Οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις

Διάβασε για την Θιβετανική Γιόγκα και πως λειτουργεί.

Οι 5 Θιβετανικές είναι δυναμικές ασκήσεις γιόγκα σε μια σειρά, αλλιώς γνώστη και σαν vinyasa που σημαίνει ροη, κίνηση του σωμάτος σε συνδυασμό με την αναπνοή. Ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1900 από τον Βρετανό συνταγματάρχη Bradford, ο οποίος έζησε σε ένα μοναστήρι των Ιμαλάιων ενώ αναζητούσε το «ελιξήριο της ζωής».

Το 1939 ο Peter Kelder δημοσίευσε το βιβλίο «Eye of Revelation: The Original Five Tibetan Rites of Rejuvenation,» που στην ουσία ήταν ο διάλογος με τον συνταγματάρχη Bradford και η περιγραφή των ασκήσεων συμφώνα με τον τελευταίο, όπως τις διδάχτηκε από τους Θιβετιανούς μοναχούς. Αυτή η έκδοση ήταν η αρχή για να ξεκινήσει η διάδοση στο δυτικό κόσμο ενός συστήματος ασκήσεων για την αναζωογόνηση και μακροζωία των μοναχών του Θιβέτ με ιστορία 2.500 ετών.

Είναι πια γνωστές σε διαφορά μήκη και πλάτη της Γης και πολλοί εξασκούνται σε αυτές. Η σειρά αποτελείται από 5 ασκήσεις τις οποίες επαναλαμβάνουμε 21 φόρες (οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι το 21 είναι ένα συμβολικό νούμερο). Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με 3 επαναλήψεις και σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό όταν νοιώθουμε έτοιμοι. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις προθέρμανσης αλλά και παραλλαγές για όσους ξεκινούν την εξάσκηση και δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις ασκήσεις ή αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στο σωματότυπο τους. Ολόκληρη η πρακτική, αφού έχει διδαχτεί διεξοδικά, διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά.

Συμφώνα με αρκετές φιλοσοφίες και εναλλακτικές προσεγγίσεις για την υγεία και ευεξία του σώματος, στο σώμα μας υπάρχουν επτά κεντρικά ενεργειακά κέντρα τα όποια αντιστοιχούν στους ενδοκρινείς αδένες, γνωστά και σαν chakras (τσακρας). Τα chakras ουσιαστικά είναι ενεργειακοί «μετασχηματιστές» που επεξεργάζονται και διανείμουν τη ζωτική ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα. Όταν η περιδίνηση αυτών των στροβίλων αυξάνεται και εξισορροπείται, η ζωτική μας ενέργεια αποκτά περισσότερη δύναμη και γίνεται πιο αποτελεσματική.

Αρκετά αποτελέσματα από πρόσφατες ιατρικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η διαδικασία της γήρανσης των κύτταρων εξαρτάται από τις ορμόνες, η διάθεση των ορμονών με τη σειρά τους ρυθμίζεται από το ενδοκρινικό σύστημα και τους αδένες που το αποτελούν. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαδικασία της λειτουργείας των κύτταρων. Οι 5 Θιβετανικές ασκήσεις λέγεται ότι εξισορροπούν το ενδοκρινικό σύστημα κι έτσι επηρεάζεται η λειτουργεία όλων των οργάνων στο σώμα, με αυτό το τρόπο γίνονται το «κλειδί» για μακροζωία και ζωτικότητα. Οι ασκήσεις δραστηριοποιούν το ενεργειακό σύστημα, διεγείρουν τα chakras και κινούν την ενέργεια από τον πυρήνα του κορμού προς τα άκρα του σώματος. Η θεωρία πίσω από τις 5 Θιβετανικές είναι ότι η ασυνείδητη ενέργεια της ύλης μέσα μας (koundalini) βρίσκεται και είναι αποθηκευμένη στη βάση της σπονδυλικής στήλης, οπού με αυτές τις ασκήσεις ενεργοποιείται με τρόπο αποτελεσματικό, γρήγορο και φιλικό προς τον εξασκούμενο.

Καμία από τις ασκήσεις δεν πρέπει να είναι τόσο έντονη ώστε να νοιώθουμε εξάντληση. Για παράδειγμα «αν χάνεται την ανάσα σας», αυτό είναι ένδειξη ότι το σώμα σας βρίσκεται σε μια αναερόβια (χαμηλής οξυγόνωσης) κατάσταση και θα πρέπει να μειώσετε το ρυθμό σας. Αν μιλάτε με δυσκολία μετά τις επαναλήψεις είναι και αυτό μια ένδειξη ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια σας. Όταν εκτελούμε τις ασκήσεις η έμφαση είναι κυρίως στο συγχρονισμό και τη ροη της αναπνοής παρά στην ταχύτητα και στον αριθμό των επαναλήψεων.

Θα λέγαμε ότι οι 5 Θιβετανικές είναι ισομετρικές ασκήσεις και παρόλο που είναι αρκετά ωφέλιμες για τον οργανισμό με τη τόνωση του μυϊκού συστήματος αλλά και με τις διατάσεις των μυών και κλειδώσεων αυτό δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ένας ενεργειακός στρόβιλος –chakra- με αργή περιδίνηση είναι αιτία για να χάνουν την αρχική τους ποιότητα κάποια μέρη του σώματος, ενώ μια γρήγορη περιδίνηση των στροβίλων ευθύνεται για νευρικότητα, ανησυχία και εξάντληση. Η έλλειψη ομαλότητας στη περιδίνηση των στροβίλων –chakras- παράγει ανωμαλίες στην υγεία, παρακμή και γήρανση.

Ανάμεσα στα οφέλη που αναφέρονται από ασκούμενους στις 5 Θιβετανικές ασκήσεις είναι:

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Αίσθηση φρεσκάδας και ενέργειας.
Βελτίωση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Ανακούφιση προβλημάτων της ευλυγισίας των κλειδώσεων.
Βελτίωση της μνήμης.
Ανακούφιση προβλημάτων αρθρίτιδας.
Μείωση σωματικού βάρους.
Βελτίωση της όρασης.
Σημαντική βελτίωση της σωματικής δύναμης.
Βελτίωση της διανοητικής και συναισθηματικής υγείας.
Ενισχυμένη αίσθηση αρμονίας και ευεξίας.

πηγή

ABRAHAM – HICKS: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ

Η ελληνικότητα της γλώσσας των αρχαίων μακεδόνων και η γλώσσα των Σκοπιών