Το Facebook έκλεισε δύο μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που φαινόταν να μιλάνε μεταξύ τους σε μια παράξενη γλώσσα η οποία ήταν κατανοητή μόνο μεταξύ τους.
Τα δύο chatbots δημιούργησαν τις δικές τους αλλαγές στα αγγλικά με τρόπο που τα διευκόλυνε να δουλέψουν, αλλά που παρέμεναν μυστηριώδεις για τους ανθρώπους που τα επέβλεπαν.
Οι περίεργες συζητήσεις προέκυψαν καθώς το Facebook διεξήγαγε ένα πείραμα το οποίο έβαλε τα chatbots να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους σε εμπορική συναλλαγή η οποία είχε να κάνει με καπέλα, μπάλες και βιβλία με συγκεκριμένη αξία. Αλλά σύντομα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συναλλαγή καθώς τα ρομπότ φαινόταν να μιλάνε σε μια γλώσσα που κατανοούσαν μόνο αυτά και ήταν σχεδόν ακατανόητη στους ανθρώπους.
Τα ρομπότ είχαν την εντολή να επεξεργαστούν πώς να διαπραγματευτούν μεταξύ τους και να βελτιώσουν την συναλλαγή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ένας από τους διαλόγους που προέκυψαν:
Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
Bob: i i can i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
Bob: i . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i i i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Ο τρόπος με τον οποίο τα chatbots συνεχίζουν να τονίζουν το δικό τους όνομα εμφανίζεται σε ένα μέρος των διαπραγματεύσεών τους. Oρισμένες από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σε αυτή την παράξενη γλώσσα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ενώ παράλληλα διεξήχθησαν στην παράξενη γλώσσα.
Τα chatbots έμαθαν επίσης να διαπραγματεύονται με τρόπους που έδειχναν πολύ ανθρώπινοι. Για παράδειγμα, έδειχναν αρχικά να ενδιαφέρονται πολύ για ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια έδειχνα να χάνουν το ενδιαφέρον τους, θυμίζοντας έντονα το «παζάρι» που κάνουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσίευσε το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook.
Αυτό το πείραμα του Facebook δεν ήταν το πρώτο κατά το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη εφηύρε νέες μορφές γλώσσας.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Google αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί για το εργαλείο μετάφρασης δημιούργησε τη δική της γλώσσα. Αλλά η εταιρεία ήταν ευχαριστημένη από την εξέλιξη αυτή και της επέτρεψε να εξελιχθεί.
Μια άλλη μελέτη στο OpenAI διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί για να δημιουργήσει μια γλώσσα, καθιστώντας τον εαυτό της πιο αποτελεσματικό και καλύτερο στην επικοινωνία, όπως έπραξε.
Mε πληροφορίες από Independent
Πηγή: www.lifo.gr