Κοροναϊός: Αυτές είναι οι πιο σαφής απαντήσεις γιατρών στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα.

Μεγάλος φόβος επικρατεί για τον κορονοϊο, την ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και έχει εξαπλωθεί στον κόσμο, η οποία είναι γνωστή ως COVID-19.

Πολλοί γιατροί έχουν ερωτηθεί από ασθενείς τους για τον ιό, εδώ και εβδομάδες καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες γνωστοποιούνται και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυξάνεται.

Είναι φυσικό να αγχώνεται κανείς με μια πανδημία να πλησιάζει, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε.

Παρόλα αυτά, είναι πάντα πάντα χρήσιμο να είμαστε πληροφορημένοι (και σε πολλές περιπτώσεις καθησυχαστικό να μην πανικοβαλλόμαστε εξαιτίας της λάθος πληροφόρησης). Ζητήσαμε από γιατρούς να μοιραστούν μαζί μας τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται για τον κορονοϊό, καθώς και τις απαντήσεις τους. Διαβάστε ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι:

Ποιά είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού;
Η Δόκτωρ Λίντα Ανεγκάουα, παθολόγος με την δική της ψηφιακή πλατφόρμα υγείας PlushCare, δήλωσε ότι τα σημαντικότερα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με αυτά μιας κοινής γρίπης «όπως πυρετός άνω των 38, βήχας, δυσφορία και περιστασιακά ζαλάδες, διάρροια. Σε άλλες περιπτώσεις, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και πνευμονία.»

«Αν έχετε κάποιο κρύωμα, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε τον κορονοϊό σε περίπτωση που απλώς έχετε συμπτώματα αναπνευστικού και πυρετό κάτω από 38, χωρίς δύσπνοια ή βήχα» δήλωσε η Ανεγκάουα.

Είναι ασφαλές να ταξιδεύω;
Η Δόκτωρ Γιουντίν Χάρι, ειδικευμένη γιατρός σε επείγοντα περιστατικά και διευθυντής του Oasis Wellness & Rejuvenation Center στο Ορλάντο, της Φλόριντα, προτείνει να ακολουθείτε τις οδηγίες των κέντρων αποτροπής και ελέγχου ασθενειών σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε κάποιο ταξίδι. Η Χάρι συμβουλεύει την αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, όπου έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό ο ιός, όπως στην Κίνα, την Ιταλία, την Κορέα και το Ιράν.

Τα κέντρα αποτροπής και ελέγχου ασθενειών δεν έχουν ανακοινώσει κάτι για τα ταξίδια στις ΗΠΑ, δεδομένης της χαμηλής επικινδυνότητας. Αυτό θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει, αλλά τώρα δεν υπάρχει λόγος για τους Αμερικανούς, να ανησυχούν για τις μετακινήσεις τους εντός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Δόκτορα Σίρα Ντόρον, ειδική σε θέματα ασθενειών και επιδημιολόγος στο Tufts Medical Center.

«Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η επικράτηση του ιού σε κάθε χώρα ή σε περιοχές των ΗΠΑ, στο σύντομο μέλλον,» δήλωσε. «Η μετάδοση στην κοινότητα, συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως σύντομα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για κάποιον να μείνει στην χώρα, από το να φύγει από αυτήν. Ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν τον περιορισμό των ταξιδιών για να σταματήσει η μετάδοση του ιού, αλλά αυτή η οδηγία δεν απευθύνεται στο κοινό, ως συμβουλή για την ατομική ασφάλεια.»

Θα αρρωστήσω αν μπω στο αεροπλάνο;
Τα αεροπλάνα μπορεί να δείχνουν επικίνδυνα αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η Χάρι τονίζει: «Τα αεροπλάνα διαθέτουν καλό εξαερισμό και έχουν φίλτρα HEPA.Η πιθανότητα της μετάδοσης σε μια πτήση, δεν είναι αρκετή ώστε να προτείνουν οι ειδικοί την αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών. Εάν ταξιδεύετε σε περιοχή μειωμένου ρίσκου, όπως στις ΗΠΑ, τα κέντρα αποτροπής και ελέγχου ασθενειών. προτείνουν καλή υγιεινή, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με ασθενείς. Μπορείτε επίσης να καθαρίζετε επιφάνειες όπως την θέση που κάθεστε.

Χρειάζεται να φοράω μάσκα;
Αν δεν είστε άρρωστοι, δεν υπάρχει λόγος για την χρήση μάσκας.

Αναφορές δείχνουν ότι ήδη υπάρχουν ελλείψεις στις μάσκες, τις οποίες χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και όσοι είναι ασθενείς. Επιπλέον δεν προστατεύουν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα.

«Προκαλεί μια ψευδή αίσθηση προστασίας και ίσως οδηγήσει στην παράλειψη μέτρων τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά,» αναφέρει η Χάρι. «Μάσκες προσώπου προτείνονται στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μολύνσεις του αναπνευστικού ώστε να μην μεταδώσουν την μόλυνση από την μεταφορά σταγονιδίων.»

Θα με προφυλάξει το εμβόλιο της γρίπης από τον κορονοϊό; Πρέπει να το κάνω;
Όχι, το εμβόλιο δεν θα σας προστατεύσει από τον κορονοϊό. Ναι, πρέπει να το κάνετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

«Ενώ το εμβόλιο δεν θα σε προστατεύσει άμεσα, μια γρίπη μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία προς τον κορονοϊό» σύμφωνα με την Χάρι.

Το εμβόλιο της γρίπης θα περιορίσει και τον αριθμό περιστατικών κοινής γρίπης, τα οποία απασχολούν το ιατρικό προσωπικό στα τμήματα έκτακτης ανάγκης. Τα μειωμένα κρούσματα γρίπης, αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια στο προσωπικού για την εστίαση της καταπολέμησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Προσπαθώ να συλλάβω παιδί. Πρέπει να περιμένω;
Όχι απαραίτητα. Σκεφτείτε όπως θα σκεφτόσασταν αν οι κοινές γρύπες βρισκόντουσαν σε έξαρση, είπε η Δόκτωρ Κριστίν Ντιν, γιατρός του Doctor on Demand.

«Ο COVID-19 όπως κάθε άλλη ασθένεια, όπως η γρίπη, μπορεί να θέσει την υγεία εγκύων σε κίνδυνο, καθώς αν νοσήσουν, τα συμπτώματα είναι εντονότερα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να αποφύγει κανείς μια εγκυμοσύνη»

«Όπως και δεν προτείνουμε την αποφυγή σύλληψης με τις εποχιακές γρύπες που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, το ίδιο ισχύει και για τον κορονοϊό,» προσθέτει. «Οι έγκυες γυναίκες, ή οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως την αποφυγή επαφής με ασθενείς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.»

Αισθάνομαι άρρωστος και φοβάμαι ότι πάσχω από κορονοϊό. Τι να κάνω;
Αν ξυπνήσετε και αισθάνεστε άρρωστοι, μην υποθέσετε ότι έχετε τον κορονοϊό.

«Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ δεν έχουν εντοπίσει εξάπλωση του COVID-19,» δήλωσε η Ντιν. «Αυτό σημαίνει ότι πιο ευάλωτοι είναι όσοι ήρθαν σε επαφή με φορέα του ιού, ή ταξίδεψαν κάπου, όπου έχει εξαπλωθεί.»

Σε περίπτωση που έχετε ταξιδέψει σε μολυσμένη περιοχή, έχετε έρθει σε επαφή με φορέα, ή με άτομο που πιθανώς να είναι φορέας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση γρίπης.

«Εάν παρουσιάζετε ήπια συμπτώματα, καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με τον γιατρό σας, αποφεύγοντας έτσι την πιθανή μετάδοση της ασθένειας σας, είτε είναι κορονοϊός είτε ένα απλό κρυολόγημα» αναφέρει η Ντιν.

Ότι και να κάνετε, μην πανικοβάλλεστε.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις κορονοϊού θα είναι ήπιες και θα έχουν ομοιότητες με την γρίπη,» σύμφωνα με την Ανεγκάουα. «Θα ήταν καλύτερο να μείνετε σπίτι και να αποφύγετε την έκθεση σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, αν έχετε συμπτώματα όπως πολύ υψηλό πυρετό, βήχα, ή δύσπνοια, θα ήταν καλύτερο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.»

Αν κολλήσω τον κορονοϊό, έχω ανοσία;
Ειδικοί της ιατρικής πιστεύουν ότι μπορεί να έχετε προσωρινή ανοσία εναντίον του κορονοϊού, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ασθένειες σαν το κοινό κρυολόγημα.

Παρόλα αυτά, οι ιοί τείνουν να να μεταλλάσσονται γρήγορα στον χρόνο, καθώς μεταφέρονται σε άλλους οργανισμούς. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον ιό σε μια μορφή που το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει, καθιστώντας πιθανή την επανεμφάνιση του ιού στον οργανισμό, σύμφωνα με το Live Science.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό;
Δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα για τον κορονοϊό. Η θεραπεία του ιού περιλαμβάνει την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, την ξεκούραση και φάρμακα όπως το Tylenol για τον πυρετό. Κάποιοι γιατροί σε νοσοκομεία χρησιμοποιούν ακόμη και αντιβιοτικά, καθώς δεν υπάρχουν εμβόλια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κορονοϊού είναι ήπιες και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανάρρωση θα είναι παρόμοια με αυτή της γρίπης (ακόμη και αν μερικές έρευνες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και λίγες μέρες μετά την μετάδοση). Ωστόσο, άνθρωποι με προβλήματα του ανοσοποιητικού, με αναπνευστικά προβλήματα και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εντονότερα συμπτώματα. Αν δεν ανήκετε σε αυτές τις ομάδες και νοσήσετε, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον περίγυρο σας.

Μην πέσετε θύματα απατεώνων που ισχυρίζονται ότι έχουν την θεραπεία. Αυτά περιέχουν συμπληρώματα, τα οποία «ινφλουένσερ» και «γκουρού» ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Ούτε τα βότανα ούτε άλλα πράγματα τα οποία διαφημίζονται στο ίντερνετ. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική μέχρι την ανάρρωση» δηλώνει η Χάρι.

Πώς να προστατευτώ από τον ιό;
Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά πάντα στην μείωση του ρίσκου να νοσήσει κανείς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του κορνοϊού.

Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι και τρίψτε τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Σκουπίστε επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο σας. Περιορίστε την συχνότητα κατά την οποία έρχονται τα χέρια σας σε επαφή με το πρόσωπο σας και κυρίως στα μάτια και την μύτη σας. Να φτερνίζεστε και να βήχετε στον αγκώνα σας. Α, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε, να πλένετε τα χέρια σας.

«Τα μέτρα πρόληψης που θα παίρνατε για οποιονδήποτε ιό, είναι το ίδιο αποτελεσματικά και στην προστασία σας για τον κορονοϊό» δηλώνει η Ντιν.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς βια και πολέμους

10 super λιποδιαλυτικοί συνδυασμοί!