in , ,

Θα θες να αγκαλιάσεις μια αγελάδα αφού δεις το βίντεο και διαβάσεις το κείμενο..

Οι αγελάδες είναι πράα ζώα, στοργικά, συναισθηματικά και έξυπνα. Ο Μαχάτμα Γκάντι περιέγραφε την αγελάδα σαν “ένα ποίημα της συμπόνιας”. Οι αγελάδες σαφώς και αξίζουν τη συμπόνια μας καθώς και την κατανόηση και το σεβασμό μας. Πριν γίνω vegan, δε γνώριζα πολλά πράγματα για τις αγελάδες. Είχα δει μια φορά μια μόνο, ήμουν παιδί της πόλης.

Όταν επισκέφθηκα ένα καταφύγιο ζώων από φάρμες, εντυπωσιάστηκα από το πόσο όμορφα, γαλήνια και ειρηνικά ήταν αυτά τα κάποτε κακοποιημένα αλλά τυχερά ζώα. Πηγαίνοντας κοντά σε μια αγελάδα και αγγίζοντάς την, ήταν μια μεγάλη συναισθηματική εμπειρία για μένα. Καθώς απαλά έβαζα το χέρι μου στο κεφάλι της, κοιτούσα βαθιά στα μάτια της και απολογούμουν για την παλιά μου συμπεριφορά καθώς έτρωγα κρέας και γαλακτοκομικά, και γιατί δεν εκτιμούσα το δικαίωμά της να έχει τη θέση της δίπλα μου σε αυτό τον πλανήτη. Σήμερα όχι μόνο εκτιμώ τις αγελάδες αλλά τις αγαπώ.

Αν δε γνωρίζετε πολλά γι’ αυτούς τους φίλους μας, εδώ είναι 10 πράγματα για τις αγελάδες που θα σας καταπλήξουν:

1. Οι αγελάδες είναι έξυπνες.airbrushed-jersey-cow-face

Η ιδέα ότι οι αγελάδες είναι χαζές είναι μύθος. Οι αγελάδες βασικά είναι πολύ έξυπνες, περίεργες και ικανές να έχουν κριτική σκέψη και να λύνουν προβλήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγελάδες είναι ικανές να μαθαίνουν συσχετισμούς και να χρησιμοποιούν παρελθοντικές εμπειρίες για να αποφασίσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες. Όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση, οι αγελάδες ενθουσιάζονται και αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς τους και τα εγκεφαλικά κύματα. Μερικές αγελάδες ακόμα πηδούν στον αέρα σα να φώναζαν, “Εγώ το έκανα!”

2. Οι αγελάδες θυμούνται τα πάντα.1411746580000-cattle

Αν βρεθείς κοντά σε μια αγελάδα, να είσαι καλός μαζί της γιατί θα σε θυμάται. Οι αγελάδες έχουν εξαιρετική μνήμη και είναι πολύ καλές στο να θυμούνται και να αναγνωρίζουν πρόσωπα ακόμα και μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι αγελάδες επίσης έχουν πολύ καλή μνήμη του χώρου. Μπορούν να θυμούνται πού είναι τοποθετημένα διάφορα πράγματα όπως φαγητό, νερό, το καταφύγιο, τα καλύτερα σημεία για βόσκηση και το πιο σημαντικό, την τοποθεσία που έχουν τα μωρά τους.

3. Οι αγελάδες είναι πολύ συναισθηματικές.791

Και οι αγελάδες έχουν μεταπτώσεις στη διάθεσή τους. Είναι λυπημένες όταν ο καιρός είναι κακός και πρακτικά χαμογελούν όταν έξω είναι ηλιόλουστα. Όπως οι άνθρωποι, οι αγελάδες αναζητούν την ευχαρίστηση και αγαπούν πολύ το παιχνίδι. Όταν αφήνονται έξω μετά από μεγάλο διάστημα που βρίσκονταν εντός, οι αγελάδες τρέχουν και χοροπηδούν με χαρά. Μερικές φορές ωστόσο, μια αγελάδα απλά θέλει να μείνει μόνη της γιατί δεν αισθάνεται καλά και θέλει να απομονωθεί από τις υπόλοιπες. Οι αγελάδες μπορεί να είναι κακόκεφες και ευαίσθητες. Μπορεί να αντιπαθούν ορισμένα άτομα και να μνησικακούν για χρόνια άλλες αγελάδες και ανθρώπους που τις πλήγωσαν.

4. Οι αγελάδες δημιουργούν στενές φιλίες.5518509306_c798b6d572

Οι αγελάδες σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς και φιλίες, επιλέγοντας να περνούν πολύ από το χρόνο τους μόνο με μερικά άτομα που προτιμούν. Έχουν επίσης και κολλητούς. Έρευνες έδειξαν πως όταν οι αγελάδες είναι με τις καλύτερές τους φίλες, τα επίπεδα του στρες τους μειώνονται και όταν αποχωρίζονται από αυτές, τα επίπεδα του στρες τους αυξάνονται. Οι αγελάδες βοηθούν η μια την άλλη, μαθαίνουν η μια από την άλλη και παίρνουν αποφάσεις βασιζόμενες στη συμπόνια και τον αλτρουισμό. Κάνουν ακόμα και συνεργασίες για την περιποίησή τους όπου η μια περιποιείται το τρίχωμα της άλλης.

5. Οι αγελάδες μπορεί να είναι πολύ δημοφιλείς.2fd12e5

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο αλλά οι αγελάδες έχουν κοινωνική ιεραρχία με μια Βασίλισσα Μέλισ…. ε, Αγελάδα! Υπάρχει συχνά μια αγελάδα στο κοπάδι που είναι ο αρχηγός που υπαγορεύει τη συμπεριφορά στις υπόλοιπες αγελάδες. Όποια αγελάδα δεν ακολουθήσει τον αρχηγό απομονώνεται από το κοπάδι. Όταν νέες αγελάδες εισάγονται σε ένα καθιερωμένο κοπάδι, θα πρέπει να δικτυωθούν και να χτίσουν σχέσεις μέχρι να γίνουν αποδεκτές σε αυτό.

6. Οι αγελάδες αγαπούν τα μωρά τους.mother cow licking calf

Ο πιο ισχυρός δεσμός για μια αγελάδα είναι αυτός μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Οι αγελάδες έχουν πολύ ισχυρούς μητρικούς δεσμούς και είναι πολύ προσεκτικές, προστατευτικές και αγαπησιάρες σα γονείς. Όταν αυτό γίνεται, μια μητέρα αγελάδα μπορεί να θηλάζει το μωρό της έως και τρία χρόνια. Ο δεσμός μητέρας-παιδιού συνεχίζει και μετά το θηλασμό. Οι μητέρες με τα παιδιά τους είναι πολύ κοντά μεταξύ τους για όλη τους τη ζωή. Υπάρχει επίσης μητρική αλληλεγγύη στην κοινότητά τους καθώς άλλες αγελάδες στο κοπάδι αν χρειαστεί, βοηθούν τα μοσχαράκια στην ανατροφή τους.

7. Οι αγελάδες θρηνούν βαθιά.541678_10151237916529466_747407268_n

Επειδή οι αγελάδες κάνουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με τους αγαπημένους τους, είναι το πλέον φυσικό να δείχνουν σημάδια θρήνου όταν αποχωρίζονται από αυτούς. Όταν ένα μοσχαράκι απομακρύνεται, η μητέρα κλαίει και μουγκρίζει για ώρες, ακόμα και μέρες, και πέφτει σε μεγάλη μελαγχολία. Οι μητέρες αγελάδες αναζητούν τα μωρά τους, εμφανώς ταραγμένες, όπως και τα μοσχαράκια τους κλαίνε για τη μητέρα τους.

8. Οι αγελάδες λένε περισσότερα από “Μμμμμμ…”.

0001ab67-642Ενώ οι αγελάδες κάνουν “μμμμμ…” για να επικοινωνούν, παίρνουν επίσης διάφορες στάσεις σώματος και εκφράσεις προσώπου. Άλλος ένας τρόπος που οι αγελάδες “τα λένε” είναι μιμούμενες η μια τις ενέργειες της άλλης. Αν μια σταματήσει να τρώει και αρχίσει να περπατά στο λιβάδι, οι άλλες αγελάδες μπορεί να σηκωθούν και να ακολουθήσουν. Αυτή η συλλογική συμπεριφορά και η δικτύωση είναι ένα τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των αγελάδων.

9. Οι αγελάδες είναι πολύ στοργικές και συγχωρούν.1381420_647137321984420_330159469_n

Αν δεν έχετε χαϊδέψει ποτέ την κοιλιά μιας αγελάδας, θα πρέπει να το βάλετε στη λίστα σας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Οι αγελάδες αγαπούν να τις χαϊδεύεις και να τις ξύνεις πίσω από τα αυτιά. Είναι πολύ αγαπησιάρες και καλοδέχονται την αλληλεπίδραση με καλούς ανθρώπους. Ακόμα οι αγελάδες που έχουν υποστεί κακομεταχείριση ή κακοποίηση στο παρελθόν μπορούν να γιατρέψουν τις πληγές τους με τον καιρό, να συγχωρήσουν και να μάθουν ξανά να εμπιστεύονται ανθρώπους.

10. Οι αγελάδες μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια.

10500531_10152345429679475_2678338094714921787_nΌταν οι αγελάδες δε ζουν υποδουλωμένες στη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών, η φυσιολογική διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια. Αυτός ο αριθμός είναι 4 φορές το διάστημα της ζωής των αγελάδων που χρησιμοποιούνται για κρέας. Οι αγελάδες που εκτρέφονται για κρέας σφάζονται σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών και τα μοσχαράκια που θανατώνονται για να γίνουν “μοσχαράκι γάλακτος” δεν καταφέρνουν να ζήσουν πάνω από μερικούς μήνες. Οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία οδηγούνται στη σφαγή όταν η παραγωγή τους σε γάλα μειωθεί, συνήθως στην ηλικία των 4 ετών. Προφανώς, οι αγελάδες προορίζονταν για να μοιράζονται αυτή τη Γη με εμάς για ένα αρκετά μεγαλύτερο διάστημα.

Τώρα που γνωρίζετε τόσα πολλά για τις αγελάδες, να είστε σίγουροι ότι αξίζει να συναντήσετε μία. Επισκεφθείτε ένα από τα πολλά καταφύγια ζώων όπου οι αγελάδες ζουν ειρηνικά και σε ασφαλές περιβάλλον και ίσως να τους δώσετε και ένα χαδάκι στην κοιλιά. Σας το υπόσχομαι θα είναι μία συγκινητική εμπειρία.

Φωτογραφία: Farm Sanctuary.
Φωτογραφία: Farm Sanctuary.

Μεταφρασμένο άρθρο από One Green Planet.

Πηγή

Η δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιούμε! ΒΙΝΤΕΟ

Απόψε μην κοιμηθείτε – Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρεις οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί. Και γίνονται θαύματα…