Εχετε θηλυκό ή αρσενικό εγκέφαλο; Δείτε τα δάχτυλά σας και κάντε το τεστ!

Καθίστε για λίγο και χαλαρώστε. Κάντε το παρακάτω τεστ για να διαπιστώσετε αν στο κεφάλι σας κυριαρχεί η αρσενική ή η θηλυκή πλευρά του εαυτού σας.

1. Ενώστε τις δυο παλάμες σας μπροστά σας και μπλέξτε τα δάχτυλά σας. Ποιος αντίχειρας είναι από πάνω;

α. Ο αριστερός

β. Ο δεξιός

2. Ποια διάθεση περιγράφει αυτό που σκέφτεται ο άνθρωπος στη φωτογραφία;

upl553e13c7cdef8α. Ανησυχία

β. Αμφιβολία

γ. Παιχνιδιάρικη

δ. Έκπληξη

3. Ποια διάθεση περιγράφει αυτό που σκέφτεται ο άνθρωπος στη φωτογραφία;

upl553e13d3771baα. Ευτυχία

β. Ενοχή

γ. Παιχνιδιάρικη

δ. Ανησυχία

4. Είναι ο παράμεσος μεγαλύτερος από τον δείκτη σας;

upl553e10d31d42dα. Ναι (o παράμεσος είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη)

β. Οχι (ο παράμεσος είναι μικρότερος από τον δείκτη)

Τα αποτελέσματα

1. Στην πρώτη ερώτηση, αν είστε άνδρας, είναι πιο πιθανό να απαντήσατε αριστερά. Αν είστε γυναίκα το πιο πιθανό είναι να απαντήσατε δεξιά.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Αν ο δεξιός σας αντίχειρας είναι από πάνω, σημαίνει ότι η θηλυκή πλευρά του εαυτού σας είναι κυρίαρχη. Αν ο αριστερός αντίχειρας είναι στην κορυφή, η αρσενική πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η κυρίαρχη.

  1. Στη δεύτερη ερώτηση, η σωστή απάντηση είναι «αμφιβολία»

  2. Στην τρίτη ερώτηση, η σωστή απάντηση είναι «ανησυχία».

Αν απαντήσατε σωστά στο 2 και το 3, έχετε αρσενικό εγκέφαλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι απαντήσεις δείχνουν σε τι ποσοστό τεστοστερόνης είχατε εκτεθεί, ενώ βρισκόσασταν στη μήτρα της μητέρας σας.

  1. Η μεγαλύτερη παράμεσος είναι χαρακτηριστικό αρσενικού εγκεφάλου, ενώ η μικρότερη θηλυκού.

Εξήγηση του Τεστ

Καθίστε και χαλαρώστε. Μετά, χωρίς να το πολυσκεφτείτε, πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών σας, ώστε να κοιτάνε προς τα μπροστά. Ποιος αντίχειρας είναι από επάνω; Ο δεξιός ή ο αριστερός; Αν είστε άνδρας, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον αριστερό, αν είστε γυναίκα για τον δεξιό. Στη συνέχεια, ξεμπλέξτε τα χέρια σας και κοιτάξτε προσεκτικά τα δάχτυλά σας. Στους άνδρες συνήθως ο παράμεσος είναι μακρύτερος από τον δείκτη, ενώ στις γυναίκες το συνηθισμένο είναι να έχουν παρόμοιο μήκος. Κάπως έτσι τα δάχτυλά μας μπορούν να μας δώσουν μία πρώτη απάντηση για το αν έχουμε ανδρικό ή γυναικείο εγκέφαλο.

Όλοι έχουμε διαφορές, άλλες ικανότητες, άλλα ταλέντα, άλλες κλίσεις, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με το αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες. Για παράδειγμα, οι άνδρες παθιάζονται με τα αυτοκίνητα, ενώ οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να κατανοούν και να συμπάσχουν με τους άλλους. Φταίει όμως άραγε ο τρόπος που είμαστε φτιαγμένοι ή έχει μόνο να κάνει με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η κοινωνία και οι γύρω μας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το φύλο μας;

Οι διαφορές αυτές μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα μπορούσαν να αφορούν μόνο βιβλία αυτοβοήθειας και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, αλλά οι διαφορές του φύλου, όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες που τις μελετάνε, έχουν τελικά μεγάλη επιστημονική, αλλά και πρακτική σημασία.

Ο καθηγητής Baron-Cohen από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που εμπνεύστηκε το τεστ με τα δάχτυλα, βασίστηκε στην επιστημονική θεωρία ότι οι ορμόνες της μητέρας στη διάρκεια της κύησης παίζουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός αρσενικού ή θηλυκού εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μεγάλο ρόλο παίζει η τεστοστερόνη, καθώς εικάζεται ότι περισσότερη τεστοστερόνη στην εγκυμοσύνη οδηγεί σε αρσενικό εγκέφαλο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο μακρύτερος παράμεσος σε σχέση με τον δείκτη σημαίνει –σύμφωνα με τις έρευνες– υψηλή τεστοστερόνη. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται και το τεστ των δαχτύλων, που φιλοδοξεί να καθορίσει το φύλο του εγκεφάλου μας.

Ποια είναι, όμως, η αξία της μελέτης των διαφορών του φύλου; Είναι κάτι περισσότερο από το να εξηγήσουμε το γιατί οι άνδρες δυσκολεύονται να θυμηθούν ακόμα και τα γενέθλια των παιδιών τους ή γιατί υπάρχουν λιγότερες γυναίκες που συμμετέχουν σε αγώνες με βελάκια. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, συνειδητοποιώντας πόσο πολλές και ποιες διαφορές έχουν οι άνδρες από τις γυναίκες, αρχίζουν να τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά και πιο εξατομικευμένα όσον αφορά την ιατρική ή την ιατροφαρμακευτική τους θεραπεία. Για παράδειγμα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική αντοχή στον πόνο και ότι ανάλογα με το φύλο του κάθε ασθενή η απάντηση στα παυσίπονα είναι διαφορετική. Βασισμένοι σε αυτήν τη διαπίστωση, δεν είναι μακριά η στιγμή που οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν φάρμακα που θα απευθύνονται μόνο σε άνδρες ή μόνο σε γυναίκες.

Zωή στον Άρη ελπίζουν οι ειδικοί. Ανακάλυψη ζωής βαθιά στη θάλασσα

Έτσι τα παιδιά σας θα μάθουν πολλαπλασιασμό χωρίς παπαγαλία