Στις μέρες μας κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα στα χέρια τον περισσότερο χρόνο της ημέρας, σε αντίθεση με τους προγόνους μας οι οποίοι κρατούσαν όπλα στα χέρια και έπρεπε να κυνηγήσουν για την τροφή τους…
Όμως, οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Αν συγκριθούμε με ορισμένα άγρια θηρία ,όπως τίγρης και λιοντάρια φαίνεται πως μας λείπει δύναμη, ταχύτητα και ευκινησία.
Στην ουσία είμαστε πολύ εύθραυστοι, όμως αν και είμαστε τόσο εύκολα θηράματα πως δεν αναπτύχθηκε κάποιο δημιούργημα το οποίο να μας εκμεταλεύεται; Κι όμως…ένα το έκανε!
Μπορεί να μην το γνωρίζετε όμως ένα ζώο αναπτύχθηκε ώστε να αποτελεί τον θηρευτή ανθρώπων. Λεγόταν Dinofelis και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν τα τεράστια επικίνδυνα δόντια του τα οποία ήταν κάπως έτσι…
…και ήταν ικανά να τρυπήσουν με άνεση τα ανθρώπινα κρανία.
Η ικάνοτητά του να σπάει τα κρανία το έκανε εξαιρετικά επικίνδυνο για τους πρωτόγονους ανθρώπους.
Ο επιστήμονας Bruce Chatwin θεωρεί πως οι άνθρωποι δημιούργησαν τα δόρατα κυρίως για να προστατέψουν το είδος τους από αυτό το δολοφονικό ζώο.
Επίσης, πιστεύεται πως ο ενστικτώδης φόβος των μωρών για τις μεγάλες γάτες αναπτύχθηκε απο τα πρωτόγονα χρόνια λόγω του Dinofelis κάτι που είναι απολύτως κατανοητό άμα ρίξουμε μία ματιά στα σαγόνια του.
Σήμερα, όμως, οι θηρευτές μας είναι αρκετά διαφορετικοί. Δεν είναι οι μεγάλες γάτες οι οποίες αλλά μικρά έντομα όπως τα κουνούπια τα οποία αποτελούν μεταδότες πολύ σοβαρών ασθενιών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκτιμάται πως περίπου 725.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες των κουνουπιών. Ακόμη, 2 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ελονοσία εκ των οποίων οι 600.000 πεθαίνουν.