Πως η σαμπάνια μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη μνήμη και συμβάλει στην καταπολέμηση της άνοιας!

Την σαμπάνια την έχουμε συνδέσει με ένα γιορτινό γεύμα ή με μια καλοκοσμική εκδήλωση. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων συνδέει την σαμπάνια και με την καλή μνήμη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Redding στην Βρετανία έκαναν πειράματα σε ποντίκια με σαμπάνιες Pinot Noir και Pinot Meunier.
Οι ειδικοί εξέτασαν τα ποντίκια πριν και μετά την χορήγηση αυτών των τύπων σαμπάνιας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως οι συγκεκριμένοι τύποι σαμπάνιας βοήθησαν τα ποντίκια να έχουν καλύτερη μνήμη. Πως; Βρήκαν πως είχαν αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών που διεγείρουν το σχηματισμό δικτύων των νευρικών κυττάρων και εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση.

Συγκεκριμένα, είχαν αυξημένη την πρωτεΐνη δυστροφίνη, η οποία ενεργοποιείται στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου και προστατεύσει από την απώλεια της συλλογιστικής ικανότητας και της χωρικής μνήμης.

Πως όμως βοηθά η σαμπάνια στην μνήμη στην πράξη; Οι συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών από όπου φτιάχνονται οι συγκεκριμένοι τύποι σαμπάνιας περιέχουν φαινολικά οξέα, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, 3 ποτήρια σαμπάνια βελτιώνουν τη χωρική μνήμη, που βοηθά στον προσανατολισμό του ατόμου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα ωστόσο, θα πρέπει όπως είπαν να γίνει μελέτη σε ανθρώπους για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Jeremy Spencer δήλωσε: “Αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική, επειδή δείχνει για πρώτη φορά ότι η μέτρια κατανάλωση σαμπάνιας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, όπως η μνήμη”

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της “Κοινωνίας για τη νόσο Alzheimer”, δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα πριν η σαμπάνια χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.

Via

Η εκφορά του γράμματος «Ν» μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο!

Eπίφυση; ή κωνάριο (pineal gland) – η μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία