Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός υποχρέωσε τον κόσμο σε μία γενική άρση των δραστηριότητών του, με συνέπεια πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα που «έτρεχαν» στο Διάστημα, να «παγώσουν». Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, η επιστημονική ομάδα της NASA που μελετά τους εξωπλανήτες, φέρεται να έχει εντοπίσει μία άκρως ιδιάζουσα περίπτωση. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είναι πιθανόν να έχει εντοπιστεί η… «δεύτερη Γη».
Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη σε απόσταση 300 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη μας και από τις μελέτες που έγιναν, φέρεται να έχει και σχεδόν ίδια θερμοκρασία.
Πιο συγκεκριμένα, ο εξωπλανήτης που ονομάστηκε Kepler-1649c, είναι 1,06 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στη NASA, λαμβάνει ποσότητα φωτός από το άστρο του -έναν κόκκινο νάνο- στο 75% της ποσότητας που λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να έχει θερμοκρασία παρόμοια με της Γης, είναι πολύ μεγάλες.
«Από όλους τους εξωπλανήτες που βρέθηκαν από το Κέπλερ, αυτός ο μακρινός κόσμος – που βρίσκεται 300 έτη φωτός από τη Γη – μοιάζει περισσότερο με τη Γη σε μέγεθος και εκτιμώμενη θερμοκρασία», ανέφερε η ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας.
NASA / Ames Research Center / Daniel Rutter
«Τα παραπάνω στοιχεία δεν προϋποθέτουν απαραίτητα τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ή και την ύπαρξη ζωής στον εξωπλανήτη. Ο Kepler-1649c βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο, ο οποίος είναι γνωστός για τις αστρικές εκρήξεις», ανέφερε η ανακοίνωση.
NASA / Ames Research Center / Daniel Rutter
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτόν τον πλανήτη όταν εξέτασαν παλιές παρατηρήσεις από τον Κέπλερ, τις οποίες ο οργανισμός αποσύρθηκε το 2018. Ενώ οι προηγούμενες αναζητήσεις με έναν αλγόριθμο υπολογιστών τον αναγνώρισαν εσφαλμένα, οι ερευνητές που εξέτασαν τα δεδομένα του Κέπλερ εξέτασαν μια δεύτερη ματιά και τον αναγνώρισαν ως πλανήτη, ανοίγοντας έναν νέο γύρο ερευνών και μελέτης, καθώς η περίπτωσή του μοιάζει με ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε σχέση με τη Γη.