Περίπου δύο εβδομάδες πριν ο κόσμος μας απέκτησε μια καινούργια χώρα και αυτή είναι μια είδηση σοβαρή και καθόλου αστεία.
Η Ελεύθερη Δημοκρατία της Λιμπερλαντ ιδρύθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου 2015 και έχει όλα όσα κάνουν ένα έθνος, χμ, έθνος. Σημαία, εθνικό ύμνο και μια (προσωρινή έστω) κυβέρνηση αν και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει απόλυτα στο ερώτημα αν αυτό η επινόηση μπορεί να αναγνωρισθεί κανονικά σαν κράτος ή όχι. Όπως και να έχει αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Χώρα Της Ελευθερίας.
Την ίδρυσε ένας 31χρονος Τσέχος πολιτικός που είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος Ελεύθεροι Πολίτες αλλά πλέον αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ενός μικρού κομματιού γης που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη και κάποιοι ξέχασαν να το δώσουν κάπου μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο του επιτρέπει να πάρει τον έλεγχο αυτής της όπως όλα δείχνουν «αδιεκδίκητης» περιοχής.
Όλα έγιναν αλήθεια όταν ο Βιτ Γέντλιτσκα ένοιωσε βαθειά μέσα του την επιθυμία να ζήσει σε μία χώρα όπου οι “τίμιοι” άνθρωποι θα ζουν μια “τίμια” ζωή, με ελάχιστη έως καμία παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση.
Στη Λιμπερλαντ “όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν εθελοντικά και κάτω από τη συνολική ιδέα ότι οι απόλυτα ικανοί πολίτες θα καταφέρουν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά κάθε τομέα, να ρυθμίσουν σιγά σιγά τη φορολογία και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό κράτος”.
Η Λίμπερλαντ δέχεται κάθε οικονομική χορηγία και υποστήριξη. Και σε bitcoin.
“Νιώσαμε πραγματικά περιορισμένοι. Νιώσαμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε υπό πίεση”, δήλωσε ο 31χρονος στο Fox News. “Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν ακόμα φορολογικό παράδεισο. Χρειαζόμαστε ένα μέρος όπου ο κόσμος μπορεί να ευημερήσει”.
“Δεν μπορούσαμε να κάνουμε την κυβέρνησή μας να χαμηλώσει τους φόρους. Προσπάθησα σκληρά να πείσω τους πολιτικούς ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερους μισθούς. Ότι χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες. Όλοι οι αντίπαλοι μου είπαν “πρέπει να κάνεις το δικό σου κράτος για να αποδείξεις τις ιδέες σου περί ελευθερίας” κι αυτό έκανα”, είπε επίσης.
Η Γη Της Ελευθερίας δημιουργήθηκε σε περιοχή η οποία δεν διεκδικείται ούτε από την Κροατία ούτε από τη Σερβία -τις δύο χώρες, δηλαδή, που συνορεύουν με αυτήν- και έχει εμβαδόν 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Έχει ήδη το δικό της εθνόσημο, δικό της σύνταγμα και δικούς της νόμους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της της Λίμπερλαντ έχουν ήδη δεχθεί περισσότερες από 270 χιλιάδες αιτήσεις για νέα υπηκοότητα ενώ ο αριθμός αυξάνεται. Περίπου 4 χιλιάδες θα μπορούν να αποκαλούν εαυτούς Λιμπερλαντιανούς σε λίγο καιρό από τώρα.
Αν ενδιαφέρεσαι και εσύ να γίνει πολίτης αυτού του νεοσύστατου γεωπολιτικού πειράματος που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει να ξέρεις ότι αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας μπορούν να υποβάλουν όσοι:
σέβονται τους συνανθρώπους τους
σέβονται τις γνώμες τους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή προσανατολισμού
σέβονται την (απαράβατη) ιδιωτική ιδιοκτησία
δεν έχουν κομμουνιστικό, ναζιστικό ή άλλο εξτρεμιστικό παρελθόν
δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα
Το σύνθημα της χώρας είναι “Ζήσε Και Άσε Να Ζήσουν”.
Η ιστορία λέει ότι καθώς ερευνούσε για περιοχή που χαρακτηρίζεται «κενή ανθρώπων», ο Β. Γ. ανακάλυψε ένα κομμάτι γης 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία. Αναζήτησε τον μοναδικό κάτοικο της περιοχής, πήρε την άδεια και του, κήρυξε σχηματισμό έθνους και εάν όλο αυτό αναγνωριστεί θα είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο μετά το Βατικανό.
Η Κροατία έχει ήδη γνωστοποιήσει όποιον ενδιαφέρεται ότι δεν θα αναγνωρίσει επίσημα καμία Λιμπερλαντ, αφού, εαν δεν είναι απλά ένα αστείο, είναι μια «εικονική καταπάτηση».
Όταν δημοσιογράφοι από την Τσεχία επιχείρησαν να επισκεφθούν τη Γη Της Ελευθερίας, Κροάτες συνοριοφύλακες τους απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα. Γιατί; Μα είναι περισσότεροι από τον έναν μόνιμο κάτοικο της Λιμπερλαντ ο οποίος, αν και δεν το ξέρει, είναι ζει προφανώς σε ένα κράτος υπό κροατική κατοχή.
Επιπλέον η κυβέρνηση της Αιγύπτου είπε σε όσους πολίτες της αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο νέο αυτό μίνι κράτος “να σοβαρευθούν και να μην πέφτουν θύματα των κοινωνικών δικτύων”.
Το αστείο που κανείς δεν ξέρει εάν είναι αρκετά αστείο ή απλά τραγελαφικό έχει τη δική του επίσημη ιστοσελίδα ΕΔΩ