Με σαφείς στόχους και πνευματική οριοθέτηση, μπορείτε να επιτύχετε σημαντικές αλλαγές μέσω της ύπνωσης, υποστηρίζει η βραβευμένη συγγραφέας του μπέστ σέλερ «Κατανοώντας τους άλλους ανθρώπους» Beverly D. Flaxington
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 15 με 30% των ανθρώπων είναι εύκολο να υπνωτιστούν, ενώ σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ περίπου το 25% είναι πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατο – να το καταφέρουν. Οι υπόλοιποι βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.
Στη ίδια μελέτη του Στάνφορντ, αποδείχθηκε ότι ο όρος «εύκολος στην ύπνωση» αναφέρεται λιγότερο στην προσωπικότητα του ατόμου και περισσότερο στην ευαισθησία και την αντιληπτική του ικανότητα. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα «εύκολα στην ύπνωση» άτομα έχουν πλούσια φαντασία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως άνθρωποι, και έχουν την ικανότητα να βλέπουν την «εικόνα» καθαρά υπό την επήρεια της ύπνωσης, πιο εύκολα από εκείνους που είναι αναλυτικοί εκ φύσεως και που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τις τεχνικές μεθόδους του υπνωτιστή.
Η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί για τα πάντα στις μέρες μας. Από την θεραπεία αλλεργιών, μέχρι την απώλεια βάρους. Ενώ για πολλές ακόμη διαταραχές συμπεριφοράς, – όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια κιλών, η διαχείριση του άγχους και η θεραπεία από φοβίες – η αυτο-ύπνωση μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.
Κι ενώ μπορεί να μην είστε κάποιος που μπορεί εύκολα να υπνωτιστεί από ένα υπνοθεραπευτή, ας δούμε ποια είναι τα βήματα της αυτο-ύπνωσης, που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε στην συμπεριφορά σας:
1) Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την τεχνική του διαλογισμού για να καθαρίσετε το μυαλό σας, αλλά είναι σημαντικό το να καθίσετε κάπου ήσυχα, επαναλαμβάνοντας φράσεις. Το υποσυνείδητο σας προβάλλει ήδη, μια σειρά από «ταινίες», όπως : «Ποτέ δεν θα χάσω κιλά» «Δεν είμαι καλός στο να μιλάω δημόσια», «ποτέ δεν θα βρω άλλον να με αγαπήσει» κλπ. Η αυτο-ύπνωση μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις αρνητικές καταστάσεις, με πιο θετικές. Θα πρέπει απλώς να βρείτε το χρόνο και το χώρο για να κάθεστε ήσυχα, για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Πέντε λεπτά, πέντε φορές την ημέρα είναι το καλύτερο.
2) Εντοπίστε ένα σημείο στο σπίτι ή το γραφείο σας, που είναι ξεκούραστο μέρος για εσάς. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Χρειάζεται να έχετε ένα σταθερό μέρος, ώστε να «εκπαιδεύσετε» το μυαλό σας να το συνδέει με την αυτο-υπνωτική κατάσταση. Οσο περισσότερο εξασκείστε στην αυτό-ύπνωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται για σας να καταφέρνετε να βυθίζεστε στην κατάσταση, κατά την οποία το μυαλό σας είναι γίνεται πιο ανοιχτό σε θετικές προτάσεις. Εάν μπορείτε, καλό θα ήταν να διαμορφώσετε αυτόν τον προσωπικό σας χώρο, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικός και ευχάριστος για εσάς. Να έχετε, για παράδειγμα, κάποια αγαπημένη καρέκλα ή κάποιες ευχάριστες αναμνήσεις να σας περιμένουν στο σημείο που θα κάνετε την αυτό-ύπνωση.
3) Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε στην διάθεσή σας 5 με 10 λεπτά χωρίς διακοπή. Κλείστε το σταθερό σας και βάλτε το κινητό στη σιγή, ή ακόμη καλύτερα αφήστε τα σε άλλο χώρο. Οι συγκάτοικοι ή η οικογένειά σας καλό είναι να γνωρίζουν ότι χρειάζεστε μερικά λεπτά του προσωπικού χώρου και χρόνου. Και μην επιχειρήσετε να μπείτε στη διαδικασία, εάν πρέπει αμέσως μετά να φύγετε βιαστικά για κάποιο ραντεβού. Κάντε το, κάποια χρονική στιγμή, που είναι κάπως χαλαρή για εσάς.
4) Να είστε συγκεκριμένοι στους στόχους σας. Γράψτε κάποιες θετικές δηλώσεις εκ των προτέρων, όπως για παράδειγμα: «Κάνω καλές επιλογές στη διατροφή μου κάθε μέρα. Επιλέγω τα τρόφιμα που είναι καλά και υγιεινά για το σώμα μου». Προσπαθήστε πάντα: α) να χρησιμοποιείτε ενεστώτα χρόνο (δηλαδή, κάτι που κάνετε τώρα, όχι κάτι που θα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε στο μέλλον), και β) να παραμείνετε θετικοί, αλλά όχι υπερβολικοί . Αν το μυαλό σας δεν πιστεύει αυτά που του λέτε, μπορεί να τα απορρίψει. Με άλλα λόγια, να λέτε πράγματα όπως, «Ξέρω ποια είναι τα σωστά τρόφιμα και να κάνω καλές διατροφικές επιλογές» αντί για το «θέλω να μοιάζω σαν μοντέλο»
5) Να θυμάστε ότι για να είστε επιτυχής, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε εικόνες στο μυαλό σας. Κάποιοι άνθρωποι «βλέπουν» τα πράγματα πολύ καθαρά, άλλοι είναι πιο διαισθητικοί. Εάν μπορείτε να έχετε την «αίσθηση» αυτού που θέλετε και με κάποιο τρόπο να δημιουργήσετε μια αντίδραση ή μια εικόνα από αυτό στο μυαλό σας, μπορείτε να αυτο-υπνωτιστείτε. Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να γράψετε λίγα πράγματα για τον επιθυμητό σας στόχο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Να είστε σαφής στο πώς θέλετε να επιτύχετε τον στόχο σας, δηλαδή στη διαδικασία. Σ’αυτό μπορείτε να γίνετε ένας οραματιστής του μέλλοντος. Για παράδειγμα: «Οι στόχοι μου: Να καταφέρω να χάσω 5 κιλά, καταναλώνοντας κυρίως νωπά τρόφιμα και λαχανικά, κοτόπουλο και ψάρι, στα δύο από τα τρία γεύματα της ημέρας» Να είστε, δηλαδή, όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται σχετικά με το τι θέλετε να πετύχετε, αλλά και πώς θα το καταφέρετε. Εστιάστε σε μετρήσιμες πράξεις και δραστηριότητες, όσο περισσότερο μπορείτε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μερικά ποιοτικά στοιχεία: «… και έτσι αισθάνομαι όλο και περισσότερο υγιής και δραστήριος καθημερινά»
6) Να θυμάστε ότι για να είστε επιτυχής, χρειάζεται επανάληψη. Έχετε συσσωρεύσει κακές συνήθειες, εξασκώντας τες από χρόνια. Δεν γεννηθήκατε τρώγοντας πατατάκια. Οι κακές συνήθειες είναι επίκτητες συμπεριφορές, και αντίστοιχα και οι καλές. Κάθε νέα συμπεριφορά διαρκεί περίπου 21 ημέρες για να γίνει εγκατεστημένη συνήθεια. Δεσμευτείτε με τον εαυτό σας, ότι θα εξασκηθείτε σ’ αυτή τη διαδικασία για 21 ημέρες, συνεχόμενα. Αν διακόψετε, ξεκινήστε πάλι από την αρχή την προσπάθεια, έτσι ώστε να πετύχετε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες εξάσκησης στην πρακτική αυτή.
Για κάποιους ανθρώπους, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή να επισκεφθούν έναν επαγγελματία υπνο-θεραπευτή, αλλά εάν δεν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό λόγω χρόνου, ή χρημάτων, ή για άλλους λόγους ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε, αρχίστε μόνοι σας την εξάσκηση στις παραπάνω τεχνικές και δείτε τις θετικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στη ζωή σας.
Πηγή: Psychology Today