Ο ύπνος καλύτερος κι από το λαχείο

Το να κοιμόμαστε πολύ καλά ένα βράδυ μας κάνει να νιώθουμε σαν να έχουμε κερδίσει το λότο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwickανέλυσαν τις συνήθειες του ύπνου περισσότερων από 30.000 ενηλίκων στη διάρκεια 4 ετών. Τους ζήτησαν να συμπληρώσουν το γενικό ερωτηματολόγιο για την υγεία, που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να εκτιμηθεί η ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες βρήκαν – βάση του σκορ που είχαν οι συμμετέχοντες στο εν λόγω ερωτηματολόγιο – ότι ο καλός ύπνος βοηθούσε στη βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων και κυρίως της ψυχικής και της πνευματικής τους υγείας. Μάλιστα φάνηκε στο τεστ, ότι η βελτίωση του ύπνου είχε τον αντίστοιχο βαθμό θετικής επίδρασης στους συμμετέχοντες όσο έχει βρεθεί να έχει και η γνωσιακή ψυχοθεραπεία όταν γινόταν για 8 εβδομάδες. Και βρήκαν ότι δεν έπαιζε ρόλο μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου.

Κατέληξαν επίσης ότι η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου των ανθρώπων καθώς και ο περιορισμός της λήψης υπναγωγών και ηρεμιστικών φαρμάκων είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία. Ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και χρόνια ότι η αϋπνία σχετίζεται με προβλήματα διάθεσης, άγχος και κατάθλιψη ακόμα.

http://www.vita.gr

Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν κινείσαι

10 πράγματα που δεν θέλουν να ξέρετε για τον Νίκολα Τέσλα