Έρευνα: Γιατί τα 30 είναι κρίσιμη ηλικία

Η ηλικία των 30 αποτελεί ορόσημο στις ζωές όλων. Τα άτομα που πλησιάζουν τα 30, ιδίως οι γυναίκες, αγχώνονται για τα χρόνια που περνούν γρήγορα και για τις αλλαγές που παρουσιάζονται στην εμφάνιση αλλά και στον χαρακτήρα τους.

Οι επιστήμονες όμως μέσα από έρευνες αποδεικνύουν πως ο ερχομός των 30 είναι μία θετική αναπόφευκτη αλλαγή που αν τη διαχειριστούμε σωστά, η δεκατία των 30 μπορεί αν αποτελέσει την πιο εποικοδομητική δεκατία σε πολλά επίπεδα.

1. Η αρχή και το τέλος της δεκαετίας των 30 συνήθως χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας.

Εάν πρόκειται να κάνετε μια σημαντική αλλαγή στη σταδιοδρομία σας, να μετακινηθείτε σε μια νέα πόλη, να τρέξετε σε ένα μαραθώνιο, ή να χωρίσετε, είναι πιο πιθανό να το κάνετε όταν πλησιάζετε στα 30.

Εκείνοι που εισέρχονται ή εξέρχονται την συγκεκριμένη δεκαετία είναι πιθανό να κάνουν έναν «έλεγχος ζωής», δηλάδή να την αξιολογήσουν με σκοπό να την καλυτερεύσουν. Έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια της κάθε δεκαετίας ως ευκαιρία για να αξιολογήσουμε τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σε αλλαγές καθώς αισθανόμαστε πως μπαίνουμε «σε μία νέα εποχή».

2. Όσοι πλησιάζουν τα 30 βρίσκονται στο απόγειο της σεξουαλικότητας τους.

Τι μπορείτε να ευχαριστηθείτε στα 30 σας; Πολύ καλό σεξ.

Για τις γυναίκες το βιολογικό ρολόι αρχίζει χτυπάει αντίστροφα μετά τα 30. Ίσως γι’αυτό οι γυναίκες στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους αποζητούν περισσότερο το σεξ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γυναίκες βιώνουν αυξημένη σεξουαλική διάθεση και πως αυτή η συμπεριφορά είναι μία εξελικτική προσαρμογή που θα τους οδηγήσει να κρατήσουν την γονιμότητα τους.

Είτε είναι αυτός ο λόγος, είτε όχι, οι περισσότερες γυναίκες στα 30 δηλώνουν πιο σέξυ και πιο «ορεξάτες» από ποτέ, πιο πολύ και από όταν ήταν στα 20.

3. Τα καλύτερα έρχονται στα επαγγελματικά

Όσοι βρίσκονται στη δεκαετία των 20 συνήθως βρίσκονται σε μία κατάσταση που είτε θα τελειώνουν τις σπουδές τους, είτε διαλέγουν κάποιο εργασιακό μονοπάτι, είτε δουλεύουν για ώρες για να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους.

Στα χρόνια όμως από τα 30 μέχρι τα 39 είναι πιο πιθανόν να συμβούν θετικές αλλαγές στη σταδιοδρομία. Σύμφωνα με μία ανάλυση του Payscale.com, η επαγγελματική κορύφωση των γυναικών ξεκινά στα 30 και εμφανίζεται στα 39.

Αν είστε καλλιτέχνης ή επιστήμονας, είναι πιο πιθανό να κάνετε τη μεγαλύτερη δημιουργική επανάσταση σας στα τέλη της δεκαετίας των 30, σύμφωνα με μια μελέτη του επιστημόνων και νικητών του βραβείου Νόμπελ. Μια μελέτη του 1977,διαπίστωσε ότι οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής ήταν κατά μέσο όρο 36 ετών, ενώ οι νικητές του βραβείου χημείας ήταν κατά μέσο όρο 39 ετών.

4. Τα 30 φέρνουν τη μελαγχολία και το άγχος της μέσης ηλικίας

Κάθε δεκαετία έχει κρίση της, και η δεκαετία των 30 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η συγκεκριμένη κρίση είναι προκάτοχος της κρίσης της μέσης ηλικίας και «χτυπάει» τον οποονδήποτε από τα μέσα της δεκαετίας των 20 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 30. Σε γενικές γραμμές, αυτή η περίοδος της υπαρξιακής αγωνίας και προβληματισμού πυροδοτείται από τα συναισθήματα του να έχει κολλήσει κάποιος σε μια δουλειά ή μία σχέση που δεν λειτουργεί θετικά.

«Αυτό οδηγεί στην ανάγκη για αλλαγή, για διαφυγή άσχημων καταστάσεων και για επαναπροσδιορισμό της ζωής. Αυτό ακούγεται δύσκολο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του βρετανού ψυχολόγου Oliver Robinson to 80% των ερωτηθέντων θεωρούν θετική αυτή την εμπειρία στη ζωή τους»

«Η μελαγχολία αυτή οδηγεί σε μια αίσθηση εξωτερικά δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που αισθανόμαστε εσωτερικά. Αυτό προκαλεί ασυμφωνία της εξωτερικής συμπεριφοράς με τα εσωτερικά συναισθήματα».

5. Η αληθινή ευτυχία έρχεται τώρα!

Όταν λοιπόν σταματήσετε να ασχολείστε με την κρίση των 30, έρχεται η “ωρα για την αληθινή ευτυχία! Μία έρευνα του 2012 αποκαλύπτει πως το 70% των Βρετανών δηλωνει πως δεν ήταν ποτέ ευτιχισμένοι πραγματικά πριν τα 33!

Ακόμα, περισσότεροι από τους μισούς είπαν πως η ζωή έχει πιο πολλή πλάκα στα 33. Μεγάλο ποσοστό επίσης ανέφερε περισσότερη αισιοδοξία και λιγότερο στρες

«Η ηλικία των 33 είναι η ηλικία που αποχωρεί η αφέλεια της παιδικής ηλικίας χωρίς να χαθεί ηενέργεια και ο ενθουσιασμός της νεότητας» λέει η ψυχολόγος Donna Dawson. «Σε αυτή την ηλικία η αθωότητας έχει χαθεί, αλλά η αίσθηση της πραγματικότητας είναι αναμεμειγμένη με μια ισχυρή αίσθηση της ελπίδας και μια υγιή πίστη στις δικά μας ταλέντα και ικανότητες».

Το κείμενο είναι μετάφραση από την HuffPost US.

Φτιάξτε μόνοι σας το σπιτικό ποτό της μακροζωίας!

Να γιατί πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τρως πρωινό!