Ήπιατε νερό με σαπουνάδα, έσπασε το θερμόμετρο ή ήπιατε κρασί με φελλό; Αντιμετωπίστε τα με τις παρακάτω συμβουλές…
Πάει ο φελλός! Έπεσε στο κρασί
Σίγουρα σας έχει συμβεί να ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί και να πέφτει μέσα ένα κομμάτι φελλού. Αρκετοί μάλιστα έχουν ακούσει ότι αν πιεις κρασί με φελλό μπορεί να προκληθούν διαταραχές στο γαστροπεπτικό σύστημα. Αλήθεια ή ψέματα;
Τι μπορεί να σας προκαλέσει: Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην πάθετε απολύτως τίποτα αφού ο φελλός δεν είναι επικίνδυνος. Ίσως ωστόσο, σε ελάχιστες περιπτώσεις, να έχετε για μικρό χρονικό διάστημα αέρια ή φούσκωμα.
Στάχτη στο ποτό μου!
Αν σας πέσει στάχτη το πιο πιθανό που μπορεί να πάθετε είναι ναυτία, να ζαλίζεστε και να κάνετε εμετούς. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η στάχτη ανακατευτεί με το ποτό ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος αργεί ή παύει για ένα διάστημα με αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πιείτε πολλά ποτήρια νερό(περίπου 7) έτσι ώστε να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Τα συμπτώματα θα περάσουν μετά από λίγες ώρες. Αν ωστόσο δεν αισθάνεστε καλά μετά από μεγάλο διάστημα επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Τι αφρίζει στο νερό;
Η σαπουνάδα στο ποτήρι που βάλατε να πιείτε μπορεί να είναι από ένα ποτήρι που δεν ξεπλύνατε καλά. Τα κυριότερα συμπτώματα σε μια τέτοια περίπτωση, αν βέβαια ήπιατε αρκετή σαπουνάδα, είναι διάρροια, πόνους στην κοιλιά και εμετός.
Τι μπορείτε να κάνετε: Τα παραπάνω δεν είναι ανησυχητικά αφού μέχρι την επόμενη μέρα το πολύ θα έχουν υποχωρήσει. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν μετά από 24 ώρες επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Προσοχή, αν ήπιατε σαπουνάδα πριν τον νυχτερινό σας ύπνο και κάνετε εμετούς περιμένετε λίγη ώρα γιατί είναι επικίνδυνο να πάτε αμέσως για ύπνο. Αν ήπιατε κατά λάθος απορρυπαντικό πλυντηρίου ή κάποιο άλλο παρόμοιο προϊόν επικοινωνήστε άμεσα με το κέντρο δηλητηριάσεων.(210-7793777).
Έσπασε το θερμόμετρο
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο υδράργυρος είναι τοξικός. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι σε γενικές γραμμές τα θερμόμετρα παλιάς μορφής δεν περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, που να είναι ικανές να μας βλάψουν. Επισημαίνουν ωστόσο ότι καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, αν το θερμόμετρο σπάσει και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, καλού – κακού. Φορέστε γάντια, καθαρίστε με ένα χαρτί τον υδράργυρο, αερίστε το χώρο και βάλτε τον υδράργυρο σε μια σακούλα καλά κλεισμένη.
Πότε πρέπει να προσέξετε: Ο υδράργυρος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας αν εξατμιστεί και στην συνέχεια τον εισπνεύσετε αφού οι ατμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί.