Η ιατρική επιστήμη για πολύ καιρό πίστευε πως τη στιγμή του θανάτου η καρδιά σταματάει να λειτουργεί με αποτέλεσμα να σταματάει η κυκλοφορία του αίματος κάτι που έχει ως άμεσο επακόλουθο το σώμα να σταματάει τις λειτουργίες του εντελώς! Τελευταίες έρευνες όμως έρχονται να ταράξουν τα νερά αυτής της άποψης και φέρνουν νέα στοιχεία στο προσκήνιο..
Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια από την εθνική ακαδημία επιστημών των Η.Π.Α έδειξαν το εξής.Καθώς οι ερευνητές δημιούργησαν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου για τα ποντίκια, ο εγκέφαλος έστελνε ισχυρές θανάσιμες οδηγίες- μηνύματα στην καρδιά τα οποία προκαλούσαν την οριστική διακοπή της λειτουργίας της.Με ενδιαφέρον οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όταν κατάφεραν να μπλοκάρουν τα σήματα αυτά του εγκεφάλου τότε οι καρδιές των ποντικών συνέχισαν να λειτουργούν για σημαντικά περισσότερη ώρα τη στιγμή που δεν υπήρχε καθόλου οξυγόνο στο περιβάλλον τους.
Τότε ο εγκέφαλος τους ο οποίος ελέγχονταν με ηλεκτρόδια έκανε κάτι το συγκλονηστικό..
Άρχισε να στέλνει εντολές με τις οποίες εκκρίνονταν στο σώμα νευροχημικές όυσίες όπως η ντοπαμίνη (που είναι υπεύθυνη για την ευχαρίστηση) και νοραδρεναλίνη (είναι μια κατεχολαμίνη που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής. Οι δράσεις της είναι παρόμοιες με αυτές της αδρεναλίνης) προσπαθώντας έτσι να διατηρήσει το σώμα των ποντικών για πολύ περισσότερη ώρα ζωντανό ώστε να πασχίζει για την επιβίωση!Τα ποντίκια αυτά είχαν τριπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε σχέση με τα αρχικά πειραματόζωα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή και στους ανθρώπους ώστε να υπάρχουν περισσότερες ελπίδες ανάνηψης ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή!
“Τώρα αν οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ανθρώπων μοιάζουν με αυτές των ποντικών αυτή είναι μια ερώτηση του ενός εκατομμυρίου” αναφέρει ο νευρό επιστήμονας Jimo Borjigin του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Επίσης τονίζει πως τόσο καιρό οι γιατροί εστιάζουν στο να διατηρήσουν την καρδιά ζωντανή ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εγκεφάλου.Μήπως θα έπρεπε να εστιάσουμε να κρατάμε ζωντανό τον εγκέφαλου και να ρυθμίσουμε τις εντολές που στέλνει ώστε να διατηρηθεί και η καρδιά ζωντανή? – ρωτάει..
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιακή προσβολή και μόνο το 10% καταφέρνει να επιβιώσει μετά από τέτοια περιστατικά! Αν γίνουν περισσότερες μελλοντικές μελέτες για τη σύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου και εφόσον δωθεί περισσότερη βαρύτητα στον εγκέφαλο ο οποίος παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση παρουσία μεταθανάτιων εμπειριών τότε ίσως μπορέσουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές αναφέρει στον επίλογο της η επιστημονική αυτή έρευνα!