Τι είναι το Ginkgo Biloba και ποια τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία

Μπορεί το Ginkgo biloba να μην ανήκει στα δημοφιλή βότανα της ελληνικής αγοράς, ωστόσο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα γνωστό. Οι επιστήμονες έχουν ήδη αναγνωρίσει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, μακρόβιο και ανθεκτικό, που φτάνει σε ύψος τα 35 μ. Είναι εύκολο στην καλλιέργεια, καθώς δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και πλατιά σε σχήμα βεντάλιας και διαιρούνται σε δύο χαρακτηριστικούς λοβούς που φέρουν στη μέση μία κεντρική τομή. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το φυτό ονομάζεται και δίλοβος. Η κοινή ονομασία του σημαίνει «ασημένιο βερίκοκο», χαρακτηρισμό που οφείλει στους καρπούς του, οι οποίοι έχουν ασημένιο χρώμα και περιβάλλονται από ένα κίτρινο σαρκώδες περίβλημα με έντονη δυσάρεστη οσμή.

Για την ιστορία
Το Ginkgo biloba είναι το αρχαιότερο είδος δέντρου που έχει εντοπιστεί στον πλανήτη. Υπολογίζεται από απολιθώματα ότι εμφανίστηκε πριν 180-200 εκατομμύρια χρόνια. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία ευδοκιμεί από παλιά, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική έκανε την εμφάνισή του τον 18ο αιώνα. Οι κινέζοι θεραπευτές το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν το άσθμα και τον χρόνιο βήχα, τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, το χρησιμοποιούσαν για τη δύσπνοια, την απόχρεμψη και την ενίσχυση των πνευμόνων.

Πώς μας ωφελεί

Εγκέφαλος Το Ginkgo biloba θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο. Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης, δρα κατά της κατάθλιψης και της γεροντικής άνοιας. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, έδωσαν ενδείξεις ότι το Ginkgo biloba μπορεί να έχει θεραπευτική δράση κατά της άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν χορηγηθεί σε πρώιμο στάδιο.

Αίμα Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων, ενώ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση του συνδρόμο Raynaud (υπεραισθησία των άκρων στο κρύο), καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος στα άνω και κάτω άκρα.

Δέρμα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το Ginkgo biloba είναι αποτελεσματικό ενάντια στη λεύκη, κατά την οποία τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη σταματούν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκά σημάδια στο δέρμα.

Μαλλιά Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την ενδυνάμωση της τριχοφυΐας και τον περιορισμό της τριχόπτωσης.

Μάτια Υπάρχουν ενδείξεις ότι δρα θεραπευτικά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει μείωση ή ακόμα και ολική απώλεια της όρασης.

Γονιμότητα Θεωρείται αφροδισιακό, καθώς αυξάνει τη λίμπιντο. Επίσης, η δράση του βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων. Μάλιστα, έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών που αντιμετώπιζε προβλήματα ανικανότητας, με τη χρήση του βοτάνου παρατήρησε αισθητή βελτίωση χωρίς παρενέργειες.

Γήρανση Η αντιοξειδωτική του δράση, που οφείλεται κυρίως στα φλαβονικά γλυκοσίδια, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.

Αντενδείξεις
Το Ginkgo biloba θεωρείται ασφαλές, καθώς δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές παρενέργειες κατά τη χρήση του. Σπανίως καταγράφονται ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και κεφαλαλγίες. Η συμβουλή γιατρού κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις που πρόκειται να ληφθεί ταυτόχρονα με άλλα βότανα ή φάρμακα. Επίσης, δεν αντικαθιστούμε ποτέ με το εν λόγω βότανο τη θεραπεία που μας έχει συστήσει ο γιατρός μας για κάποια πάθηση που μπορεί να έχουμε, τον ρωτάμε όμως αν μπορούμε να το παίρνουμε συμπληρωματικά. Δεν συνιστάται η χρήση του από εγκύους, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά, από άτομα με επιληψία, καθώς και από όσους ακολουθούν αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, δεν επιτρέπεται η λήψη του σε περίπτωση πυρετού.

Εφαρμογή
Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται είναι τα φύλλα του. Στο εμπόριο θα βρούμε προϊόντα σε δισκία, κάψουλες ή βάμματα. Η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 γρ. Για να δούμε αποτελέσματα, απαιτείται η λήψη του για περίπου 3 μήνες, όμως πρέπει να γίνεται διακοπή μιας εβδομάδας ύστερα από 15 ημέρες συνεχόμενης χορήγησης.
Ως έγχυμα:
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι Ginkgo biloba σε αποξηραμένη μορφή. Το αφήνουμε για 10-15΄, ώστε να απελευθερώσει τα θρεπτικά συστατικά του, και το σουρώνουμε. Μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο, περίπου δύο φορές την ημέρα.
Σε μορφή βάμματος:
Λαμβάνουμε 15 σταγόνες, τρεις φορές ημερησίως.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr).

πηγή

20 Τρόφιμα που «ξεβουλώνουν» με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες

Φτιάξτε ένα απολαυστικό ρόφημα με λουίζα