in

Το κλισέ όλων των κλισέ: “Ζήσε στο παρόν” και 7 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις

Πρόσφατα έμαθα ότι ένας γνωστός μου, ετών 29, έχει καρκίνο. Όταν μου το είπαν, ήταν πολύ δύσκολο να το πιστέψω. Κι όμως, το παιδί αυτό φεύγει από τη ζωή… Αυτή η είδηση, όπως και τα βιβλία που διάβασα την περίοδο που είχα την μικρή μελαγχολία μετά την εγκυμοσύνη, μου έδωσαν κίνητρο να σας γράψω τους τρόπους να ζείτε και να χαίρεστε το ΤΩΡΑ!…

Ο Eckhart Tolle, συγγραφέας του βιβλίου «Η δύναμη του τώρα» που έγινε best seller καθώς πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται μέσα σε ένα βράδυ.

Στο βιβλίο του αναφέρει ότι μέχρι τα 29 του είχε μια γεμάτη μεν, αλλά κενή ζωή. Πολλά άγχη, υποχρεώσεις και μεγάλη καριέρα. Ωστόσο, υπέφερε από αϋπνίες. Ένα βράδυ λοιπόν, στα 29α γενέθλιά του, ξύπνησε όπως τις υπόλοιπες ημέρες νωρίς τα χαράματα και είχε, όπως την περιγράφει, μια επιφώτιση. Σκέφτηκε «τι νόημα έχει να συνεχίσω να ζω μέσα στη μιζέρια;» και «γιατί δεν αντέχω τον εαυτό μου;»… Περιγράφει πολύ γλαφυρά την επιφώτιση και λέει ότι άκουγε συνέχεια τις λέξεις «resist nothing», δηλαδή, «μην αντιστέκεσαι σε τίποτα». Από εκείνη τη νύχτα της βαθιάς συνειδητοποίησης, ένιωσε συμφιλιωμένος με τον εαυτό του και γαλήνιος. Εκείνη η νύχτα άλλαξε τη ζωή του. Στο βιβλίο του εξηγεί το πώς…

Αν θέλεις κι εσύ να διώξεις τον φόβο και να ζεις την κάθε στιγμή, κάνε την αρχή διαβάζοντας τα σημαντικότερα που κράτησα και προσπαθώ να θυμάμαι καθημερινά:

1. Απελευθερώσου από τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος

Αν το σκεφτείς, το παρελθόν έρχεται σαν ανάμνηση στο μυαλό σου στο παρόν. Επίσης, σκέφτεσαι το μέλλον πάλι στο τώρα. Το παρόν είναι που έχει την μεγαλύτερη δύναμη και σημασία. Στην ουσία, μόνο το παρόν υπάρχει… Αυτό έχει σημασία και αυτό ζεις… Διαφορετικά, ζεις τη ζωή σου μόνο μέσα από την ανάμνηση και την αναμονή.

2. Μήπως σε δυσαρεστεί ο τρόπος που ζεις;

Μήπως κρατάς μια σιωπηλή αγανάκτηση ή στεναχώρια μέσα σου για ένα κοντινό σου πρόσωπο; Μήπως ένα κομμάτι σου αντιστέκεται και μετανιώνει για τη δουλειά που κάνει; Συνειδητοποιείς ότι η αρνητική αυτή ενέργεια συσσωρεύεται μέσα σου και είναι πολύ βλαβερή, τόσο για την σωματική όσο για την ψυχική σου υγεία; Κάνε μια ενδοσκόπηση και ανακάλυψε το παραμικρό κατάλοιπο δυσαρέσκειας και απροθυμίας; Νιώσε το συναίσθημα και παρατήρησε πως επηρεάζει το σώμα σου. Σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις και σε δυσαρεστεί. Τι επιλογές έχεις;

Μίλησε στο άτομο που το αφορά και εξέφρασε εντελώς αυτά που νιώθεις.
Πέτα τον αρνητισμό που το μυαλό σου δημιούργησε για την κατάσταση και που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Και το πώς μπορείς να ξεφορτωθείς τον αρνητισμό; Απλά με το να τον ξεφορτωθείς. Πώς πετάς κάτι που έπιασες και σου καίει τα χέρια σου; Πώς πετάς ένα άχρηστο φορτίο;
Το κάνεις απλά και αυτόματα με το που θα αναγνωρίσεις ότι σε κάνει να υποφέρεις με το να το κουβαλάς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις και να εμπιστευτείς τα συναισθήματά σου.

3. Μην ξεχνάς τον προορισμό σου, όμως μη χάνεις των εσωτερικό σου σκοπό

Αν σκεφτείς ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι, είναι σίγουρα ωφέλιμο να γνωρίζεις τον προορισμό ή έστω την γενική κατεύθυνση. Ωστόσο, αν ο προορισμός ή τα βήματα που σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον, απορροφούν τόσο πολύ τη προσοχή σου και γίνονται πιο σημαντικά από το βήμα που κάνεις τώρα, δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου.

4. Η δύναμη της επιλογής

Η λέξη «επιλογή» είναι πολύ διαδεδομένη αυτή την εποχή. Ωστόσο, για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, απαιτείται μεγάλη δόση συνειδητότητας. Μπορείς να επιλέξεις, όταν είσαι παρών. Όταν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου στο τώρα.

5. Ο αρνητισμός έχει τις ρίζες του στο πριν και στο μετά

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος, πίεση, ένταση και νευρικότητα, οφείλονται στην πολλή ενασχόληση με το μέλλον.

Oι ενοχές, η μνησικακία, η δυσαρέσκεια και η λύπη, έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.
Μπορεί να σκεφτείς ότι οι συνθήκες και τα γεγονότα φταίνε για τα συναισθήματά σου. Σκέψου όμως ότι αυτό δεν αλλάζει, πάντα θα έρχονται και αναποδιές και κακοτυχίες.
Εσύ μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που θα ζεις και θα σκέφτεσαι, δηλαδή τον τρόπο που θα επεξεργάζεσαι και θα λαμβάνεις τα γεγονότα στη ζωή σου. Διαφορετικά θα ζεις μέσα από σκιές.

6. Δώσε στη θρησκεία σου ωφέλιμο νόημα

Ο Θεός που πιστεύεις δεν χρειάζεται να είναι τιμωρός ούτε να θέλει να ζεις με ενοχές. Ο Θεός είναι μέσα σου και εσύ του δίνεις νόημα και δύναμη στην ύπαρξή του.

7. Έλα σε επαφή με τη φύση

Μπορεί να σου ακουστεί κοινότυπο, όμως η επαφή με τη φύση μπορεί να σου δημιουργήσει έντονο συναίσθημα ασφάλειας και γαλήνης. Νιιώσε τη φύση γύρω σου και απόλαυσε τη στιγμή κλείνοντας για λίγο τα μάτια σου, καθαρίζοντας το μυαλό σου από περιττές σκέψεις.

Όταν λοιπόν σκέφτομαι τον νεαρό φίλο μου, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η ζωή αν δεν μπορώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή μου… Αν χάνω την επαφή με τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου; Είμαι ζωντανή; Ή μήπως ζωντανή νεκρή;… Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και θυμάμαι το πόσο μικρή και απρόοπτη είναι η ζωή μας, χτυπάω το καμπανάκι στον εαυτό μου για τις αποφάσεις που χρειάζομαι να πάρω και τις αλλαγές που χρειάζομαι να κάνω έτσι ώστε να απελευθερωθώ από κάθε δυσαρέσκεια και μνησικακία… Σου εύχομαι να κάνεις και εσύ το ίδιο….

Να είσαι καλά!!
Σ.

ΠΗΓΗ

Μάθε να αναγνωρίζεις συναισθήματα με το διάβασμα του προσώπου,καθώς θα βλέπεις τις εκφράσεις που παίρνει ο συνομιλητής!

Αυτοεκτίμηση, αγάπη για τον εαυτό, αποβολή ενοχών