Όλοι μας θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι που μπορούμε να είμαστε. Σας μπέρδεψα; Ας το πάμε άλλη μία. Όλοι μας θέλουμε να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όχι μόνο προς τους άλλους, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Για να είμαστε καλύτερα ψυχικά και σωματικά και πιο ικανοποιημένοι ότι δίνουμε προς τα έξω τα καλύτερα κομμάτια του, έτοιμα να τα λάβει όποιος μπορεί και θέλει.
Βέβαια, αν με ρωτάς πώς μπορεί να γίνει αυτό, και αν υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι να κλικάρεις και όλα να πηγαίνουν ρολόι, θα δυσκολευτώ λίγο να σου απαντήσω. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Abraham Maslow όμως, καθηγητή ψυχολογίας, που μπορεί να μη βρίσκεται στη ζωή, είχε όμως περισσότερες από αρκετές ιδέες σχετικά με το θεματάκι και τις έχει αφήσει πίσω του, έτοιμες για μελέτη από μένα και όλες εσάς, που μοιραζόμαστε την ίδια απορία.
Ο καθηγητής Maslow πίστευε ότι η κάλλιστη πλευρά του εαυτού μας, βγαίνει μέσω της αυτοπραγμάτωσης. Και η τελευταία αποτελεί ένα μείγμα δύο άλλων παραγόντων: της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Και επειδή μπορεί να σου φαίνονται λίγο ψυχολογικές μπαρούφες, να το κατεβάσω στα μέτρα μας και να εξηγήσω ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι αν δεν έχουμε μία καλή ιδέα και αν δεν εκτιμάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τις δυνατότητές του, τότε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε από μέσα μας τα καλύτερα στοιχεία του! Απλό δεν είναι;
Δεν έμεινε ωστόσο μόνο στις θεωρητικές διαπιστώσεις. Πιστεύοντας βαθιά ότι όλοι μας επιθυμούμε εκ γενετής να είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο, εξέτασε και πήρε συνεντεύξεις από πραγματικά ευτυχισμένους και γενικά επιτυχημένους ανθρώπους για να συναγάγει τους κοινούς παρανομαστές τους: οι οποίοι ήταν ότι όλοι τους έζησαν μία ζωή που αντανακλούσε τις αξίες τους, προωθούσε τα πιστεύω τους και εξέφραζε τον αληθινό εαυτό και την προσωπικότητά τους.
Από τη σύνθεση όλων των παραπάνω, ο Maslow κατασκεύασε μία ιεραρχία των αναγκών του ανθρώπου, με τη μορφή πυραμίδας.
Στη βάση της βρίσκονται οι βασικές βιοτικές ανάγκες καθενός από εμάς για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να διαιωνιστούμε ως είδος: φαγητό, οξυγόνο, σεξ, ύπνος κτλ. Ακολουθούν τα αγαθά που διασφαλίζουν την προσωπική μας ασφάλεια και ακεραιότητα και ακριβώς μετά, οι βασικές έννοιες της φιλίας, της οικογένειας και της φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής και έλξης από το αντίθετο φύλο.
Ακριβώς πριν την κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι έννοιες της αυτοπεποίθησης, και του αυτοσεβασμού, παράλληλα με τον σεβασμό απέναντι στους άλλους και στην κορυφή, στο σημείο εκείνο που προσδιορίζεται ως «αυτοπραγμάτωση» βρίσκονται η δημιουργικότητα, η ηθική, ο αυθορμητισμός, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η αποδοχή και η έλλειψη προκατάληψης.
Τα παραπάνω είναι για τον Maslow τα βασικά χαρακτηριστικά της αυτοπραγμάτωσης: αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν το άτομο εκμεταλλεύεται πλήρως όλες του τις ευκαιρίες και δυνατότητες σε ένα ταξίδι που δεν τελειώνει, αλλά διαρκεί για όλη μας τη ζωή, στην οποία όλα μας τα καλά στοιχεία και οι δυνάμεις που κουβαλάμε εξελίσσονται, αναπτύσσονται και επηρεάζουν τον κόσμο γύρω μας.
Άρα, πόσα από τα παραπάνω έχεις στο σακίδιό σου για να προχωρήσεις; Είσαι φουλ και πλήρως εξοπλισμένος ή κουβαλάς μία άδεια τσάντα που χρειάζεται γέμισμα; Και επειδή αυτοπραγμάτωση δεν μπορείς να γεμίσεις σε κανένα βενζινάδικο από όσο γνωρίζω, ο καλός καθηγητής Maslow, στο τελευταίο του σύγγραμμα με τίτλο «Οι βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης» προτείνει 8 τρόπους που αν δεν σου φέρουν την αυτοπραγμάτωση στο πιατάκι, τουλάχιστον θα σε οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή και άρα στην προβολή όλων σου των θετικών στοιχείων προς τα έξω:
Ζήσε τη ζωή σου στο μέγιστο βαθμό. Καθώς και το οτιδήποτε κάνεις. Μην αφήσεις τίποτα και κανέναν, και ιδίως τον εαυτό σου, να σε απορροφήσει ή να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό που κάθε φορά κάνεις. Ζήσε το στο φουλ, όσο πιο έντονα μπορείς, συγκεντρώσου σε αυτό και πάρε όσα περισσότερα έχει να σου δώσει. Και αναφέρεται σε κάθε γεγονός της ζωής σου.
Μπορείς να επιλέξεις πάντα ανάμεσα σε ασφάλεια και ωρίμανση. Όλοι τείνουμε να επιλέγουμε το πρώτο και να έχουμε τις safe επιλογές πάνω πάνω στις λίστες μας. Και όμως, είναι οι πιο ριψοκίνδυνες αυτές που θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε, να μάθουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση. Η επιλογή είναι δική μας…
Προετοιμάσου να γίνεις αντιδημοφιλής. Και αυτό γιατί, όσο περισσότερο μαθαίνεις τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο θα πηγαίνεις με τους πολλούς, με το ρεύμα. Και αυτό γιατί θα αποφασίζεις πλέον εσύ για τον εαυτό σου, και δεν θα αφήνεις τους άλλους να επιλέξουν τι είναι καλό για σένα. Οπότε, όταν τους αφαιρέσεις αυτή τη δυνατότητα, ε δεν θα χαρούν και ακριβώς… Αλλά για σένα δεν θα έχει καμία σημασία. Γιατί θα νοιάζεσαι όλο και λιγότερο για το τι έχουν να πουν για σένα…
Προετοιμάσου να κάνεις την ειλικρίνεια δεύτερη φύση σου. Και αντίθετα από αυτό που περιμένουν οι άλλοι να ακούσουν από εσένα, και θα τους χαϊδέψει τα αυτιά, εσύ να τους λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Η απόλυτη εντιμότητα βέβαια φέρνει και αυτή αντιδημοφιλία, αλλά σημαίνει και απόλυτη ετοιμότητα να αναλάβεις την ευθύνη των λόγων σου. Και αυτή είναι η καλύτερη μορφή αυτοπραγμάτωσης και βγάζει έναν εαυτό πραγματικά πολύτιμο. Όσοι τον εκτιμήσουν, θα έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από αυτόν…
Ακολούθα το ένστικτό σου. Κλείσε τα αυτιά σε όλες τις εξωτερικές φωνές και άφησε μόνο τη δική σου να σου πει ι πρέπει να κάνεις. Ο Maslow πίστευε ακράδαντα ότι μόνο το να ακολουθείς το ένστικτο σου και να κάνεις αυτό που εσύ και μόνο θεωρείς σωστό, θα σε φέρει αντιμέτωπο με τις πλέον σωστές και ακριβείς επιλογές στη ζωή σου.
Να βελτιώνεσαι διαρκώς. Το ξανάπαμε: δεν πρόκειται για ένα ταξίδι με τελικό προορισμό, αλλά για ταξίδι διαρκείας. Στο οποίο οφείλεις να βελτιώνεσαι μέρα με την ημέρα και να ανεβαίνεις ένα ένα τα σκαλιά, για να έχει και κάποια αξία και να σε οδηγήσει εκεί που θες να φτάσεις. Για αυτό, μην μένεις στάσιμη!
Αναζήτησε τις απόλυτες εμπειρίες. Που σε φτάνουν στο σχετικό peak και σου δίνουν το μέτρο για να αντιμετωπίσεις και όλες τις υπόλοιπες. Με αυτές σκεφτόμαστε και δρούμε πιο καθαρά. Με αυτές ενεργοποιούμαστε θετικά. Και με αυτές μπορούμε να κατευθύνουμε όλη μας την ενέργεια προς τους καλύτερους δυνατούς σκοπούς.
Μείωσε τις άμυνες του εγώ σου. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να γνωρίσεις 100% τον εαυτό σου και να τον στρέψεις προς όλη εκείνη τη δραστηριότητα που θα σε ανεβάσει επίπεδο και θα σου βγάλει ότι καλύτερο έχεις από μέσα σου. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος, για να μην πω και ο σκοπός της ζωής ενός ανθρώπου νοήμονος και αληθινού. Και με πραγματκιό νόημα στη ζωή. Κάθε άλλος δρόμος είναι καταδικασμένος, όπως πολύ ωραία, ο ίδιος ο Maslow είπε, σε αποτυχία: «Αν σχεδιάζεις να είσαι κάτι το πολύ λιγότερο από αυτό για το οποίο είσαι ικανός, τότε θα είσαι δυστυχισμένος για όλη σου τη ζωή». Ένα δίκιο το έχει, δε συμφωνείτε;
πηγή: Gala darling