7 παράξενες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το στόχο της ζωής σας;

Ποιος είναι ο στόχος σας;
«Θα ήθελα να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς», «Θέλω να βάλω στόχους», «Ποιο είναι το νόημα της ζωής μου;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μου κάνετε στα μηνύματα που μου στέλνετε στο e-mail μου και στο messenger.
Η απάντηση; Δεν υπάρχει μία και μοναδική σωστή απάντηση, καθένας βρίσκει το δικό του νόημα και τους δικούς του στόχους. Παρακάτω σας θέτω 7 ερωτήσεις, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά γραμμένες λίγο πιο ανάλαφρα, για να διερευνήσετε τι είναι τελικά αυτό που θέλετε στη ζωή σας….

1.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΟ; ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ;

Η ερώτηση είναι ένας παραλληλισμός! Στη ζωή υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν: η αρνητική κριτική των άλλων, η απόρριψη, η αποτυχία, τα λάθη, η κοροϊδία, κάτι σαν ένα απαίσιο φαγητό, όχι για το στομάχι, αλλά για την ψυχή. Ναι, υπάρχουν πολλά στραβά και ανάποδα εκεί έξω. Είσαι προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσεις; Ή θα αρχίσεις την κλάψα, την απαισιοδοξία, την αυτολύπηση και την αδράνεια; Για οποιονδήποτε στόχο βάλεις, να θυμάσαι ότι χρειάζεται προσωπικός κόπος και κόστος, κάποιου είδους. Αν είσαι προετοιμασμένος να δεχτείς κάποια αρνητικά πράγματα, να τα αντιμετωπίσεις και να ξανασταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις, έχεις κάνει το μισό δρόμο προς το στόχο σου!

2. ΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ 9 ΧΡΟΝΩΝ;

Τι ήταν αυτό που σου άρεσε να κάνεις με πάθος, που έβαζες την ψυχή σου σε αυτό το πράγμα;
Συνήθως οι άνθρωποι μεγαλώνοντας χάνουν το μικρό παιδί μέσα τους και ξεχνούν τα πράγματα που τους ευχαριστούσαν στην παιδική τους ηλικία. Μαθαίνουν πως ότι κάνουν πρέπει να γίνει για κάποιο τυπικό λόγο (πχ για έναν βαθμό, μία ανταμοιβή) και το σύστημα του σχολείου αφαιρεί τη φρεσκάδα και την ομορφιά του να κάνεις αυτό που αγαπάς για να κάνεις αυτό που πρέπει.
Θυμηθείτε λοιπόν τι ήταν αυτό που σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν 9 ετών και ξαναβάλτε το στη ζωή σας!

3. ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ;

Σου έχει τύχει να έχεις απορροφηθεί τόσο σε κάτι που να ξεχάσεις να φας, να πιεις νερό ή να χάσεις εντελώς την αίσθηση του χρόνου; Τότε έχεις μπει σε αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται «flow”, δηλαδή σε μια εμπειρία τόσο δυνατή και σημαντική για εσένα, που σε απορροφά εντελώς. Πρόκειται για μια θετική εμπειρία, σε κάτι που σε έλκει, στο οποίο διακρίνεσαι και σε γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση.
Προσοχή όμως! Η θετική αυτή εμπειρία μπορεί να είναι κρυμμένη στο οτιδήποτε, που δε φαίνεται ως κάτι το ιδιαίτερο με την πρώτη ματιά. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να απορροφηθεί στα video games, στο πλέξιμο, στο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, όμως πίσω από αυτές τις ενέργειες να κρύβεται κάτι άλλο: πάθος για πρόκληση, εξάσκηση, βελτίωση και πρόοδο (video games), πάθος για δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση (πλέξιμο), ή πάθος για γνώση και προσωπική ανάπτυξη (σερφάρισμα στο διαδίκτυο). Το δικό σου πάθος μπορεί να είναι η οργάνωση, το να δημιουργείς φανταστικούς κόσμους, να διακοσμείς, να διδάσκεις κάτι σε κάποιον, οτιδήποτε…
Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σε απορροφούν; Παρατήρησε ποιες είναι οι βασικές διανοητικές αρχές που τις διέπουν και οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα πεδία.

4. ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;

Αν μου πεις ότι ντρέπεσαι να ντροπιαστείς, αυτό είναι πρόβλημα! Γιατί όταν εκτίθεσαι και κάνεις κάτι, μοιραία κάτι θα πάει στραβά και θα ‘τσαλακωθείς’. Ειδικά αν επιθυμείς να κάνεις κάτι σημαντικό για εσένα και είσαι στην αρχή, όλο και θα κάνεις λάθος και θα ντροπιαστείς. Είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο; Αν όχι, μπορεί αυτός ακριβώς ο φόβος να σε κρατάει πίσω.
Αν λοιπόν επιθυμείς να κάνεις κάτι αλλά φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι, φοβάσαι μήπως αποτύχεις, μήπως δεν τα καταφέρεις ή κάτι τέτοιο, θα μείνεις για πάντα με την επιθυμία και δε θα περάσεις στην πράξη.
Σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι, ετοίμασε το πλάνο σου και ξεκίνα!

5. ΑΝ ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ (εν ζωή ή ιστορικό) ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΤΕ;

Το νόημα της ερώτησης είναι το εξής: ποιο άτομο θαυμάζεις, ποιες αξίες αντιπροσωπεύει και ποιο είναι το πρόβλημα –από τα πολλά που υπάρχουν- το οποίο εσύ θεωρείς σημαντικό; Εννοείται ότι δεν μπορείς να λύσεις μόνος σου το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, όμως, μπορείς να κάνεις μια αρχή και με τις πράξεις σου να συμβάλεις σε κάτι που έχει προσωπικό νόημα και αξία για εσένα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν κανείς έχει έναν ανώτερο σκοπό, κάτι πέρα από τον εαυτό του και συμβάλλει στο κοινό καλό, τότε αισθάνεται και πιο ευτυχισμένος.

6. ΑΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ;

Η ρουτίνα είναι ένας από τους εχθρούς μας: κάνουμε αυτό που μας βολεύει, δεν παίρνουμε ρίσκα, βαριόμαστε, τελματώνουμε. Και έτσι ξεχνάμε τι είναι σημαντικό και έχει νόημα για εμάς τους ίδιους. Και ύστερα παραπονιόμαστε ότι κάτι λείπει από τη ζωή μας, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι, αλλά στο μεταξύ δεν κάνουμε και κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση!
Ένα σπουδαίο μυστικό που λίγοι γνωρίζουν είναι το εξής: δε γεννιόμαστε να γνωρίζουμε το ‘πάθος’ μας (αυτό συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις), αλλά στην πορεία της ζωής μας το βρίσκουμε.
Και πώς βρίσκουμε τι είναι αυτό που μας παθιάζει; Με την παλαιότερη, επιστημονικότερη και σωστότερη μέθοδο: αυτή της δοκιμής και του λάθους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, να δίνουμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να τριφτούμε με αυτά και ύστερα να αποφασίζουμε. Τελικά, αυτό που έρχεται πρώτο είναι η δοκιμή και η εξάσκηση και στη συνέχεια δημιουργείται το πάθος για αυτό το κάτι. Δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να νιώσουμε πάθος για κάτι και μετά να το κάνουμε. Μα πώς να παθιαστούμε με κάτι που εξαρχής δεν το γνωρίζουμε;
Σκέψου και αποφάσισε: υποχρεωτικά πρέπει να βγεις από το σπίτι και να κάνεις κάτι! Τι είναι το δικό σου «κάτι»; Τι θα ήθελες να δοκιμάσεις; Τι κάθεσαι; Κάντο λοιπόν!

7. ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;

Μακάβρια ερώτηση, γιατί κανείς δε θέλει να σκέφτεται το τέλος. Ωστόσο, η ερώτηση αυτή είναι πολύ συχνή σε σεμινάρια ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, επειδή μας επιτρέπει να δούμε μια μεγάλη αλήθεια κατάματα: τι είναι τελικά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, τι έχει νόημα στη ζωή μας και τι είδους άνθρωπος θέλουμε να είμαστε.
Με το χέρι στην καρδιά, σε προσκαλώ να απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με το θάνατο, επειδή τελικά σχετίζεται με τη ζωή σου και την ποιότητά της δικής σου ζωής!
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα

ΠΗΓΗ

Είμαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

10 κακές συνήθειες που απορροφούν την ενέργειά σας και πώς να τις σταματήσετε.