Τα τελευταία χρόνια τόσο οι προηγούμενες κινηματογραφικές μεταφορές, όσο και η σειρά Sherlock, του BBC, είναι όλο και πιο δημοφιλείς.
Ο λόγος, φυσικά, πέρα από τους χαρισματικούς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν και την ποιότητα της παραγωγής, δεν είναι άλλος από την απίστευτη ιδιοσυγκρασία του ίδιου του Σέρλοκ Χολμς: πολυμήχανος και ευφυής, καταφέρνει να αποκωδικοποιεί τα πάντα όσον αφορά τον χαρακτήρα, τις σκέψεις, τα κίνητρα και τις πράξεις των ανθρώπων που συναντάει.
Φυσικά, όπως διευκρινίζει ο Eric Barker σε άρθρο του στο TIME, η περίπτωση του Χολμς αφορά σαφέστατα προϊόν μυθοπλασίας. Όμως, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα, για να εξετάσει κανείς το πώς θα μπορούσε- ή θα έπρεπε- να μεταβάλλει τον τρόπο σκέψης του.
Συνοπτικά, ακολουθούν μερικά πράγματα που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει και να εντάξει στην καθημερινότητα του, αλλά που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό, ώστε να μπορεί και εκείνος να κατανοεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευστοχία τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τις βαθύτερες σκέψεις και τις προθέσεις κάθε ανθρώπου που συναντάει:
1. Δώστε προσοχή στις φωτογραφίες. Πως είναι οι άνθρωποι, που εμφανίζονται σε αυτές; Πως σχηματίζεται το χαμόγελο τους; Μετατρέπει την όψη ολόκληρου του προσώπου τους ή σχηματίζει απλώς δύο λακάκια στα πλάγια; Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος με τον οποίο χαμογελάει κανείς, μπορεί να αποδείξει όχι μόνο πόσο χαρούμενος είναι- αλλά και πόσο χαρούμενος θα μπορεί να είναι στο μέλλον.
2. Εξετάστε τον γραπτό τους λόγο. Δώστε σημασία στον τρόπο που γράφουν. Όπως σημειώνεται, οι νευρωτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα αρνητικές λέξεις, οι εξωστρεφείς αρέσκονται στα θετικά σχόλια και οι γενικότερα ευχάριστοι άνθρωποι αποφεύγουν τις υποσχέσεις και τους όρκους.
Ο τρόπος με τον οποίον επιλέγουν, για παράδειγμα, να παρουσιάσουν μια ιστορία ή να αποτυπώσουν ένα γεγονός, μπορεί να σας εφοδιάσει με πολλά στοιχεία, όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και τη δυνατότητα αντίληψης τους, καθώς και το γενικότερο επίπεδο των γνώσεων και της κατανόησης τους. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, κρίσιμα κρίνονται ακόμη και τα γραπτά μηνύματα, μέσω τηλεφώνου.
3. Κάτι που παρουσιάζεται επίσης σημαντικό, και καθοριστικής σημασίας, αν και ίσως δεν θα ανέμενε κανείς, είναι το ότι η ώρα που επιλέγει να επικοινωνήσει μαζί σας κανείς, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του. Δηλαδή, όσοι προτιμούν να γράφουν τα emails τους κατά τις βραδινές ώρες, από όσους το πράττουν κατά τις πρωινές, παρουσιάζουν σαφείς διαφορές ως χαρακτήρες.
Συγκεκριμένα, για τους «βραδινούς τύπους», έρευνα έδειξε πως χαρακτηρίζονται από μια- κατά πολύ- πιο δημιουργική προσέγγιση της ζωής, είναι πιο έτοιμοι να πάρουν ρίσκα, πιο ανεξάρτητοι και ασυμβίβαστοι. Από την άλλη, οι «πρωινοί τύποι» προτιμούν να βασίζονται στη λογική, παρά το συναίσθημα και προτιμούν να έχουν μια πλήρη και συμπαγή ενημέρωση, για ένα ζήτημα στο οποίο πρόκειται να εμπλακούν.
4. Μια χειραψία, μπορεί επίσης να σας παράσχει μια ικανοποιητική αποτύπωση, του πόσο εξωστρεφής και πόσο συνείδηση του εαυτού του έχει κανείς, καθώς και μια εικόνα της γενικής του υγείας. Σημειώνεται, λοιπόν, για τους ανθρώπους με «δυνατή» χειραψία πως είναι εν γένει πιο υγιής, αλλά και ταυτόχρονα πιο επιθετικοί, καθώς και έχουν πιο «ανδρικό» τύπο σώματος.
Σε έρευνα του Gallup, επίσης, φάνηκε πως είχαν πιο πλούσια σεξουαλική ζωή, με περισσότερους συντρόφους αλλά και την πρώτη εμπειρία τους σε μικρότερη ηλικία. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την διαχρονική καταγραφή: οι άνθρωποι που κατά την χειραψία τους, με κάποιον άλλο, τοποθετούν το δικό τους χέρι ψηλότερα, αρέσκονται στο να κυριαρχούν- ή αυτό θέλουν να δείξουν, τουλάχιστον.
5. Μην δίνετε τόσο πολύ σημασία στο βιογραφικό κάποιου. Ο καθένας επιλέγει να πλασάρει με τον τρόπο που εκείνος θέλει τη προσωπικότητα και τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντίθετα, το προφίλ του στο Facebook, για παράδειγμα, ο τρόπος που απαντάει στους άλλους, που εκθέτει τις σκέψεις του, που φέρεται στους κοντινούς του ή και μη ανθρώπους και που χειρίζεται γενικότερα το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, μπορεί να σας πει πολλά περισσότερα, για την πραγματική του προσωπικότητα.
Έρευνα εξάλλου, αποδεικνύει- αντίθετα σε ό,τι ίσως πιστεύαμε- πως οι άνθρωποι αρέσκονται να επιδεικνύουν τον αληθινό προσωπικό τους εαυτό στα κοινωνικά δίκτυα και να είναι ειλικρινείς.
6. Από πού είναι; Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει με την υιοθέτηση και διαιώνιση προκαταλήψεων. Το από πού κατάγεται, όμως, κανείς και ειδικότερα το που έχει μεγαλώσει, τι βιώματα τον έχουν σημαδέψει και τι εικόνες είχε μεγαλώνοντας, είναι κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει, ώστε να κατανοήσετε με μεγαλύτερη επιτυχία τον τρόπο που σκέφτεται ή πράττει.
7. Αριστερόχειρας; Μεγάλο ζήτημα. Οι έρευνες δείχνουν πως οι αριστερόχειρες άνδρες είναι πιο γενναιόδωροι- οι γυναίκες όμως λιγότερο. Οι αριστερόχειρες άνδρες, επίσης, είναι πιο δημιουργικοί, είναι πιθανόν να είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και τέλος, όπως φαίνεται, βγάζουν περισσότερα χρήματα.
8. Τι μουσική ακούνε; Οι μουσικές επιλογές κάποιου αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο στοιχεία του χαρακτήρα του. Τι επιλέγει; Κάτι για να χαλαρώσει, να εκφραστεί ή να υποστηρίξει που έχει μέσα του; Προτιμά να ακούει μουσική από τον υπολογιστή του ή έχει ακόμη CD; Δυνατά ή όχι;
Ευρήματα ερευνών- που δεν εκπλήσσουν και πολύ, η αλήθεια είναι- σημειώνουν πως οι «συναισθηματικά σταθεροί», «ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες» και με λεκτικές και διανοητικές ικανότητες, προτιμούν είδη μουσικής όπως τζαζ, μπλουζ, κλασσική μουσική. Από την άλλη, οι «ανοιχτοί» άνθρωποι, «αθλητικοί», και επίσης κατέχοντες διανοητικές και λεκτικές ικανότητες, προτιμούν πιο έντονα είδη, όπως ροκ και χέβι μέταλ. Τρίτον, οι «συνεννοήσιμοι», «πολιτικά συντηρητικοί», «όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί» ως άνθρωποι, και με χαμηλά επίπεδα λεκτικών δυνατοτήτων και «αυτοκυριαρχίας», ακούν πιο πολύ θρησκευτική μουσική, soundtracks και ποπ. Τέλος, οι ακροατές της χιπ χοπ, της φανκ, της ηλεκτρονικής μουσικής, είναι συνηθέστερα πιο «συνεννοήσιμοι», «αθλητικοί», αρέσκονται στο να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και είναι πολιτικά ελευθεριακοί.
9. Δώστε προσοχή στο πρόσωπο. Πως είναι η έκφραση κάποιου, όταν βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, όταν είναι χαλαρός ή όταν εκφράζει τις σκέψεις του; Πως αλλάζει, όταν αλλάζει και η κατάσταση την οποία βιώνει; Στην Αμερική, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006, οι συμμετέχοντες έπρεπε να εντοπίσουν τις διαφορές που έχουν τα πρόσωπα δύο απολύτως διαφορετικών κατηγοριών: αφενός, προσώπων που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ και, αφετέρου, τον πλέον καταζητούμενων εγκληματιών της χώρας. Όπως φάνηκε. λοιπόν, η λεγόμενη «πρώτη εντύπωση» που έχει κανείς, είναι σε κάποιο βαθμό ακριβής.
10. Τέλος: πως είναι το σπίτι, όπου μένει κάποιος; Τι υπάρχει στους τοίχους; Υπάρχουν βιβλία; Σύμβολα; Γιατί, για παράδειγμα, έρευνα σημειώνει πως κοιτώντας το υπνοδωμάτιο και μόνο κάποιου, μπορεί να αντιληφθεί τις πολιτικές του προτιμήσεις. Οι περισσότερο συντηρητικοί έχουν περισσότερα αντικείμενα «οργάνωσης»- ημερολόγια, για παράδειγμα. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν σημαίες, μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, είναι πιο καθαρά, καλά τακτοποιημένα.
Από την άλλη, στα υπνοδωμάτια που βρίσκονται στον αντίποδα, είναι πιθανό να εντοπίσει κανείς CDs, βιβλία, εισιτήρια από ταινίες, παγκόσμιους χάρτες, αντικείμενα σχετικά με την τέχνη.