in

Κρόκος Κοζάνης: Η υπερτροφή με τις “μαγικές” και θαυματουργές ιδιότητες!

Γνωρίζετε τον κρόκο Κοζάνης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie

Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον
πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.

Τέλος, ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του
αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:
– ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
– καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
– διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς
– βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
– έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
– ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
– μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
– μειώνει την αρτηριακή πίεση
– έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
– βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
– έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασισμένων στα βιοδραστικά συστατικά του κρόκου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, ανάμεσα στις οποίες, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του εργαστηρίου κυτταροκαλλιεργειών, μοριακού modeling και σχεδιασμού φαρμάκων στο Συμεωνίδειο Ερευνητικό Κέντρου του Θεαγενείου, χημικός δρ Γεώργιος Γερομιχαλός.

Τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε ο κ. Γερομιχαλός μέσω υπολογιστικών μεθόδων προσομοίωσης έδειξαν ότι οι ασθένειες, για τις οποίες ενδεχομένως να υπάρχει θεραπευτικό όφελος από τη χρήση των συστατικών του κρόκου, είναι οι εξής: Αλτσχάιμερ, διάφοροι τύποι καρκίνου, διαταραχές πήξης, ασθένεια θρόμβωσης, Πάρκινσον, στεφανιαία αθηροσκλήρωση, ασθένειες του καρδιαγγειακού, μυελονευροπάθεια, ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, αναιμία, ομοκυστινουρία, αλλεργικό άσθμα, νόσος των κινητικών νευρώνων (MND) γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), έλλειψη φολικού οξέος, γνωστική ανεπάρκεια, μόλυνση από ιό του έρπη, ελονοσία, μόλυνση από τριχομονάδες, κυστική ή κοινή ακμή και ενδομητρίωση.

«Ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων με τη βοήθεια της υπολογιστικής χημείας και του μοριακού modeling, δηλαδή ο υποβοηθούμενος από υπολογιστές σχεδιασμός φαρμάκων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εδώ και τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες. Η έρευνα για το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων φαρμάκων αφορά τη σύνδεση των βασικών αιτιών μιας ασθένειας σε επίπεδο γονιδίων, πρωτεϊνών και κυττάρων. Η παραδοσιακή ανακάλυψη φαρμάκων ξεκινά με ένα γνωστό παθολογικό φαινόμενο στον οργανισμό και την ανάπτυξη μιας θεραπευτικής θεωρίας με σκοπό να πολεμήσει αυτή τη διαδικασία. Από την κατανόηση των ανωτέρω αναδύονται αρκετοί ενδιαφέροντες “πρωτεΐνες-στόχοι”, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν νέα πιθανά φάρμακα. Ξεκινώντας δηλαδή από την κατανόηση μιας ασθένειας καταλήγουμε στο σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων πιο ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για τους ασθενείς. Στη μελέτη μου εξέτασα, μέσω υπολογιστικών μεθόδων προσομοίωσης, την ικανότητα των βιοδραστικών συστατικών του κρόκου να συνδέονται με μια σειρά πρωτεϊνών οι οποίες παίζουν ρόλο σε διάφορες ασθένειες», αναφέρει ο κ. Γερομιχαλός.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μια βάση δεδομένων πρωτεϊνών που περιέχει κρυσταλλογραφημένες δομές άνω των 1.000 πρωτεϊνών-στόχων. Η έρευνα περιορίστηκε σε πρωτεΐνες βιολογικής σημασίας που καλύπτουν τρεις θεραπευτικές κατηγορίες: νεοπλασματικές ασθένειες, ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα και τα όργανα που επηρεάζει αυτό και τέλος ασθένειες που σχετίζονται με τη λειτουργία ορμονών.

«Τα κύρια δραστικά φυτοχημικά μόρια στα οποία οφείλονται οι δράσεις του σαφράν είναι η κροκίνη (το οποίο είναι ένα φυσικό καροτενοειδές), η κροκετίνη, η διμεθυλκροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη. Για κάθε μια από τις ενώσεις που μελετήθηκαν βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πρωτεΐνες-στόχοι με τις οποίες μπορούν να συνδεθούν τα φυτοχημικά του κρόκου με διαφορετικό βαθμό σύνδεσης. Οι προσομοιώσεις μοριακής πρόσδεσης αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα φυτοχημικά συστατικά του κρόκου αναστέλλουν μια σειρά από πρωτεΐνες όπως π.χ. τις σχετιζόμενες με την καρκινική ανάπτυξη πρωτεΐνες-στόχους. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών ενώσεων βασισμένων στα καροτενοειδή του κρόκου», υπογραμμίζει ο κ. Γερομιχαλός.

Η μελέτη του κ. Γερομιχαλού θα παρουσιαστεί στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί 18-21 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, σε διάλεξη με θέμα «Η συμβολή της υπολογιστικής χημείας και του μοριακού modeling στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Εφαρμογή στη διερεύνηση της βιοδραστικότητας απομονωμένων συστατικών του Crocus Sativus».

Πηγή ΠΗΓΗ2

Μυστικά για την Χορτοφαγική διατροφή: Ήρθε η ώρα να το τολμήσω;

Ιπποκράτης: Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών