Ένας Ιάπωνας σχεδιαστής αμφισβητεί τα κοινώς αποδεκτά ιδεώδη ομορφιάς στην Εβδομάδα Μόδας στο Τόκιο. Την συλλογή του παρουσίασαν στην πασαρέλα μοντέλα τυφλά, μοντέλα που φορούσαν πρόσθετα άκρα ή χρησιμοποιούσαν αναπηρική καρέκλα.
Σ’ αυτήν την ανορθόδοξη εμφάνιση για την μάρκα “Tenbo”, ο Takafumi Tsuruta επέλεξε ένα μείγμα αρτιμελών αλλά και με κάποιου είδους αναπηρία μοντέλων για να αναδείξει τα ιδιόμορφα σχέδιά του, με αρκετά απ’ αυτά να φορούν φωτεινές κίτρινες περούκες.
Εμείς εισάγουμε κάτι που ονομάζεται “Λαϊκός σχεδιασμός”, δήλωσε ο Tsuruta μετά την παράσταση, προσθέτοντας πως τα ρούχα απευθύνονται σε όλον τον κόσμο. “Νομίζω ότι είναι ευθύνη της μόδας να έχει μοντέρνα αλλά και ευκολοφόρετα ρούχα”, συμπλήρωσε ο σχεδιαστής.
Η Ami Sano, γεννήθηκε με μια σπάνια διαταραχή που την άφησε χωρίς άκρα, εκτός από το αριστερό της πόδι. Στα παρασκήνια η Sano εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας πως τελικά δεν ονειρευόταν και πραγματικά έγινε ένα από τα μοντέλα στην Εβδομάδα Μόδας. Η 24χρονη εμφανίστηκε ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας στην αναπηρική της καρέκλα, φορώντας ένα λευκό νυφικό, στο φινάλε του σόου.
«Η απλή ενδυμασία είναι σπουδαία για εμάς. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι γενικά θα είναι ευγνώμονες γι’ αυτού του είδους το σχεδιασμό, και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ταιριάξει κανείς τα κομμάτια» δήλωσε η Sano. Τόνισε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας τοίχος στην Ιαπωνία μεταξύ εκείνων που έχουν κι εκείνων που δεν έχουν κάποια αναπηρία. Θεωρεί όμως πως η παράσταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αμφισβητηθούν οι διάφορες προκαταλήψεις. «Θα ήθελα οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ελπίζουν» δήλωσε η κοπέλα.
Την παράσταση άνοιξε η Rina Akiyama, ένα 27χρονο μοντέλο με προβλήματα όρασης, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Κολύμβηση, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο.
Η Akiyama, η οποία φορούσε ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη γραφή Braille (ανάγλυφο σύστημα γραφής που χρησιμοποιείται από τυφλούς), είπε ότι ήταν «πολύ σπάνιο» ένα τέτοιο γεγονός να λάβει χώρα στην Ιαπωνία, η οποία ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Οι Εβδομάδες Μόδας σε όλον τον κόσμο, έχουν συχνά δεχθεί επίκριση λόγω της βάση περιορισμένων κριτηρίων επιλογής των μοντέλων. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχουν γίνει μικρά και σημαντικά βήματα προς μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία.
Τον περασμένο μήνα η Αμερικανίδα ηθοποιός Jamie Βrewer, η οποία πάσχει από σύνδρομο Down, εμφανίστηκε στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, φορώντας ένα μαύρο φόρεμα σε Α-γραμμή, σχεδιασμένο από την Carrie Hammer. Η Hammer ξεκίνησε την εκστρατεία «Role Models not Runway Models» το 2014, επιλέγοντας τα μοντέλα της για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα και έφερε την πρώτη γυναίκα σε αναπηρική καρέκλα στην πασαρέλα της Νέας Υόρκης.
Δύο γυναίκες με πρόσθετα άκρα διέσχισαν την πασαρέλα για τον Tsuruta στο Τόκιο αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της 31χρονης Sayaka Murakami, η οποία ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο σπριντ και στο άλμα εις μήκος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του χρόνου. Σύμφωνα με την αθλήτρια «Στο μέλλον τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους για το μόντελινγκ και θα πρέπει εργαστούν σκληρά για την επίτευξή τους».ΠΗΓΗ