Η έννοια της ορθής σκέψης και πως επηρεάζεται από την καθημερινότητά μας

Όλοι νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε λογικά, αλλά η ορθή σκέψη στην εποχή μας είναι πραγματικά εξαιρετικά σπάνια. Για να σκέφτεται ορθά κανείς, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει αποβάλει τους εγωισμούς του και τα εγωιστικά κίνητρα – αυτό από μόνο του μας δείχνει πόσο σπάνια είναι η ουσιαστική λογική σκέψη. Ακόμα κι αν το άτομο φαινομενικά επιδεικνύει ορθολογισμό και εκφράζεται με λογικοφανή επιχειρήματα, αν υποκινείται από φόβο και εγωισμό, θα χειρίζεται το λόγο και τα επιχειρήματα για να καλύψει τους φόβους του και τον εγωισμό του, κι έτσι τελικά θα είναι παράλογος στην ουσία. Ο άνθρωπος που με τα λογικοφανή επιχειρήματα μπορεί να σου κάνει το άσπρο-μαύρο, δεν είναι ο πνευματικά λογικός. Η ορθή σκέψη έχει πρώτα απ’ όλα Ήθος.

Ένας παράγοντας που παίζει τεράστιο ρόλο στην ορθή σκέψη, είναι η διατροφή, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιους αυτό. Οι αφύσικες και λάθος τροφές που καταναλώνει ο περισσότερος κόσμος, δημιουργούν στρώματα τοξινών που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τον κάνουν τεχνητό, αφύσικο, ψευδαισθησιακό. Η κατάσταση του σώματος επηρεάζει το νου, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κρατάμε και το σώμα σε αγνότητα και καθαρότητα. Όσο πιο φυσική και ακατέργαστη είναι η τροφή μας, τόσο πιο φυσική και λογική θα γίνεται η σκέψη μας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η καθαρή διατροφή (όπως η χορτοφαγική ωμοφαγία) θα μας κάνει από μόνη της απολύτως λογικούς, καθώς όπως είπα πρέπει να καθαρίσουμε τους φόβους και τους εγωισμούς μας για να αποκτήσουμε ορθή σκέψη. Απλά η σωματική κάθαρση θα διευκολύνει απεριόριστα και τη νοητική και συναισθηματική κάθαρση, καθώς οι τοξίνες στο σώμα είναι, ας πούμε, η βάση για τη δημιουργία ψευδαισθήσεων και αυταπατών. Οι σωματικές τοξίνες είναι υλοποιημένα στρώματα άγνοιας. Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε πως θολώνει ο νους μετά τη κατανάλωση ζωικών προϊόντων ή ζάχαρης/γλυκών.

Ορθή σκέψη όμως είναι κάτι παραπάνω από έλλειψη αυταπατών και ψευδαισθήσεων. Η ορθή σκέψη έρχεται σαν αποτέλεσμα της σοφίας που φέρνει η ευθυγράμμιση με τον ανώτερο Εαυτό μας, με το Θείον. Σκεφτόμαστε δηλαδή υπό το Φως του Ανώτερου Εαυτού και όχι του χαμηλότερου εαυτού που υποκινείται από φόβους, προσκολλήσεις κι εγωισμούς.

Η ανάπτυξη της ορθής σκέψης είναι μια συνεχής, προοδευτική και δημιουργική διαδικασία, κατά την οποία αγωνιζόμαστε να σκεφτόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σύμφωνα με τη Θεϊκή Διάνοια, σύμφωνα με την Αλήθεια.

πηγή

30 από τα πιο σοφά αποφθέγματα του φιλόσοφου και πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη.

5 σκληρές αλήθειες: Γιατί δεν ζείτε τα όνειρά σας