Σχεδόν όλες οι μεγαλύτερες και επικρατέστερες θρησκείες σε αυτόν τον πλανήτη διδάσκουν και περνούν τα πνευματικά τους μηνύματα στους πιστούς τους.Πολλές θρησκείες έχουν πολλά κοινά σημεία και ηθικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται και οι οποίες αποτελούν και τον πνευματικό χάρτη-οδηγό των ανθρώπων που τις ακολουθούν!
Υπάρχουν σίγουρα κάποια δεδομένα και μαθήματα των 5 επικρατέστερων θρησκειών τα οποία έχοντας γνώμονα τις δυνάμεις του καλού μπορούν να γίνουν αποδεκτά ακόμα και από τους ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν καμία θεϊκή υπόσταση! Από κάτω ακολουθούν 5 από αυτά τα μαθήματα:
1.Ο ορισμός της αγάπης στον Χριστιανισμό
Ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης! Διδάσκει την ανιδιοτελή, ευγενική και διαρκή αληθινή αγάπη στους ανθρώπους. Η αγάπη είναι το απαραίτητο συστατικό της ζωής, των σχέσεων και το φίλτρο μέσα από το οποίο πρέπει να βλέπουμε τη ζωή. Χωρίς αυτήν η ζωή χάνει το νόημα της και ο άνθρωπος το δρόμο του.Ο Ιησούς Χριστός σαν καλός ποιμένας ήρθε στη γη να διδάξει την αγάπη και να βάλει στο δρόμο όλα τα απολωλότα πρόβατα!
2.Η δεύτερη ευγενής αλήθεια ου βουδισμού.
Σύμφωνα με τη δεύτερη ευγενή αλήθεια του Βουδισμού η ρίζα της δυστυχίας του ανθρώπου είναι η επιθυμία. Η επιθυμία του να περιμένουμε πράγματα από τους άλλους και ο πόθος του να αποκτούμε όλο και περισσότερα υλικά αγαθά που δεν μας ανήκουν.Η προσκόλληση αυτή στην επιθυμία υλικών αγαθών βάζουν τον άνθρωπο σε μία κατάσταση άγχους και δυστυχίας. Ο Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που είναι ευγνώμον για όλα αυτά που του έχει δώσει η ζωή.
3.Η πρόθεση της πράξης σύμφωνα με το Ισλάμ
Το ισλάμ διδάσκει πως μία πράξη θεωρείται καλή αν ο σκοπός της είναι ιερός. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αν θέλετε. Για παράδειγμα αν πεις σε έναν άνθρωπο ένα ψέμα για να νιώσει αυτός καλά τότε η πράξη θεωρείται καλή. Ισχυρό μήνυμα φτάνει βέβαια να μην παρεξηγείται, να μην καπηλεύεται και να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής!
4.Η σημασία της ζωής στον ιουδαϊσμό.
Αντίθετα με τις περισσότερες θρησκείες ο ιουδαισμός δίνει περισσότερη βαρύτητα στο τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή χωρίς να σε νοιάζουν οι έννοιες της κόλασης και του παραδείσου! Σου διδάσκει να ζεις το παρών και να μην αγχώνεσαι για το μέλλον και την μετά θάνατο ζωή. Όλα εδώ πληρώνονται όπως αναφέρει αυτή η θρησκεία οπότε φρόντισε να είσαι ηθικά σωστός στο παρών χωρίς να νοιάζεσαι για τα μελλοντικά οφέλη και την κρίση μιας καλής σου πράξης.
5.Η Ahimsa του ινδουισμού
Αχίμσα σημαίνει μη-βία. Επομένως, για να εφαρμόσουν την Αχίμσα στη ζωή τους οι πιστοί προσπαθούν να αποφύγουν κάθε μορφή βίας στη σκέψη, στα λόγια και στην πράξη. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να έχουν επίγνωση του βαθμού έντασης που επικρατεί στον οργανισμό τους, καθώς η ένταση οδηγεί πολύ εύκολα στη βία.Η αρχή αυτή προωθεί την ειρήνη και τη γαλήνη απέναντι στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους αλλά και την ίδια τη φύση.