Πως να σας παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά σε επαγγελματικό και όχι μόνο επίπεδο!

Σε περίπτωση που θέλετε να ασχοληθείτε με επιχειρήσεις, το βέβαιο είναι ότι πρέπει οι άλλοι να σας πάρουν στα σοβαρά.

Σύμφωνα λοιπόν με μία νέα έρευνα, υπάρχει τρόπος να αυξήσετε την αξιοπιστία σας σας με τη σωστή παρουσίαση, τις γνώσεις και τις ικανότητες διαχείρισης άλλων ανθρώπων.

Μερικές όμως συμβουλές για το τι να κάνετε σε επαγγελματικές συναντήσεις, θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Ένας καλός τρόπος για να κάνετε καλή εντύπωση είναι να αφήνετε τους ανθρώπους να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ το να μιλά κανείς για τον εαυτό του, διεγείρει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που τον διεγείρει το σεξ ή ένα καλό γεύμα. Οπότε όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις εμπειρίες τους, γίνονται πιο εύθραυστοι στους άλλους και όταν γίνονται πιο εύθραυστοι δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς και επενδύουν ο ένας στον άλλον.

Για να σας πάρουν στα σοβαρά πρέπει επίσης να ντυθείτε καταλλήλως. Ερευνητές του Princeton ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να καταγράψουν μία πρώτη εντύπωση, ουσιαστικά δηλαδή όσος χρόνος χρειάζονται για να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους. Ότι η πρώτη εντύπωση έχει τεράστια σημασία δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε στην τρίχα συνεχώς, αλλά ότι πρέπει να είστε προσεγμένοι και ταιριαστοί.

Μία δυνατή χειραψία δε σημαίνει ότι πρέπει να σφίξετε απλώς το χέρι κάποιου. Η δυνατή χειραψία είναι θέμα παρουσίας. Ειδικός λέει ότι στο δρόμο ή σε ένα χώρο, το κορμί σας πρέπει να είναι ίσιο και να δίνετε το χέρι σας με τρόπο που έχει σημασία. Να κοιτάτε τον άλλο στα μάτια. Μην κουνάτε το χέρι και στο τέλος της χειραψίας, να χαμογελάσετε οπωσδήποτε. Μία τέτοια χειραψία δείχνει σεβασμό.

Προσπαθήστε να ξέρετε τι συμβαίνει στον κόσμο. Ακόμη και αν πηγαίνετε να δώσετε συνέντευξη για να πάρετε μία δουλειά πολύ εξειδικευμένη, το να έχετε γενικές γνώσεις, αλλά και να γνωρίζετε τι συμβαίνει στον κόσμο είναι κάτι που σίγουρα θα μετρήσει υπέρ σας.

Να είστε εξαιρετικά προετοιμασμένος, δηλαδή να ξέρετε υπερβολικά καλά τον τομέα σας. Αν θέλετε οι ιδέες σας να μετρήσουν, να είστε καλύτερα προετοιμασμένος από οποιονδήποτε άλλον.

Τα νούμερα μπορεί να εντυπωσιάσουν, όμως ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους είναι να λέτε καλές ιστορίες.

Επίσης, το αν σε παίρνουν οι άλλο στα σοβαρά και κυρίως ο σεβασμός κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Τη σήμερον ημέρα, με αυτή τη εμμονή που έχει επικρατήσει ότι όλα πρέπει να γίνουν χθες, μειώνονται συνεχώς οι άνθρωποι που έχουν τη θέληση, την υπομονή και την πειθαρχία που απαιτείται για να καλλιεργήσεις τον σεβασμό. Βλέπεις, όπως ισχύει και για ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαΐ, έτσι και ο σεβασμός απαιτεί χρόνο και εμμονή στην λεπτομέρεια για να προετοιμαστεί.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι ο σεβασμός πάει πακέτο με την όποια θέση και το όποιο αξίωμα. Αν είσαι ο Πρόεδρας της Χ ή της Ψ εταιρείας, για παράδειγμα, όλοι θα σου βαράνε προσοχές, ακόμα και αν είσαι ο μεγαλύτερος φελός στο σύμπαν. Όμως, επειδή το κόβω κομματάκι απίθανο να έχεις τη δική σου εταιρεία, ιδού μερικά κολπάκια που, ακόμα και αν δεν θα σου εξασφαλίσουν τον σεβασμό των άλλων 100%, θα σε βάλουν σίγουρα στο σωστό τον δρόμο. Λάβε μόνο υπόψη ότι όλα αυτά που ακολουθούν δεν θα τα κάνεις μόνο μια φορά (και μετά τέρμα) αλλά θα πρέπει να τα εντάξεις για τα καλά στη ζωή σου, να τα κάνεις βίωμά σου κατά τέτοιο τρόπο που, όπως λένε, «να σου γίνουν δευτέρα φύση». Το λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Ντύσου σαν άνθρωπος
Ζούμε στην εποχή της εικόνας, το ξέρεις καλά. Οπότε ακόμη και αν είσαι ο «και γ@μώ τους σοβαρούς τύπους», αν η εμφάνισή σου δεν προδιαθέτει τον άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, δουλειά δεν γίνεται.

Άσχετα με το αν «το φυσάς» ή όχι, με το αν είσαι διάσημος ή δεν σε ξέρει ούτε η μάνα σου και με το αν είσαι «φέτες» ή δεν μπορείς να δεις το πουλί σου από το πάχος, επένδυσε όπως και δήποτε σε ένα καλό κοστούμι.

Όταν λέω «επένδυσε σε ένα κοστούμι», δεν εννοώ το κοστούμι του Μπάτμαν. Μιλάω για ένα σοβαρό κομμάτι, από αυτά που θα ήθελε κάθε άντρας να έχει καβατζωμένα στην γκαρνταρόμπα του. Οπότε, μην είσαι φτηνιάρης και μην τσιγκουνευτείς τα «γκαφρά». Βλέπεις, ένα κοστούμι που το ψώνισες από «το πανέρι», θα σε κάνει να δείχνεις από τραγικός έως αστείος -και το Τριώδιο, δυστυχώς, αργεί ακόμη. Αντίθετα, ένα κομμάτι που το πλήρωσες κάτι παραπάνω, θα σε κάνει να δείχνεις, αν όχι πιο σοβαρός, τουλάχιστον σαν ένας άνθρωπος που έχει καλό γουστό. Και το καλό γούστο το σέβονται όλοι.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα «πατούμενα» -φερ’ ειπείν, αν το μπάτζετ σου είναι 300 ευρώπουλα, προτίμησε να αγοράσεις ένα και μόνο καλό ζευγάρι παπούτσια παρά τρία «φτηνιάρικα» των 100 ευρώ. Κρίση – ξεκρίση, στο ρούχο «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» και την ποιότητα δεν μπορείς να την «κλέψεις», παρά τις «μαϊμούδες» που κυκλοφορούν ελεύθερες εκεί έξω. Θυμήσου: Είτε σου αρέσει, είτε όχι, το να προδιαθέσεις τον άλλο να σε σεβαστεί ξεκινά από το «περιτύλιγμα».

Η σιωπή είναι χρυσός
Ξέρω καλά ότι νομίζεις πως είσαι «τζίνι», όμως σου έχω νέα φιλαράκι: δεν είσαι. Αν ήσουν «τζίνι», δεν θα καθόσουν τώρα να διαβάζεις τις συμβουλές μου αλλά θα έπαιζες τον κόσμο ολάκερο στα δάκτυλά -καλή ώρα σαν τον μόρτη τον πιτσιρικά που μόνταρε το Φέησμπουκ. Επειδή λοιπόν δεν είσαι διάνοια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις τις περισσότερες φορές είναι, αντί να μιλάς, να κάθεσαι φρόνιμος και να ακούς τους άλλους.

Το λοιπόν, φρόντισε να είσαι διακριτικός, ελαφρώς μυστηριώδης και να μιλάς μόνο όταν χρειάζεται και μόνο όταν έχεις κάτι να πεις. Μην ξεχνάς ότι τα μεγαλύτερα λάθη συνήθως γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν προηγουμένως σκεφτεί πριν ανοίξουν το στόμα τους. Στην περίπτωσή σου, όσο λιγότερο σε ξέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να κρατήσει κάποια απόσταση απέναντί σου, η οποία, εν καιρώ, θα μετατραπεί σε σεβασμό.

Μην λες ψέματα
Μιλώντας από προσωπική πείρα, αν για κάθε φορά που κάποιος μ@λ@κ@κος μου άρχιζε τα «μούσια», κέρδιζα ένα ευρώ, σήμερα θα ήμουν ο πιο πλούσιος μάγκας στον ντουνιά.

Σοβαρά, δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να χάσεις τον σεβασμό κάποιου οριστικά και αμετάκλητα από το να αρχίσεις τα «φίδια», ειδικά αν το θέμα συζήτησης ο «απέναντι» το κατέχει καλύτερα από εσένα. Αν πρέπει ντε και καλά να μιλήσεις για κάτι που δεν σκαμπάζεις γρι, πες απλά «Δεν ξέρω». Μην υποτιμάς τη δύναμη αυτής της φράσης αφού, στην πραγματικότητα μόνο ο άντρας ο σωστός μπορεί να παραδεχτεί την άγνοιά του πάνω σε κάποιο ζήτημα.

Επιπλέον, και όσο παράξενο κι αν σου φανεί αυτό, χρησιμοποιώντας την άγνοιά σου μπορείς να μάθεις πολλά για το ποιόν του συνομιλητή σου. Βλέπεις, αν ο τυπάς με τον οποίο έχετε πιάσει το κουβεντολόι είναι σωστός και όχι κανά τσογλανάκι που γουστάρει να φέρνει τον κόσμο σε δύσκολη θέση, θα επιδιώξει να γυρίσει την κουβέντα σας σε κάποιο θέμα που ξέρει ότι γνωρίζεις καλά -άρα, και να σε βγάλει από την αμήχανη θέση στην οποία ίσως να έχεις έρθει.

ΠΗΓΗ

Είναι καλό για σένα να σταματήσεις να γίνεσαι “ενεργειακή τροφή” για τους άλλους…

Ένα υπέροχο ποστ που θα θες να τυπώσεις για να το διαβάζεις κάθε μέρα..