Εσωτερική γαλήνη και 7 βήματα που θα σε οδηγήσουν σε αυτή.

Η εσωτερική ειρήνη είναι ο θρίαμβος πάνω στα ζωώδη ένστικτά μας και τις υλικές επιθυμίες μας. Η εσωτερική ειρήνη μας δείχνει πως η ηρεμία και η γαλήνη είναι κάτι που εξαρτάται από τον εαυτό μας και πως είναι μάταιο να το ψάχνουμε σε πράγματα ή σε κάποια εξωτερική πηγή. Η εσωτερική ειρήνη είναι η απελευθέρωση από το άγχος, το στρες, το χάος και την αναταραχή. Είναι το τέλος της ανταγωνιστικότητας εναντίον των άλλων αλλά και εις βάρος του εαυτού μας. Αυτός που έχει εσωτερική ειρήνη ζει χωρίς συγκρούσεις, ζει χωρίς δεκανίκια και είναι αυτάρκης.

Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει σε ειρήνη, γιατί αυτό είναι η φυσική του κατάσταση. Ωστόσο, ακόμη και αν ο καθένας θέλει να νιώθει αυτήν την γαλήνη είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Μόνο οι σοφοί, οι άγιοι και οι ευγενικοί άνθρωποι έχουν ειρήνη μέσα στην ψυχή τους αφού έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις αισθήσεις του κατώτερου νου. Οι εχθροί της εσωτερικής μας ειρήνης είναι διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως: η ζήλια, ο φθόνος, το μίσος, η υπερηφάνεια και ο εγωισμός που είναι κυρίως κοσμικές επιθυμίες που παράγουν άγχος και συγκρούσεις. Η εσωτερική ειρήνη δεν μπορεί να αγοραστεί, ούτε μπορεί να επιτευχθεί από οτιδήποτε το εξωτερικό και υλικό.

Τα πάντα γύρω μας είναι εφήμερα και συνεχώς μεταβαλλόμενα επειδή εξαρτιούνται από το χρόνο, το χώρο και το νόμο της αιτιότητας. Η εσωτερική ειρήνη επιτρέπει την ανάπτυξη και είναι το πολυτιμότερο αγαθό απ” όλα. Η ειρήνη είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου που επιτρέπει την εσωτερική ισορροπία, την επίλυση των δυσκολιών και μπορεί να επιτρέψει την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Η κοινωνία μας παράγει τον ανταγωνισμό και σέρνει τον άνθρωπο σε ένα ιδιότυπο αγώνα συγκρούσεων. Επίσης η κοινωνία ωθεί το άτομο να προσποιείται κάτι το οποίο δεν είναι για να συμβαδίζει με τα κοινωνικά πρότυπα.

Για να έχουμε εσωτερική ειρήνη πρέπει να συγχωρούμε, διότι η συγχώρεση απελευθερώνει από τα βαρύτερα φορτία και παρέχει αληθινή ελευθερία. Η συγχώρεση είναι μια εσωτερική διαδικασία που θα μας απελευθερώσει από το παρελθόν και μας επιτρέπει να εξελισσόμαστε. Η εσωτερική γαλήνη θα βελτιώσει την υγεία μας και θα κρατήσει μακριά από την ζωή μας το φόβο, το μίσος και τη δυστυχία. Θα ανοίξει τον δρόμο για την αγάπη η οποία είναι η πιο ισχυρή, ειρηνική και συμπονετική ενέργεια που έχει ο άνθρωπός.

Αν θέλεις να δουλέψεις για την παγκόσμια ειρήνη, πήγαινε σπίτι σου και αγάπα την οικογένειά σου.
Μητέρα Τερέζα

Η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε. Ωστόσο, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να αναβάλλουμε την προσωπική μας ευτυχία, λέγοντας συχνά στον εαυτό μας ότι θα είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι μόνο αν καταφέρουμε όσα έχουμε θέσει ως στόχους στο μυαλό μας.

Αυτή η αναβλητικότητα είναι που ουσιαστικά μας στερεί την ευτυχία. Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, η ζωή είναι στιγμές που περνάνε και φέυγουν. Περιμένοντας την τέλεια δουλειά, τον τέλειο σύντροφο ή οτιδήποτε άλλο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παρακολουθούμε τη ζωή μας να φεύγει χωρίς να τη ζούμε, χωρίς να την απολαμβάνουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις την ευτυχία μέσα από στην καθημερινότητα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τις προκλήσεις που μπορεί κατά καιρούς να εμφανίζονται. Ιδού κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές:

1. Μάθε τις σκέψεις σου να χορεύουν στο φώς!

Το μυαλό χρειάζεται καθοδήγηση. Επίλεξε συνειδητά να το οδηγήσεις στο φως. Aπομάκρυνε τον εαυτό σου από τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις και την αυστηρή κριτική και προσπάθησε με υπομονή και απλή παρατήρηση να τον ανακαλύψεις. Ο διαλογισμός και η yoga συμβάλλουν ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της εσωτερικής γαλήνης.Επίσης έρευνες έχουν δείξει πώς το μυστικό της ευημερίας και της γαλήνης είναι η αισιοδοξία και το χαμόγελο. Κοίταξε και εσύ τη ζωή κατάματα και χαμογέλασε. Είναι όλη μπροστά στα πόδια σου και σε καλέι να την αρπάξεις. Μην τη φοβηθείς. Μπορεί να είναι λίγο παράξενη μερικές φορές, αλλά μη μασάς. Σου κάνει παιχνίδια. Όλα είναι στο δικό σου χέρι, αρκεί να ξέρεις να το ανοίξεις και να αδράξεις τις ευκαιρίες που σου δίνει. Η ζωή είναι ωραία. Δες την θετικά γιατί μόνο στους αισιόδοξους χαμογελά…

2. Βάλε στη ζωή σου μουσική και τέχνη.

Η προσωπική σου ευτυχία απαιτεί καθημερινή πρακτική. Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη προσθέτοντας μαγεία. Βάλε μουσική, στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο παντού. Δοκίμασε να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα με τραγούδι, χορό ή ακόμα και γράψιμο.

3. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου

Είναι γνωστό σε όλους ότι με την άσκηση αποβάλλεται κάθε κακή ενέργεια, σκέψη και ένταση από τον οργανισμό. Βάλε και εσύ λοιπόν την άσκηση στη ζωή σου και θα δεις πόσο πολύ θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Εάν δεν μπορείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, είναι καλό να αφιερώνεις ένα 15λεπτο γυμναστικής στο σπίτι σου όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις εύκολα και φθηνά εργαλεία, όπως σχοινάκι για αερόβιο, μπουκαλάκια νερού και σκουπόξυλογια ασκήσεις καθώς επίσης και ένα μικρό χαλί για κοιλιακούς.

4. Φρόντισε να μαθαίνεις καθημερινώς καινούρια πράγματα.

Η μάθηση αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης, ενθουσιασμού και μας δημιουργεί μια υπέροχη αίσθηση ότι παραμένουμε νέοι. Ουσιαστικά ξυπνάει μέσα μας απορίες και ερωτηματικά που χαρίζουν στη ζωή μας νόημα και μαγεία.

5. Mετέτρεψε τα λάθη σου σε σοφία.

Η συγχώρεση μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα διαφορετικά. Επίτρεψε και συγχώρεσε στον εαυτό σου κάποια λάθη γιατί από αυτά μαθαίνει. Το χαμόγελο είναι φάρμακο. Χαρίσε το απλόχερα, δείξε συμπόνοια, κατανόηση και μάθε να λειτουργείς με το συναίσθημα και την καρδιά.

6. Άνοιξε την καρδιά σου.

H ευτυχία απαιτεί μια καλή και ουσιαστική επαφή με τους γύρω μας. Κανένας δε νιώθει ευτυχισμένος όταν είναι απομονωμένος. Αντιθέτως η μοναξιά μεγεθύνει πάντα το πρόβλημα. Ένα χαμόγελο, μια καλημέρα, μια συμβουλή ή μια βοήθεια σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας και επαφής. Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να αλλάξει μια ζωή από μια δική σου καλή πράξη. Σε βάθος χρόνου όλα επιστρέφονται και ο δοτικός άνθρωπος δε βγαίνει ποτέ χαμένος.

7. Μην ξεχνάς να λες ότι είσαι ευγνώμον.

Μέσα από την ευγνωμοσύνη λες ναι στη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάς όσα έχεις( πολλά ή λίγα) και να λες ευχαριστώ. Πλημμυρίζεις με θετική ενέργεια όταν νιώθεις καλά με όσα σου έχει προσφέρει η ζωή. Τα συστατικά της ευτυχίας βρίσκονται στα χέρια όλων μας. Είναι επιλογή του καθενός να έχει μια θετική στάση και αυτό επιτυγχάνεται με καθημερινή προσπάθεια και πρακτική.

Σύμφωνα με έρευνες η σιωπή κάνει καλό στον εγκέφαλο, λέει τώρα η επιστήμη

Οι 5 μεγαλύτερες Αυταπάτες που μας κρατάνε σκλαβωμένους στο Μάτριξ!