολόκληρου του κουρκουμά με μπαχαρικά και λίπος. Η χρήση του κουρκουμά στην ινδική διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του λαού καθώς επιδημιολογικά παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου, αλτσχάιμερ και διαβήτη. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει έως και χίλιες φορές την βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.
Χρυσό Γάλα, ένα Ισχυρό αντιφλεγμονώδες ελιξήριο
Βήμα 1- μείγμα κουρκούμης
Συστατικά
1/4 φλιτζανιού κουρκούμη σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 φλιτζάνι φιλτραρισμένο νερό
Οδηγίες
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Ρυθμίστε την κουζίνα στη μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει μια παχιά κρέμα. Αυτό δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο, γι’ αυτό καλό είναι να μην απομακρυνθείτε.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια φυλάξτε το σε ένα μικρό βάζο στο ψυγείο.
Βήμα 2: Γάλα με κουρκούμη
Συστατικά
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ( ή καρύδας)
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
1/4 κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο μείγμα κουρκούμης
μέλι
Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα εκτός από το μέλι και ρυθμίστε την κουζίνα στη μεσαία θερμοκρασία. Ενώ ζεσταίνεται, φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς και μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Τέλος, προσθέστε το μέλι για να δώσει γεύση.
Χρυσό μέλι: Το φυσικό αντιβιοτικό Συστατικά:
100 γραμμάρια ακατέργαστο μέλι
1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη
Τρόπος παρασκευής:
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη σε 100 γραμμάρια ακατέργαστου μελιού. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο.
Τρόπος χρήσης:
Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος πρέπει να το λαμβάνετε ως εξής:
Ημέρα 1η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 1 ώρα όλη την ημέρα
Ημέρα 2η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 2 ώρες
Ημέρα 3η – μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα
Κρατήστε το μείγμα στο στόμα σας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Συνήθως, μετά από 3 ημέρες το κρύωμα υποχωρεί και ο οργανισμός ανακάμπτει. Πολλά άτομα που το χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι απαλλάχτηκαν από το κρύωμα χωρίς να πάρουν καθόλου χάπια.
Η συνταγή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων παίρνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για 1 εβδομάδα. Μπορείτε να προσθέσετε το χρυσό μέλι στο γάλα ή το τσάι σας.
Θεραπευτικές γαργάρες με κουρκουμά για τον πονόλαιμο
Υλικά
250 ml χλιαρό νερό
1 κ.σ. κουρκούμη
½ κ.σ. θαλασσινό αλάτι
Ανακατέψτε και κάντε γαργάρες. Το μείγμα είναι πολύ αποτελεσματικό.
Που θα τον βρείτε
Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Προσπαθήστε να προμηθευτείτε βιολογικό κουρκουμά που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.
Προφυλάξεις
Επειδή ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρές δράσεις στις λειτουργίες του του σώματος, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χολόλιθους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες.