in

Επιτέλους υπάρχει Ελπίδα:Το νέο φάρμακο Venetoclax που απλά “λιώνει τα καρκινικά κύτταρα”

Ένα νέο φάρμακο ( Venetoclax ) κατά ορισμένων από τις πιο περίπλοκες μορφές λευχαιμίας (καρκίνου του αίματος), οδήγησε σε μεγάλες βελτιώσεις στην υγεία των περισσότερων περιπτώσεων στις οποίες δοκιμάστηκε και σε ολική ανάρρωση σε μερικές άλλες.

Ειδικότερα, ερευνητές του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης και του Κέντρου για τον Καρκίνο Peter MacCallum, έδειξαν ότι το φάρμακο με την ονομασία Venetoclax μπορεί να “μειώσει σημαντικά τα καρκινικά κύτταρα του αίματος”, σύμφωνα με το ρωσικό RT, αφήνοντάς τα να “λιώσουν”.

Η δοκιμή του φαρμάκου, η οποία “αφήνει μεγάλες ελπίδες για τους καρκινοπαθείς”, έγινε στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, για διάρκεια τεσσάρων ετών, σε 116 ασθενείς. Στο 79% των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν θετικά αποτελέσματα, ενώ ορισμένοι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως.

Ήταν η πρώτη δοκιμή ενός φαρμάκου το οποίο είναι αποτέλεσμα τριών δεκαετιών έρευνας. Οι παρατηρήσεις από τις δοκιμές θα δημοσιευτούν, σήμερα, στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald.

Η Herald φιλοξενεί δηλώσεις ενός από τους ασθενείς με λευχαιμία που συμμετείχαν στις δοκιμές, του 63χρονου Rodney Jacobs, ο οποίος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα από το νέο φάρμακο ήταν “απλά εντυπωσιακά”, καθώς και ότι δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου παρενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή John Seymour, επικεφαλής της Αιματολογικής Υπηρεσίας του Κέντρου για τον Καρκίνο Peter MacCallum, το φάρμακο έχει την προοπτική να μπορεί να καταπολεμήσει και άλλες μορφές καρκίνου.

Πώς δουλεύει το νέο φάρμακο

Ο καθηγητής Andrew Roberts, κλινικός αιματολόγος και ερευνητής του καρκίνου, εξήγησε ότι το Venetoclax είναι σχεδιασμένο να σκοτώνει την πρωτεΐνη BCL-2, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώνουν.

“Πιστεύω ότι αυτό το φάρμακο θα είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από μόνα τους, επειδή δείχνουν σε πραγματικούς ανθρώπους, ακριβώς ποια μπορεί να είναι η προοπτική αυτής της δουλειάς”, δήλωσε.

Η πρωτεΐνη BCL-2 είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα από τη δεκαετία του 1980, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί ένας τρόπος να ανασταλεί. “Σχεδόν 30 χρόνια μετά, αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατό”, σχολίασε ο καθηγητής Seymour, ο οποίος πρόσθεσε:

“Δεν έχει υπάρξει άλλο φάρμακο με τη δυνατότητα να αναστείλει την πρωτεΐνη BCL-2. Αυτό, σε συνδυασμό με την προοπτική να εφαρμοστεί σε περισσότερες περιπτώσεις, καθιστούν τα αποτελέσματα περισσότερο από απλά πολύ καλά για τους ασθενείς [στους οποίους δοκιμάστηκε]”.

Ποιο συναίσθημα σας προκάλεσε το θέμα; ΠΗΓΗ

Τσάι δυόσμου: Τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία

Κοροναϊός: Αυτές είναι οι πιο σαφής απαντήσεις γιατρών στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα.