Ένα ειδικό υποβρύχιο ρομπότ εξερεύνησης εντόπισε ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος μεδουσών και μας πρόσφερε μαγευτικά πλάνα. Η γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα ανήκει στο είδος Stygiomedusa gigantea και βρέθηκε σε βάθος 990 μέτρων, εκεί όπου το φως του Ήλιου δε φτάνει με όλα τα μήκη κύματός του, κάνοντας την κόκκινη μέδουσα να μοιάζει μαύρη στα μάτια μας. Στα 34 χρόνια εξερεύνησης του βυθού από το Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), πρόκειται μόλις για την ένατη φορά που εντοπίζεται αυτό το εντυπωσιακό είδος.
Το κεφάλι διαμέτρου ενός μέτρου εκπέμπει μία κοκκινωπή απόχρωση, ενώ από πάνω φαίνεται σαν καπέλο. Από πιο μακρινή απόσταση γίνεται αντιληπτό το μέγεθός της, αφού τα τέσσερα πλοκάμια της φτάνουν τα 10 μέτρα. Οι κινήσεις της είναι αργές και υπνωτίζουν.
Το συγκεκριμένο είδος μεδουσών ανακαλύφθηκε το 1899 και έκτοτε οι επιστήμονες το έχουν παρατηρήσει μόλις 100 φορές. Φαίνεται να υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αφού υπάρχουν καταγραφές σε όλους τους ωκεανούς εκτός από τον Αρκτικό. Θεωρείται πως μπορεί να βρεθεί έως και τα 6.000 μέτρα βάθος, ωστόσο φαίνεται να προτιμά τη ζώνη του μεσονυκτίου λίγο πριν χαθεί το Ηλιακό φως. Η δίαιτά του μάλλον αποτελείται από πλαγκτόν και μικρά ψάρια. Ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται πως τα μικρά ψάρια μπορεί να χρησιμοποιούν τη μέδουσα για να κρυφτούν σε ένα περιβάλλον που δεν προσφέρει καταφύγιο. Προς το παρόν δε γνωρίζουμε ακριβώς τις διατροφικές της συνήθειες μιας και δεν την έχουμε παρατηρήσει ποτέ να τρέφεται. ΠΗΓΗ