in

Μουσική για βρέφη: Ποια είναι η καλύτερη και πώς τους κάνει καλό

Υπάρχει ένα ορισμένο είδος της μουσικής που μπορεί να κάνει το μωρό σας πιο έξυπνο, πιο ευτυχισμένο και το βοηθάει να προσαρμόζεται καλύτερα, καθώς μεγαλώνει;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια απλή ή μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μουσική για βρέφη έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και την συμπεριφορά τους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μητέρες τραγουδούν στα μωρά τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τώρα, η επιστήμη δείχνει ότι αυτή η αρχαία πρακτική βοηθά τα βρέφη, πιθανότατα επειδή η μουσική δείχνει στο μωρό ότι η μητέρα του είναι παρούσα και ότι το αγαπά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι διεγείρει το μυαλό και τη σωματική ανάπτυξη του μωρού.

Πώς η μουσική για βρέφη τα ωφελεί;

Στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κατάλληλο είδος μουσικής μπορεί να ηρεμήσει ή να τονώσει τη συμπεριφορά ενός βρέφους. Οι περισσότεροι γονείς το μαθαίνουν αυτό, όταν παρατηρούν ότι το μωρό τους κοιμάται, όταν ακούει συγκεκριμένα τραγούδια ή είδη μουσικής. Η μουσική χαλαρώνει το μωρό, όπως μπορεί να κάνει και με τους ενήλικες. Η διέγερση συνήθως συμβαίνει, επειδή εκείνο το είδος μουσικής δείχνει την προσοχή του γονέα προς το παιδί. Τραγουδώντας στο μωρό σας, του δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο.

Η μουσική μπορεί να διεγείρει την νοητική ανάπτυξη του μωρού

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική έκθεση του μωρού σε μουσική μπορεί να είναι κακό πράγμα για μερικά βρέφη. Πολλά μωρά που αποκοιμούνται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, θα ξυπνάνε, όταν αυτό τελειώνει. Αυτό δείχνει ότι τα μωρά δίνουν προσοχή σε στίχους και ρυθμό. Αυτό δείχνει ότι τα τραγούδια πράγματι διεγείρουν τη νοητική και ίσως τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Η μουσική βοηθάει το συναισθηματικό δέσιμο

Ο λόγος που τα μωρά ξυπνούν από τον ύπνο τους (όταν παύει η μουσική) έχει να κάνει και με το ρόλο που διαδραματίζει η μουσική στο συναισθηματικό δέσιμο. Η μουσική αποδεικνύει -τρόπον τινά- στο μωρό ότι ο γονέας ενδιαφέρεται για εκείνο. Έτσι, όταν η μουσική σταματήσει, το μωρό αντιλαμβάνεται ότι ο γονέας δεν του δίνει προσοχή και αρχίζει να αναρωτιέται αν δεν το αγαπάει πια. Αυτό σημαίνει ότι το να τραγουδάτε στο μωρό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξετε στενή και στοργική σχέση με αυτό.

Το “φαινόμενο Μότσαρτ”

Υπάρχουν επίσης ειδικοί που πιστεύουν ότι συγκεκριμένα είδη μουσικής μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου ενός μωρού. Το 1993 ο ψυχολόγος Frances Rauscher προώθησε τη θεωρία του “φαινομένου Μότσαρτ”, δηλαδή της ιδέας ότι η κλασική μουσική βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες. Ο Rauscher διαπίστωσε ότι φοιτητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας που άκουγαν μια σονάτα του Μότσαρτ απέδιδαν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων. Ο Rauscher θεώρησε ότι η συγκεκριμένη μουσική βελτιώνει την ικανότητα του μυαλού να επικεντρωθεί σε ορισμένα καθήκοντα, όπως η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Άλλοι επιστήμονες έχουν απορρίψει την θεωρία για το “φαινόμενο Μότσαρτ”, αφού δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η κλασική μουσική βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες. Ακόμα, όμως, κι αν η μουσική μουσική για βρέφη δεν μπορεί να τα κάνει πιο έξυπνα, η σύγχρονη θεωρία υποστηρίζει ότι τα βοηθάει στην ανάπτυξή τους.

Ποιο είδος μουσικής είναι το καλύτερο για το μωρό σας;

Η καλύτερη μουσική για βρέφη μπορεί να διαφέρει από μωρό σε μωρό. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής που είναι καλύτερο για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παίζετε στο μωρό σας μόνο Beethoven και Brahms. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αργή, σταθερή μελωδία θα ωφελήσει το μωρό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε τη μουσική μουσική για βρέφη που σας αρέσει, εφόσον δεν είναι πολύ δυνατή ή γρήγορη. Τα πιο αργά τραγούδια με πολύ ρυθμό φαίνεται να είναι τα καλύτερα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά κάποιοι ειδικοί συστήνουν τις μελωδίες από παιδικά σόου. Πρέπει πάντως να θυμάστε πάντα, ότι όπως κάθε ενήλικας, έτσι και κάθε μωρό, είναι διαφορετικό και μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με ένα ξεχωριστό είδος μουσικής, το οποίο να μην είναι καθόλου αργό, μελωδικό κλπ.

Επίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποικιλία στα μουσικά ερεθίσματα είναι το κλειδί για την τόνωση των διεργασιών στον εγκέφαλό του. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το τραγούδι του γονέα στο μωρό είναι ό,τι καλύτερο.

πηγή

Λεμόνι και λάδι καρύδας: o μαγικός συνδυασμός που επαναφέρει τα γκριζαρισμένα μαλλιά στο φυσιολογικό τους χρώμα!

Τσάι δυόσμου: Τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία